Τα αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη ανάλυση πολλαπλών συνεργατών μετά την Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης (IPC) δείχνουν μια ελαφρά βελτίωση από προηγούμενες προβλέψεις, ωστόσο εκτιμάται ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν κρίση ή χειρότερα αποτελέσματα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Αυτό περιλαμβάνει 96.000 ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,8 εκατομμύρια παιδιά θα υποσιτίζονται οξύτατα το 2023, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 478.000 παιδιών που είναι πιθανό να υποσιτίζονται σοβαρά.
Η ανάλυση αποδίδει τις βελτιώσεις από προηγούμενες προβλέψεις σε μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αριθμός των ατόμων που προσεγγίστηκαν με επισιτιστική βοήθεια αυξήθηκε από κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια άτομα το μήνα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2022 σε 5,4 εκατομμύρια άτομα ανά μήνα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2022. Αποδίδει επίσης τη βελτίωση στις καλύτερες βροχές, αν και κάτω από το μέσο όρο .
Ωστόσο, οι εταίροι προειδοποιούν ότι η υποκείμενη κρίση δεν έχει βελτιωθεί και ότι ακόμη πιο φρικτά αποτελέσματα έχουν αποφευχθεί μόνο προσωρινά.
Η ανάλυση IPC δείχνει ότι οι αγροτικές αγροκτηνοτροφικές κοινότητες στην περιοχή Burhakaba και οι εκτοπισμένοι στην Baidoa και στο Mogadishu αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023, εάν οι βροχές της σεζόν Gu του 2023 αποτύχουν και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάσει σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Επιπλέον, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κρίση ή χειρότερα αποτελέσματα επισιτιστικής ανασφάλειας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης, η ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023.
Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τη Σομαλία αναζητά πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών προτεραιότητας 7,6 εκατομμυρίων ευάλωτων ατόμων. Απαιτούνται επειγόντως πρόσθετα κεφάλαια για να διατηρηθεί η ανταπόκριση μετά τον Μάρτιο.
Εκτός από τις άμεσες προσπάθειες να σωθούν ζωές, καλούμε τους δωρητές, τα κράτη μέλη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης και προσαρμογής στο κλίμα για τον περιορισμό των αιτιών του λιμού.