Η ενόχληση της ανθρωπιστικής κοινότητας έναντι επιλογών του συστήματος αμύνης επιθέσεως του Ισραήλ θα είναι το παροντικό και το μελλοντικό πρόβλημα ολόκληρης της εβρα ι κης κοινότητας .Ένα αρνητικό αφήγημα αναπτύσσεται ήδη στην
ανθρωπιστική κοινότητα έναντι του Ισραήλ και μια μερική ρήξη με τη διοίκηση του ΟΗΕ.
Από την έναρξη του πολέμου αναπτύχθηκε σταδιακά μια πρόσθετη θετική σχέση των ανθρωπιστικών οργανισμών με τους
Παλαιστινίους αμάχους και τον παιδικό πληθυσμό καθως και το νοσηλευτικό προσωπικό της Γάζας.Αυτό θα αποτελεί στο
μέλλον μια προσθετη πίεση στη Διεθνή κοινότητα για μια λύση που θα στηρίζει και ένα ειρηνικό πα΄λαιστινιακό κρατος .
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η επόμενη μέρα όμως σε μια ακραία πολεμική σύρραξη δεν είναι μια απλή υπόθεση ιδεών επί χάρτου.Ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία όπου και τα δύο στρατόπεδα προχωρούν σε ακραίες ενέργειες οι οποίες πολύ πιθανόν να καταστήσουν ευρύτερή την εμπλοκή και άλλων κρατών και οντοτήτων στην πολεμική σύρραξη. Προέχει επίσης η επιβίωση και η άμεση βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των αμάχων. Αυτό το ξεκαθαρίζει εδώ και μέρες με δηλωσεις του ο Μάρτιν Γκριφιθς Επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΑ
----------------------------------
Χθες, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Μάρτιν
Γκρίφιθς σε νέες δηλώσεις του ξεκαθάρισε και προειδοποιησε «Ο τομέας της υγείας στη Γάζα πνίγεται σιγά-σιγά καθώς τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται πυρά. Και τι γίνεται όταν το σύστημα υγείας καταρρέει; Οι έγκυες μητέρες δεν μπορούν να γεννήσουν τα μωρά τους με ασφάλεια. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν εμβόλια. Οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν θεραπεία. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».
Ο κ. Γκρίφιθς θρήνησε επίσης χθες σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απώλεια των τεσσάρων μελών των πληρωμάτων ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε υπηρεσία.
Είπε ότι οι κανόνες του πολέμου είναι σαφείς και τα κόμματα πρέπει να προστατεύουν τους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
ΠΙΕΣΗ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
----------------------------------------
Επιπρόσθετη πίεση στο ΙΣΡΑΗΛ εκφράζει και ο ΟΗΕ μέσω του OCHA ο οποιός επανήλθε με αριθμους και στοιχεία για τις παρεμποδισεις διανομής βοήθειας στη Γάζα τονίζοντας με επιμονή πως οι ανθρωπιστές συνάδελφοί μας λένε ότι μεταξύ 1ης και 10ης Ιανουαρίου, μόνο 3 από τις 21 προγραμματισμένες παραδόσεις βοήθειας τροφίμων, φαρμάκων, νερού και άλλων σωτήριων προμηθειών στο βόρειο τμήμα της Γάζας ήταν σε θέση να προχωρήσουν.
Αυτές περιελάμβαναν πολλαπλές προγραμματισμένες αποστολές για την παράδοση επειγόντων ιατρικών προμηθειών στην πόλη της Γάζας και καυσίμων σε εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη της Γάζας και στα βόρεια. Αυτό οφείλεται στις αρνήσεις των ισραηλινών αρχών.
Η ικανότητα των εταίρων μας να ανταποκρίνονται σε εκτεταμένες ανάγκες στο βόρειο τμήμα της Γάζας περιορίζεται
από τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις πρόσβασης για παραδόσεις βοήθειας και την έλλειψη συντονισμένης ασφαλούς
πρόσβασης από τις ισραηλινές αρχές. Αυτές οι αρνήσεις και οι σοβαροί περιορισμοί πρόσβασης παραλύουν την ικανότητα των ανθρωπιστικών εταίρων να ανταποκρίνονται ουσιαστικά, με συνέπεια και σε κλίμακα.
Σε εντονα επικριτικό κλίμα επανήλθε και ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας
------------------------------------------
Στο ίδιο επικριτικό κλίμα επανήλθε και ο Παγκόσμιος Οργανισμος Υγείας. Χθες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου
Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ), Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι ο ΠΟΥ έπρεπε να ακυρώσει έξι προγραμματισμένες
αποστολές στη βόρεια Γάζα από τις 26 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι η δυσκολία στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας
στη Γάζα δεν ήταν για τις δυνατότητες του ΟΗΕ αλλά για την πρόσβαση.
Η ΑΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
----------------------------------------------------
Συνολικά, το ποσοστό άρνησης πρόσβασης που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο μέχρι στιγμής παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε σύγκριση με εκείνα του Δεκεμβρίου 2023, όπου περισσότερο από το 70 τοις εκατό των προγραμματισμένων αποστολών του ΟΗΕ στο βορρά συντονίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν. Κάθε μέρα που αδυνατούμε να παρέχουμε βοήθεια έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ζωές και να υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα.
Το ερώτημα επανέρχεται.Σε τι θα βοηθήσει το Ισραηλ ενα αρνητικό αφήγημα εντος της ανθρωπιστικής κοινότητας έναντι των
Ισραήλινών αξιωματουχων και η μερική ρήξη με τη διοίκηση του ΟΗΕ που τώρα προχωρει και στους ανθρωπιστικους του
φορείς και σιωπηρα και εντός του Ερυθρού Σταυρού μετά το προσφατο τραγικό συμβαν….