الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ  ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ  ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ  Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Οι ανησυχίες της ΔΕΕΣ για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα και ο πόλεμος στο ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΖΑ.

Τώρα λοιπόν κορυφώνεται η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων, ανορθόδοξων πολεμικών μηχανών και επινοήσεων σε οδομαχίες και καταλήψεις.

Οι ασκοί του Αιόλου σε έναν πόλεμο ρομποτικών εφαρμογών και ανορθόδοξων όπλων και παγίδων εξόντωσης πλάι σε ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και καταιγιστικές βολές πυροβολικού δοκιμάζουν πέρα από τους δύο στρατούς τους αμάχους των δύο εκατομμύριων με την πλειοψηφία να ζει χωρίς στέγη.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΗΣΥΧΙΩΝ

Προ δύο περίπου ετών μετέφερα στο κυπριακο αναγνωστικό κοινό τις παρακάτω ανησυχίες του όντως πολύ επαρκώς
πληροφορημένου στα οπλικα συστήμαυτα νεας γενεάς Διεθνους Ερυθρού Σταυρού.

« Τα αυτόνομα οπλικά συστήματα επιλέγουν και εφαρμόζουν δύναμη σε στόχους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μετά την
αρχική ενεργοποίηση ή εκτόξευση από ένα άτομο, ένα αυτόνομο οπλικό σύστημα αυτοεκκινεί ή πυροδοτεί ένα χτύπημα ως
απόκριση σε πληροφορίες από το περιβάλλον που λαμβάνονται μέσω αισθητήρων και με βάση ένα γενικευμένο "προφίλ
στόχου". Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δεν επιλέγει, ούτε καν γνωρίζει, τους συγκεκριμένους στόχους και τον ακριβή χρονισμό
και/ή τη θέση των εφαρμογών δύναμης που προκύπτουν.

Η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων ενέχει κινδύνους λόγω των δυσκολιών πρόβλεψης και περιορισμού των επιπτώσεών τους. Αυτή η απώλεια του ανθρώπινου ελέγχου και της κρίσης στη χρήση βίας και όπλων εγείρει σοβαρές ανησυχίες από ανθρωπιστική, νομική και ηθική άποψη. 

Η διαδικασία με την οποία λειτουργούν αυτόνομα οπλικά δεν είναι τόσο απλή όπως τις παρουσιάζουν διάφορες εταιρείες και χώρες παραγωγής και ανάπτυξης τους.

Τρεις κορυφαίες ανησυχίες του διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος και κυρίως των ειδικών του Ερυθρού ΣΤΑΥΡΟΎ οι οποίοι εχουν πληροφόρηση για διαφορες χρήσεις τους σε διάφορα πεδία μαχών παρα τις συχνες διαψευσεις από χείλη της αμυντικής και πολεμικής βιομηχανίας είναι οι παρακάτω:

1.Πολλαπλασιαζει τους κινδύνους βλάβης για όσους έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, αμάχων και μαχητών , καθώς και τους κινδύνους της κλιμάκωσης των συγκρούσεων
2.Εγείρει προκλήσεις για τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου , ιδίως με τους κανόνες για τη διεξαγωγή εχθροπραξιών για την προστασία των αμάχων
3.Εγείρει θεμελιώδεις ηθικές ανησυχίες για την ανθρωπότητα , αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις ανθρώπινες αποφάσεις για τη ζωή και τον θάνατο με διαδικασίες αισθητήρων, λογισμικού και μηχανών.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τα πεπραγμένα ενός διαλόγου του ΟΗΕ και του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στο
υψηλότρρο επίπεδο.

Τα όσα προέκυψαν μας ανησύχησαν περισσότερο λόγω και της προσθετης προόδου των πειραμάτων και εφαρμογων τεχνητης νοημοσύνης σε μαζικό επίπεδο σε ποικίλες βιομηχανίες σχετικά φτηνών πολεμικών μηχανών και ρομποτικών συσκευων και εφαρμογών με στόχο τη θανάτωση της ανθρωπινής ζωής ή της φθοράς της σε μεγάλο βαθμό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ World Central Kitchen

Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Η αυξανόμενη χρήση συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η ευρεία χρήση ενός συστήματος που ονομάζεται «Habsora» το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη

Βομβαρδίζουμε με βάση μια ευρεία κυτταρική εντόπιση του πού βρίσκεται ο στόχος.

Σύμφωνα με την έρευνα του +972 και Local Call στο Ισραηλ ένας άλλος λόγος για τον μεγάλο αριθμό στόχων και την
εκτεταμένη βλάβη στη ζωή των πολιτών στη Γάζα, είναι η ευρεία χρήση ενός συστήματος που ονομάζεται «Habsora» («Το
Ευαγγέλιο»), το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να «δημιουργήσει» στόχους σχεδόν
αυτόματα με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ήταν προηγουμένως δυνατό. Αυτό το σύστημα AI, όπως περιγράφεται από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών, ουσιαστικά διευκολύνει ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών».

Σύμφωνα με τις πηγές, η αυξανόμενη χρήση συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Habsora, επιτρέπει στον στρατό να πραγματοποιεί χτυπήματα σε κατοικίες όπου ζει ένα μόνο μέλος της Χαμάς σε μαζική κλίμακα, ακόμη και σε αυτούς που είναι κατώτεροι στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο, μαρτυρίες Παλαιστινίων στη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός έχει επίσης επιτεθεί σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν διέμενε γνωστό ή εμφανές μέλος της Χαμάς ή άλλης μαχητικής ομάδας. Τέτοια χτυπήματα, επιβεβαίωσαν πηγές στο +972 και στο Local Call, μπορούν εν γνώσει τους να σκοτώσουν ολόκληρες οικογένειες στη διαδικασία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πρόσθεσαν οι πηγές, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν διεξάγεται από αυτά τα
στοχευμένα σπίτια. «Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι ήταν σαν [παλαιστίνιοι μαχητές] να βομβάρδιζαν όλες τις ιδιωτικές κατοικίες
των οικογενειών μας όταν [Ισραηλινοί στρατιώτες] επέστρεφαν για ύπνο στο σπίτι το Σαββατοκύριακο», θυμάται μια πηγή, η οποία ήταν επικριτική για αυτήν την πρακτική.

Μια άλλη πηγή είπε ότι ένας ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών είπε στους αξιωματικούς του μετά τις 7
Οκτωβρίου ότι ο στόχος ήταν «να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στελέχη της Χαμάς», για το οποίο τα κριτήρια
σχετικά με τη βλάβη των Παλαιστινίων αμάχων είχαν χαλαρώσει σημαντικά. Ως εκ τούτου, υπάρχουν «περιπτώσεις στις οποίες βομβαρδίζουμε με βάση μια ευρεία κυτταρική εντόπιση του πού βρίσκεται ο στόχος, σκοτώνοντας αμάχους. Αυτό γίνεται συχνά για να εξοικονομηθεί χρόνος, αντί να κάνουμε λίγη περισσότερη δουλειά για να έχουμε πιο ακριβή εντοπισμό», είπε η πηγή.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η εκπληκτική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Πάνω από 300 οικογένειες έχασαν 10 ή περισσότερα μέλη της οικογένειας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους δύο μήνες — αριθμός που είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό προηγουμένως ο πιο θανατηφόρος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί σκοτωμένοι στον πόλεμο, και συνεχίζει να μετράει.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε αντίθεση με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούσε ο Ισραηλινός Στρατός στο παρελθόν», εξήγησε
μια πηγή. «Υπάρχει η αίσθηση ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού γνωρίζουν την αποτυχία τους στις 7 Οκτωβρίου και είναι απασχολημένοι με το ερώτημα πώς να προσφέρουν στο ισραηλινό κοινό μια εικόνα [νίκης] που θα σώσει τη φήμη τους».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Προκειμένου να υποστηριχθούν οι τρέχουσες προσπάθειες για τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν, η ΔΕΕΣ συνιστά ΣΤΗ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

1. Τα απρόβλεπτα αυτόνομα οπλικά συστήματα θα πρέπει ρητά να αποκλειστούν , ιδίως λόγω των αδιάκριτων επιπτώσεών τους. Αυτό θα μπορούσε καλύτερα να επιτευχθεί με την απαγόρευση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί ή χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε τα αποτελέσματά τους να μην μπορούν να κατανοηθούν
επαρκώς, να προβλεφθούν και να εξηγηθούν.

2.Υπό το πρίσμα των ηθικών κριτηρίων για την προστασία της ανθρωπότητας και την τήρηση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την προστασία των αμάχων και των μαχητών hors de combat, η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων για τη στόχευση ανθρώπινων όντων θα πρέπει να αποκλειστεί . Αυτό θα μπορούσε καλύτερα να επιτευχθεί μέσω της απαγόρευσης των αυτόνομων οπλικών συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί ή χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή βίας εναντίον προσώπων.

3.Για την προστασία αμάχων και ΤΩΝ πολιτων , την τήρηση των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και την προστασία της ανθρωπότητας, ο σχεδιασμός και η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων που δεν θα απαγορευόταν θα πρέπει να ρυθμιστεί , μεταξύ άλλων μέσω ενός συνδυασμού:
Α. περιορισμούς στους τύπους στόχων , όπως ο περιορισμός τους σε αντικείμενα που είναι από τη φύση τους στρατιωτικοί στόχοι
Β.όρια στη διάρκεια, το γεωγραφικό εύρος και την κλίμακα χρήσης , συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της ανθρώπινης κρίσης και ελέγχου σε σχέση με μια συγκεκριμένη επίθεση
Γ.περιορισμοί σε καταστάσεις χρήσης , όπως ο περιορισμός τους σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχουν πολίτες ή πολιτικά αντικείμενα
Δ.απαιτήσεις για αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής , ιδίως για τη διασφάλιση αποτελεσματικής ανθρώπινης επίβλεψης και έγκαιρης επέμβασης και απενεργοποίησης.

Η ΔΕΕΣ υποστηρίζει πρωτοβουλίες με στόχο τη θέσπιση διεθνών ορίων στα αυτόνομα οπλικά συστήματα που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών που εγείρονται από αυτά τα όπλα, όπως οι προσπάθειες που καταβάλλονται στη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα για συμφωνία σε πτυχές κανονιστικού και επιχειρησιακού πλαισίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, είναι κρίσιμο να καθοριστούν έγκαιρα τα διεθνώς συμφωνημένα όρια. Πέρα από τους νέους νομικούς κανόνες, αυτά τα
όρια μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν κοινά πρότυπα πολιτικής και καθοδήγηση ορθής πρακτικής, τα οποία μπορεί να είναι συμπληρωματικά και αλληλοενισχυόμενα.

Για το σκοπό αυτό, και στο πλαίσιο της εντολής και της εμπειρογνωμοσύνης της, η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να εργαστεί σε συνεργασία με τους σχετικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κυβερνήσεων, ενόπλων δυνάμεων, της επιστημονικής και τεχνικής κοινότητας και της βιομηχανίας.

Το είχαμε προβλέψει και επιμένουμε …
Με μαζικές οδομαχίες ,εκατέρωθεν, χρήση κάθε μέσου αμύνης και επιθέσεως από το Ισραήλ, τη Χαμάς και ποικίλες δορυφορικές πολεμικές μηχανές η Ανατολική Μεσόγειος θα γνωρίσει εκρήξεις ποικίλων απροσδιόριστων φαινόμενων και πραγματικοτήτων.

Οι ανθρωποθυσίες και οι τραγωδίες θα είναι απροσμέτρητες και οι κραδασμοί σε δεκάδες χώρες ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ.

Εδώ που φτάσαμε μόνον η λογική ,η σύνεση και ένα θαύμα μπορεί να σώσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.Υπάρχει μέγιστη ανάγκη νουνεχούς ηγεσίας κρατών και οργανισμών και πανστρατιά των Οργανισμών ανθρωπιστικής αρωγής που ακόμη
παραμένουν στην πλευρά του ανθρώπου και της περίθαλψης και σωτηρίας των αμάχων και των τραυματιών και των εν ανάγκη όντων.

Listen Live