ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Ο Πίτερ Μπέικερ ήταν ο πλέον ενημερωμενος δημοσιογραφος για τις διαπραγματευσεις που οδηγησαν στην κλειστή συσκεψη του Παρισιου.
Για όσα ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ο έγκριτος δημοσιογράφος ανέφερε:
" Οι διαπραγματευτές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλησιάζουν περισσότερο σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα ανέστειλε τον πόλεμο στη Γάζα για περίπου δύο μήνες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, μια συμφωνία που θα μπορούσε να υπογραφεί τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα μεταμορφώσει τη σύγκρουση που καταναλώνει την περιοχή.
Οι διαπραγματευτές έχουν αναπτύξει ένα γραπτό προσχέδιο συμφωνίας που συγχωνεύει τις προτάσεις του Ισραήλ και της Χαμάς τις τελευταίες 10 ημέρες σε ένα βασικό πλαίσιο που θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών στο Παρίσι την Κυριακή. Αν και υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφωνίες που πρέπει να επιλυθούν, οι διαπραγματευτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η τελική συμφωνία είναι εφικτή, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που επέμειναν στην ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητες συνομιλίες."
Η εφημερίδα ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑ Ι ΜΣ είχε τελικά αποκλειστκες πληροφορίες για τις εντονες προετοιμασιες και διαπραγματευσεις που ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ για να οδηγηθουν τα πράγματα σε κορυφαια συσκεψη των υπηρεσιακων των ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ οι οποίοι ως γνωστό μιλούν μιαν άλλη γλώσσα στις διαπραγματευσεις.
ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΕΠΑΦΕΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑΡ
Σύμφωνα με πηγές της εγκριτης εφημερίδες ΗΠΑ και ΚΑΤΑΡ πιεσαν Ισραηλ και Χαμας αφού προσυνεννοηθηκαν για να σμικρυνθουν οι αποστάσεις στους φανερους και κρυφους ορους των δύο πλευρών για την επιτευξη μιας εκεχειριας ενός μηνος σε αρχικο στάδιο.
Ανεφεραν οι πηγές της εφημερίδες: "Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε ξεχωριστά τηλεφωνικά την Παρασκευή με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι έχουν διαμεσολαβήσει με τη Χαμάς, για να περιοριστούν οι διαφορές που απομένουν. Στέλνει επίσης τον διευθυντή του στη CIA, William J. Burns , στο Παρίσι για τις συνομιλίες της Κυριακής με αξιωματούχους του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Εάν ο κ. Μπερνς σημειώσει αρκετή πρόοδο, ο κ. Μπάιντεν μπορεί στη συνέχεια να στείλει τον συντονιστή του για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ , ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, πίσω στην περιοχή για να βοηθήσει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.
«Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για ομήρους είναι κεντρικής σημασίας για την καθιέρωση παρατεταμένης ανθρωπιστικής παύσης στις μάχες και για να διασφαλιστεί ότι η πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια σωτήρια θα φτάσει στους αμάχους σε όλη τη Γάζα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση την Παρασκευή το βράδυ, συνοψίζοντας τη συνομιλία του προέδρου με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν. Abdulrahman al-Thani, πρωθυπουργό του Κατάρ. «Τόνισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και χαιρέτησαν τη στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων τους για την προώθηση των πρόσφατων συζητήσεων».
ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΡΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.
Η συμφωνία που θα συναφθεί θα ήταν πιο εκτεταμένη σε εύρος από την προηγούμενη.
Σε πρώτη φάση, οι μάχες θα σταματησουν για περίπου 30 ημέρες ενώ γυναίκες, ηλικιωμένοι και τραυματίες όμηροι θα απελευθερώθουν από τη Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύο πλευρές θα επεξεργάστουν λεπτομέρειες μιας δεύτερης φάσης που θα ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για περίπου άλλες 30 ημέρες με αντάλλαγμα την απελευθερωση Ισραηλινών στρατιωτών και ανδρών πολιτών. Η αναλογία των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές είναι ακόμη προς διαπραγμάτευση, αλλά αυτό θεωρείται ως επιλύσιμο ζήτημα. Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Αν και η συμφωνία δεν θα είναι η μόνιμη κατάπαυση του πυρός που ζήτουσε η Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες πιστεύουν ότι εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμο για δύο μήνες, πιθανότατα δεν θα τον ξαναρχίσει με τον ίδιο τρόπο που το έχει κάνει μέχρι τώρα.
Η εκεχειρία θα παρείχε ένα παράθυρο για περαιτέρω διπλωματία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη επίλυση της σύγκρουσης.
Η ΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΤΑΝ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ
Πέρα από τις πιεσεις ΔΥΤΙΚΩΝ κυβερνησεων η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ δεχτηκε υπερμετρες φανερες και αφήνεις πιεσεις από ένα διογκουμενο λα ι κο κίνημα εντος του ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ λαού για επιτευξη απελευθερωσης των ομηρων.Το κίνημα αυτό άρχισε να προβαλλει εντονες αμφιβολιες για την αποτελεσματικοτητα των πολεμικων κτυπηματων και των συνεχώς ανελεητων ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ. Απο την άλλη ωριμαζει στην παγκοσμια κοινή γνώμη της ισραηλινης μη εξαιρουμενης η αντίληψη πως μια ΕΠΕΚΤΑΣΗ της συρραξης θα είναι ακραία καταστροφικη.
Η επειγόυσα συγκυρια οδήγησε στην άλλη γλώσσα των επιχειρησιακων των ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ που έχουν λιγοτερες πιεσεις πολιτικός κοστους.Ετσι στο ΠΑΡΙΣΙ συναντηθηκαν οι κορυφαιοι ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ συμπεριλαμβανομενου και ενός πολύ αποτελεσματικου Αιγυπτιου επιχειρησιακου με έντονη δυνατότητα διαλογου με όλα τα μέρη. Ειναι χαρακτηριστικό πως το όνομα και η ιδιοτητα του προστατευτηκε και στις διαρροες προς το Μιου Γιορκ Τα ι μς
Από πληροφορίες ειδεσεογραφικων πρακτορειων και επισημες διαρροες στην Ουσιγκτον στους Νιου Γιορκ Τα ι μς