الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΑΜΜΑΝ, 2024 – Καθώς τα παιδιά προετοιμάζονται για το πρώτο έτος και την πρώτη τους μέρα στο σχολείο σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, τουλάχιστον 45.000 εξάχρονα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας στερούνται αυτό το δικαίωμα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και αντιμετωπίζει καθημερινή μάχη επιβίωσης.

Η νέα σχολική χρονιά επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα σε ολόκληρο το κράτος της Παλαιστίνης, αλλά δεν έχει ξαναρχίσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η έντονη σύγκρουση συνεχίζει να έχει δραματικές επιπτώσεις στους μαθητές, τους δασκάλους και τα σχολεία της Γάζας. Οι μαθητές της πρώτης τάξης ενώνονται με 625.000 παιδιά που έχουν ήδη στερηθεί μια ολόκληρη σχολική χρονιά και με τη σύγκρουση να συνεχίζεται, αντιμετωπίζουν τον υψηλό κίνδυνο να περάσουν ένα δεύτερο έτος χωρίς εκπαίδευση.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τα σπίτια τους, τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους, την ασφάλεια και τη ρουτίνα τους», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, Adele Khodr. «Έχουν επίσης χάσει το καταφύγιο και το ερέθισμα που τους παρέχει το σχολείο, θέτοντας το λαμπρό μέλλον τους σε κίνδυνο να αμβλυνθεί από αυτή την τρομερή σύγκρουση».

Από τον Οκτώβριο του 2023, κάθε σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλείσει. Μεταξύ των μαθητών που δεν μπόρεσαν να μάθουν πέρυσι είναι 39.000 μαθητές που έχασαν το τελευταίο έτος του σχολείου τους και δεν μπόρεσαν να δώσουν τις εξετάσεις Tawjihi. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που μια τάξη αποφοίτων στο Στριπ αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η διαταραχή στην εκπαίδευσή τους έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και άγχος. Χωρίς σχολείο, οι νέοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας, πρόωρου γάμου και άλλων μορφών κακοποίησης, και το πιο σημαντικό είναι ότι κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν οριστικά το σχολείο.

Για τα μικρότερα παιδιά, η απουσία σχολικής εκπαίδευσης απειλεί τη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Οι γονείς αναφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις μεταξύ των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων αυξημένης απογοήτευσης και απομόνωσης.

Τα παιδιά στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ επηρεάζονται επίσης καθώς ξεκινά η σχολική χρονιά. Η αυξανόμενη βία και οι περιορισμοί μετακίνησης από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια μάθησης για τους 782.000 μαθητές εκεί. Στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας και το Εκπαιδευτικό Cluster δείχνουν ότι, οποιαδήποτε ημέρα από τον Οκτώβριο του 2023, μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των σχολείων στη Δυτική Όχθη έχουν κλείσει.

Ακόμη και όταν τα σχολεία δεν είναι κλειστά, ο φόβος της βίας, οι περιορισμοί στην κίνηση και οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία έχουν οδηγήσει πολλούς μαθητές να παραλείψουν το σχολείο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια μάθησης.
Τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι επιθέσεις σε σχολεία και εκπαίδευση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον το 84 τοις εκατό των σχολείων χρειάζονται πλήρη ανακατασκευή ή σημαντική αποκατάσταση πριν από την επανέναρξη του σχολείου. Στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υπήρξαν 69 επιθέσεις σε σχολεία και 2.354 περιστατικά που έπληξαν σχολεία, μαθητές και δασκάλους μέσα ή γύρω από σχολεία, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας.

Παρά αυτές τις συντριπτικές και κρίσιμες ανάγκες, η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι ένας από τους λιγότερο χρηματοδοτούμενους τομείς στις ανθρωπιστικές εκκλήσεις. Στο κράτος της Παλαιστίνης, ο εκπαιδευτικός προγραμματισμός της UNICEF αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 88 τοις εκατό.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, η UNICEF και οι εταίροι της έχουν δημιουργήσει 39 Προσωρινούς Χώρους Εκμάθησης στη Λωρίδα της Γάζας που εξυπηρετούν περισσότερους από 12.400 μαθητές. Επιπλέον, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κιτ μάθησης έκτακτης ανάγκης και Ψυχική Υγεία και Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη (MHPSS) προσφέρονται σε παιδιά, νέους, φροντιστές και δασκάλους σε καταφύγια.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να ξαναρχίσουμε τη μάθηση και να ξαναχτίσουμε τα σχολεία για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των επόμενων γενεών στο Κράτος της Παλαιστίνης», συνέχισε ο Khodr «Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα για να αντιμετωπίσουν το τραύμα που έχουν βιώσει και την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να φτάσουν το πλήρες δυναμικό τους», συνέχισε ο Khodr.

«Όλα τα εμπόδια που μας εμποδίζουν να κάνουμε το σημαντικό μας έργο πρέπει να αρθούν. Πρέπει επειγόντως να είμαστε σε θέση να φέρουμε εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά εφόδια στη Γάζα σε κλίμακα, να έχουμε ασφαλείς χώρους για τη λειτουργία κόμβων μάθησης και να έχουμε εγγυήσεις για ασφαλή πρόσβαση, διαμονή ή μάθηση σε σχολικά κτίρια για μαθητές και καθηγητές. Πάνω από όλα, χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και μια αποκλιμάκωση στη Δυτική Όχθη, ώστε όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στις τάξεις και τα κατεστραμμένα σχολεία να μπορέσουν να ανοικοδομηθούν».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live