الجمعة, تشرين2 8, 2024

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Νέα Υόρκη, (14 Απριλίου 2022): Τα Ηνωμένα Έθνη σπεύδουν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε εστίες πείνας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς οι δευτερογενείς συνέπειες της ουκρανικής σύγκρουσης απειλούν να οδηγήσουν εκατομμύρια ακόμη πιο κοντά στον λιμό.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, διέθεσε σήμερα 100 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (CERF) σε έργα βοήθειας σε έξι αφρικανικές χώρες και την Υεμένη.

Τα χρήματα θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στους εταίρους τους να παρέχουν ζωτικής σημασίας τρόφιμα, μετρητά και διατροφική βοήθεια καθώς και άλλες παροχές, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών υπηρεσιών, καταφυγίου και καθαρού νερού. Τα έργα θα είναι επίσης προσαρμοσμένα για να βοηθήσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια να περάσουν μια κρίση που τα εκθέτει σε πρόσθετους κινδύνους.

Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, με 30 εκατομμύρια δολάρια για το Κέρας της Αφρικής να μοιράζονται μεταξύ της Σομαλίας (14 εκατομμύρια δολάρια), της Αιθιοπίας (12 εκατομμύρια δολάρια) και της Κένυας (4 εκατομμύρια δολάρια). Οι υπόλοιπες χορηγήσεις είναι οι εξής: Υεμένη (20 εκατομμύρια δολάρια), Σουδάν (20 εκατομμύρια δολάρια), Νότιο Σουδάν (15 εκατομμύρια δολάρια) και Νιγηρία (15 εκατομμύρια δολάρια).

Οι ένοπλες συγκρούσεις, η ξηρασία και η οικονομική αναταραχή είναι οι κύριοι παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας στις επτά χώρες αποδέκτες. Ωστόσο, η σύγκρουση στην Ουκρανία επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη δεινή κατάσταση, αναστατώνοντας τις αγορές τροφίμων και ενέργειας και αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών πέρα ​​από την προσιτότητα των καταναλωτών. Τον Μάρτιο, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.

Η επισιτιστική ανασφάλεια μετράται σε μια κλίμακα πέντε βαθμών που ονομάζεται Ταξινόμηση Ολοκληρωμένης Φάσης (IPC). Η φάση 5 είναι μια κατάσταση στην οποία «η πείνα, ο θάνατος, η εξαθλίωση και τα εξαιρετικά κρίσιμα επίπεδα οξείας υποσιτισμού είναι εμφανή». Ένας πλήρης λιμός κηρύσσεται όταν τα ποσοστά πείνας και θνησιμότητας ξεπερνούν ορισμένα κατώφλια.

Στην Υεμένη, 161.000 άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν το καταστροφικό επίπεδο φάσης 5 μέχρι τα μέσα του έτους. στο Νότιο Σουδάν, 55.000 άτομα μπορεί να το βιώνουν ήδη. Στη Σομαλία, 81.000 άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν το ίδιο εάν οι βροχές αποτύχουν, οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται και η βοήθεια δεν κλιμακωθεί. Εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν μένουν πολύ πίσω, ζουν στο κατώφλι της καταστροφής.

Στο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Κένυα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη, ή θα βρεθούν σύντομα, σε επείγοντα επίπεδα πείνας (Φάση 4 της IPC). Στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Κένυα, η κατανομή θα ενισχύσει τη σωτήρια αντίδραση στη χειρότερη ξηρασία στην πρόσφατη ιστορία.

"Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα κοιμούνται πεινασμένα κάθε βράδυ, ενώ οι γονείς τους ανησυχούν άρρωστοι για το πώς να τα ταΐσουν. Ένας πόλεμος στα μισά του κόσμου κάνει τις προοπτικές τους ακόμα χειρότερες. Αυτή η κατανομή θα σώσει ζωές", δήλωσε ο ΜΑΡΤΙΝ Γκριφιθς του ΟΗΕ OCHA.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live