Βρετανική έκθεση την Τρίτη προχωρει σε αποκαλυψεις.
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανή έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης -
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αεράμυνα μπορεί να «τεντωθεί» εάν το Ιράν αντιδράσει στην αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του ή εάν η Χεζμπολάχ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιθανή έλλειψη πυραύλων και αναχαιτιστών πυραύλων στη συστοιχία αεράμυνας του εν μέσω του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο που διαρκεί ένα χρόνο και καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν, σύμφωνα με βρετανική έκθεση την Τρίτη.
Επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες και πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι Financial Times ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον βοηθά το εβραϊκό κράτος στην αντιμετώπιση του θέματος, ιδίως μέσω της υπόσχεσής της να στείλει ένα πυραυλικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defence System (THAAD), αλλά η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε ολοένα και περισσότερο να χρειάζεται να αποφασίζει ποιους στόχους θέλει να δώσει προτεραιότητα στην άμυνα.
«Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό», είπε η Ντάνα Στρόουλ, πρώην αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. «Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα επεκταθεί».
Πρόσθεσε ότι οι προμήθειες δεν ήταν απεριόριστες και ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορούσε να διατηρήσει τη συνεχιζόμενη προσφορά της τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό.
Ο Boaz Levy, Διευθύνων Σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, που παράγει αναχαιτιστές πυραύλων, πρόσθεσε: «Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις».
Το πολυεπίπεδο σύστημα του Ισραήλ περιλαμβάνει τον Iron Dome, που χρησιμοποιείται για την κατάρριψη πυραύλων μικρού βεληνεκούς. David's Sling, που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. και το σύστημα Arrow, το οποίο είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Από τότε που η Χαμάς πυροδότησε τον συνεχιζόμενο πόλεμο με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι, πάνω από 20.000 ρουκέτες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με στρατιωτικά στοιχεία, με την αεράμυνα να κατέρριψε επιτυχώς το μεγαλύτερο μέρος των βλημάτων που κατευθύνθηκαν σε κατοικημένες περιοχές. .
Το Ισραήλ απέτρεψε δύο ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις - μια τον Απρίλιο και μια άλλη, πιο έντονη τον Οκτώβριο όταν η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε 180 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα - με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων τους. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην επίθεση του Οκτωβρίου με χρόνο και τρόπο που θα επιλέξει, κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει μια ακόμη πιο επιθετική αντίδραση από την Τεχεράνη και τους πληρεξουσίους της.
Σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό του Ισραηλινού Στρατού Assaf Orion, το Ισραήλ δεν έχει δοκιμαστεί πλήρως, καθώς η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν έχει ακόμη απελευθερώσει πλήρως τις δυνατότητές της.
«Έχει εκτοξεύσει μόνο στο ένα δέκατο περίπου της εκτιμώμενης προπολεμικής ικανότητας εκτόξευσης, μερικές εκατοντάδες ρουκέτες την ημέρα αντί για 2.000», είπε ο Orion στους Financial Times. «Μερικά από αυτό το κενό είναι μια επιλογή της Χεζμπολάχ να μην εξαντληθεί πλήρως, και μερικά από αυτά οφείλονται στην υποβάθμιση από τους Ισραηλινούς Στρατούς… Αλλά η Χεζμπολάχ έχει αρκετά για να πραγματοποιήσει μια ισχυρή επιχείρηση».
Η Χεζμπολάχ, η οποία άρχισε να επιτίθεται καθημερινά στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο, υπέστη η ίδια μια σειρά από καταστροφικές παραβιάσεις της ασφάλειας τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εκρήξεων χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας των επιχειρηματιών σε μια επίθεση που ευρέως κατηγορείται στο Ισραήλ, και Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που αποδεκάτισαν την ηγεσία της ομάδας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο για να απωθήσει την τρομοκρατική ομάδα μακριά από τα σύνορα, να καταστρέψει τις αποθήκες όπλων και την υποδομή της και να εξαλείψει την απειλή μιας εισβολής παρόμοιας με αυτή που εξαπέλυσε η Χαμάς πέρυσι από τη Γάζα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ