Καθώς οι κίνδυνοι όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι καύσωνες εντείνονται σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα μέρη που ζουν τα παιδιά γίνονται μη κατοικήσιμα. Παράλληλα, αναδεικνύονται νέοι μηχανισμοί αντιμετώπισης και στρατηγικές προσαρμογής: Για πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους, η επιλογή του αν θα φύγουν ή όχι από το σπίτι για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –και εάν έχουν την ικανότητα να κινηθούν– θα γίνει κεντρικό ζήτημα της παιδικής ηλικίας.
Αυτή η έκθεση της Διεθνούς Συμμαχίας Δεδομένων για τα Παιδιά σε Κίνηση (IDAC) εξετάζει τις επιπτώσεις αυτών των επιλογών, ρωτώντας πώς η κλιματική κινητικότητα είναι πιθανό να επηρεάσει την ευημερία των παιδιών. Αντιμετωπίζει πολλά κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά που κινούνται για λόγους που σχετίζονται με το κλίμα δεν θα μείνουν πίσω;
Τι δείχνουν τα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεαστούν τα δικαιώματα των παιδιών από τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό που σχετίζεται με το κλίμα; Πού χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες;
Τι μπορεί να γίνει τώρα για να διασφαλιστεί ότι η ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τα παιδιά που κινούνται;
Δεδομένων των πολλών παιδιών που έχουν ήδη εγκαταλείψει το σπίτι λόγω περιβαλλοντικών απειλών – για παράδειγμα, μεταξύ 2016 και 2023, εκτιμάται ότι υπήρξαν 62,1 νέες εσωτερικές μετακινήσεις παιδιών λόγω καταστροφών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες – οι ανάγκες αυτού του πληθυσμού πρέπει να εξεταστούν επειγόντως και να συμπεριληφθούν στην ατζέντα δράσης για το κλίμα.
Ενώ η σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης κινητικότητας είναι ακόμη πολύ εκτυλισσόμενη και τα δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα παραμένουν ελάχιστα, τα στοιχεία σήμερα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά που κινούνται στο πλαίσιο της κλιματικής κινητικότητας είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν απότομα εμπόδια στην πρόσβαση στα δικαιώματά τους . Πολλά παιδιά θα στερηθούν κρίσιμες για τα παιδιά υπηρεσίες – όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι βασικές υπηρεσίες WASH, το σχολείο και τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και παιδικής προστασίας.
Ταυτόχρονα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το πώς η κλιματική κινητικότητα είναι πιθανό να διαμορφώσει την παιδική ηλικία σε όλο τον κόσμο. Αυτή η έκθεση διερευνά τις προκλήσεις της συλλογής αυτών των δεδομένων και της έρευνας, υπογραμμίζει τις βέλτιστες πρακτικές από μέλη και συνεργάτες της IDAC και ορίζει την πορεία για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων.
Οι βασικές συστάσεις της IDAC καλούν τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς και τους φορείς δεδομένων να ενωθούν για να ενισχύσουν τα δεδομένα και τα στατιστικά συστήματα για τα παιδιά που κινούνται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, διασφαλίζοντας ότι οι ανάγκες αυτών των παιδιών αναγνωρίζονται και δίνονται προτεραιότητες.