الجمعة, تشرين2 8, 2024

Κρίση πείνας στο Κέρας της Αφρικής: Η αντιμετώπιση των αναγκών των νομαδικών κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών

Κρίση πείνας στο Κέρας της Αφρικής: Η αντιμετώπιση των αναγκών των νομαδικών κοινοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών

Ναϊρόμπι/Γενεύη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 — Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή και νερό σε μέρη της Σομαλίας και της Κένυας, καθώς μια καταστροφική κρίση πείνας συνεχίζει να εκτυλίσσεται. Περισσότεροι από 22 εκατομμύρια άνθρωποι πλησιάζουν ή αντιμετωπίζουν πλήρη έλλειψη τροφής στο Κέρας της Αφρικής. Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί στις αρχές του 2023.

Οι νομαδικές κοινότητες πλήττονται ιδιαίτερα από τις ελλείψεις τροφίμων και τις εκτοξευόμενες τιμές. Ενώ τα τρόφιμα και τα κονδύλια θα αντιμετωπίσουν μέρος του προβλήματος, χωρίς έναν αξιόπιστο μηχανισμό προσέγγισης νομαδικών οικογενειών με συνεπή και ολιστική ανθρωπιστική βοήθεια, η απάντηση του κόσμου στην κρίση πείνας θα παραμείνει τόσο αναποτελεσματική όσο και ανεπαρκής, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Κοινωνίες (IFRC) σήμερα.

Ο Mohamed Babiker, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC για την Κένυα και τη Σομαλία, δήλωσε:

«Εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν. Αλλά καθώς η ανθρωπιστική κοινότητα επιταχύνει την απάντησή της, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη των περασμένων δεκαετιών. Είναι ζωτικής σημασίας η βοήθεια να μην είναι απλώς διαθέσιμη — αλλά να φτάνει και στους κατάλληλους ανθρώπους με αποτελεσματικό τρόπο. Οι περισσότερες από τις πληγείσες οικογένειες προέρχονται από κτηνοτροφικές κοινότητες, οι οποίες είναι συχνά νομαδικές και μπορούν να προσεγγιστούν μόνο από εκείνους που είναι αρκετά κοντά τους ώστε να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους για να παρέχουν αδιάλειπτη βοήθεια. Μια τοπική αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας».

Στην Κένυα, οι περισσότερες από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια βρίσκονται στις περιοχές των άνυδρων και ημίξηρων περιοχών (ASAL), όπου οι κοινότητες ασκούν κτηνοτροφία και επομένως εξαρτώνται κυρίως από το κρέας και το γάλα για διατροφή και εισόδημα. Η έλλειψη βροχής έχει αναγκάσει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε αναζήτηση νερού και βοσκοτόπων. Στη Σομαλία, γυναίκες και κορίτσια έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, καθώς τείνουν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας νερό και καυσόξυλα. Έχουν επίσης χωριστεί από τις οικογένειές τους και μένουν πίσω με τα ζώα, ενώ οι άνδρες και τα αγόρια μεταναστεύουν αναζητώντας βοσκοτόπια και νερό.

Ο Babiker πρόσθεσε: «Η απάντηση αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις. Το μεγαλύτερο είναι η έλλειψη επαρκών πόρων για την αγορά ειδών έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε τα χρήματα, πρέπει να είστε σε θέση να προσεγγίσετε αυτές τις νομαδικές κοινότητες, με αποτελεσματικό και συνεπή τρόπο. Αυτό είναι κρίσιμο. Καλούμε τους εταίρους και τους δωρητές να επενδύσουν σε ιδρύματα που έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε οικογένειες εν κινήσει».

Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε οικογένειες που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ως απάντηση, ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Σομαλία συνεργάζονται στενά με νομαδικές κοινότητες, επομένως δεν τίθεται ποτέ ερώτημα σχετικά με το πού θα παραδοθεί η βοήθεια. Αυτοί οι εθελοντές προέρχονται από τις ίδιες τις κοινότητες που υπηρετούν. Με πρόσφατες αναφορές ότι περισσότερα από 700 παιδιά έχουν πεθάνει σε κέντρα διατροφής σε όλη τη Σομαλία, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι οργανώσεις βοήθειας να προσεγγίζουν τους πληγέντες στις κοινότητές τους προτού η κατάστασή τους γίνει κρίσιμη, καθώς ορισμένα δεν φτάνουν στα κέντρα υγείας ή όταν είναι πολύ αργά .

Εκτός από τρόφιμα, οι άνθρωποι που πλήττονται από την ξηρασία χρειάζονται και υπηρεσίες υγείας. Κατά τη διάρκεια επισκέψεων πεδίου στο Puntland και σε άλλα μέρη της χώρας, οι ομάδες της IFRC και της Ερυθράς Ημισελήνου της Σομαλίας φροντίζουν τους εκτοπισμένους που είναι εξουθενωμένοι και άρρωστοι. Ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου στη Σομαλία, με την υποστήριξη της IFRC, προσεγγίζουν νομαδικές κοινότητες με κινητές κλινικές για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

«Η δύναμή μας βρίσκεται στο εθελοντικό μας δίκτυο που προέρχεται από τις κοινότητες που υπηρετούμε. Κατανοούν το πολιτιστικό πλαίσιο και τις τοπικές γλώσσες και έχουν εις βάθος γνώση και κατανόηση των πληττόμενων κοινοτήτων», δήλωσε ο Babiker.

Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου θα επικεντρωθούν επίσης στην παράδοση μετρητών στις οικογένειες για την κάλυψη των τροφίμων, της υγείας και άλλων επειγουσών αναγκών τους. Τα μετρητά δίνουν στους ανθρώπους την ελευθερία να επιλέξουν αυτό που χρειάζονται περισσότερο για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να παραμείνουν υγιείς και είναι πιο βολικό για τις νομαδικές κοινότητες που διαφορετικά θα χρειαζόταν να φέρουν βοήθεια σε είδος καθώς μετακινούνται.

Μέχρι σήμερα, οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Κένυα και τη Σομαλία έχουν προσεγγίσει, συλλογικά, τουλάχιστον 645.000 ανθρώπους που επλήγησαν από την ξηρασία με υγειονομικές υπηρεσίες, βοήθεια σε χρήμα, καθώς και υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής.

ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live