الجمعة, تشرين2 8, 2024

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΓΕΝΕΥΗ/ΚΙΕΒΟ, 24 Μαρτίου 2022 – Ένας μήνας πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε στον εκτοπισμό 4,3 εκατομμυρίων παιδιών – περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού παιδιών που υπολογίζεται στα 7,5 εκατομμύρια της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά που πέρασαν σε γειτονικές χώρες ως πρόσφυγες και 2,5 εκατομμύρια που είναι τώρα εσωτερικά εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας.

«Ο πόλεμος έχει προκαλέσει έναν από τους ταχύτερους μεγάλης κλίμακας εκτοπισμούς παιδιών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Πρόκειται για ένα ζοφερό ορόσημο που θα μπορούσε να έχει μόνιμες συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Η ασφάλεια, η ευημερία και η πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες απειλούνται από τη συνεχή βία».

Σύμφωνα με την OHCHR, 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 105 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μόνο εκείνες τις αναφορές που ο ΟΗΕ μπόρεσε να επιβεβαιώσει, και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο πόλεμος είχε επίσης καταστροφικές συνέπειες για τις μη στρατιωτικές υποδομές και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, έχει αναφέρει 52 επιθέσεις που επηρέασαν τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Εκτιμάται ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό ή κινδυνεύουν να αποκοπούν. Πάνω από 450.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 23 μηνών χρειάζονται συμπληρωματική διατροφή.

Η UNICEF έχει ήδη παρατηρήσει μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης για εμβολιασμούς ρουτίνας και παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας. Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει σε κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, ειδικά σε υπερπληθυσμένες περιοχές όπου οι άνθρωποι προστατεύονται από τη βία.

«Σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο πόλεμος ήταν καταστροφικός για τα παιδιά της Ουκρανίας», είπε ο Ράσελ. «Τα παιδιά χρειάζονται επειγόντως ειρήνη και προστασία. Χρειάζονται να τηρούνται τα δικαιώματά τους. Η UNICEF συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για προστασία των παιδιών από βλάβη. Οι βασικές υποδομές από τις οποίες εξαρτώνται τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και κτιρίων που φιλοξενούν πολίτες, δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επίθεση».

Η UNICEF και οι εταίροι της εργάζονται για να προσεγγίσουν παιδιά στην Ουκρανία και σε γειτονικές χώρες με ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην Ουκρανία, η UNICEF έχει παραδώσει ιατρικές προμήθειες σε 49 νοσοκομεία σε 9 περιοχές – συμπεριλαμβανομένων του Κιέβου, του Χάρκοβο, του Ντνίπρο και του Λβιβ – βελτιώνοντας την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για 400.000 μητέρες, νεογέννητα και παιδιά. Η UNICEF συνεχίζει να διανέμει νερό και είδη υγιεινής σε κοινότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία. Επιπλέον, η UNICEF αυξάνει τον αριθμό των κινητών ομάδων παιδικής προστασίας που εργάζονται σε ζώνες οξείας σύγκρουσης από 22 σε 50 και έχει παραδώσει 63 φορτηγά με ναυαγοσωστικές προμήθειες για να υποστηρίξει τις ανάγκες περισσότερων από 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τις επόμενες εβδομάδες, η UNICEF θα ξεκινήσει έκτακτες μεταφορές μετρητών στις πιο ευάλωτες οικογένειες και θα δημιουργήσει χώρους φιλικούς προς τα παιδιά σε καίριες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Για να προστατέψουν και να υποστηρίξουν τα εκατομμύρια των παιδιών και των οικογενειών που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημιούργησαν τις «Μπλε κουκίδες», ασφαλείς χώρους για παιδιά και γυναίκες. Οι «Blue Dots» παρέχουν βασικές πληροφορίες σε οικογένειες που ταξιδεύουν, βοηθούν στον εντοπισμό ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών και διασφαλίζουν την προστασία τους. Παρέχουν επίσης έναν κόμβο για βασικές υπηρεσίες. Οι «Blue Dots» έχουν ήδη καθιερωθεί σε χώρες που φιλοξενούν παιδιά και γυναίκες από την Ουκρανία και θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20 στην Πολωνία.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες για την εξασφάλιση ασφαλούς, ταχείας και απρόσκοπτης πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο σε ολόκληρη τη χώρα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΠΗΓΕΣ:ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ

Listen Live