Η έκθεση του WFP-FAO τονίζει 22 χώρες ή εδάφη που χρειάζονται επείγουσα προσοχή
Η έκθεση πείνας κρούει συναγερμό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που κινδυνεύουν να ξεχαστούν εν μέσω κρίσης στην Παλαιστίνη και τονίζει 22 χώρες ή εδάφη που χρειάζονται επείγουσα προσοχή καθώς το έλλειμμα χρηματοδότησης εμποδίζει τη στήριξη.
Η τελευταία έκθεση Hunger Hotspots παρέχει μια ενδεικτική υπενθύμιση κρίσιμων ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που κινδυνεύουν να πέσουν στο ραντάρ ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στη σύγκρουση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Εκτός από την Παλαιστίνη –που τώρα προστίθεται στις χώρες με την υψηλότερη ανησυχία– άλλες χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής επιδείνωσης της επισιτιστικής ασφάλειας και πιθανής πείνας είναι η Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν.
Συνολικά, η επείγουσα ανθρωπιστική δράση είναι απαραίτητη σε 18 εστίες πείνας – που περιλαμβάνουν 22 χώρες ή εδάφη – σύμφωνα με την έκθεση που εκδόθηκε από κοινού από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ (WFP) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
«Αποκαλύπτοντας την απογοητευτική αλήθεια»
«Οι κίνδυνοι που εντοπίζονται σε αυτές τις χώρες ανησυχίας είναι ανησυχητικοί, αποκαλύπτοντας την απογοητευτική αλήθεια για το τι θα συμβεί εάν δεν ενεργήσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε περαιτέρω απώλεια ζωών», δήλωσε ο Kyung-nan Park, Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης για το WFP. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, τόσο οι αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης όσο και η ετοιμότητα είναι κρίσιμες για την πρόληψη αυτών των επιδεινώσεων στην επισιτιστική ασφάλεια».
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί στην Παλαιστίνη κατά την προοπτική περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, λόγω της απότομης κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Μεταξύ των βασικών συστάσεων του είναι η έγκριση της έκκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός και η πρόσβαση για τη διευκόλυνση της παράδοσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η σύγκρουση στην Παλαιστίνη ενισχύει μια προειδοποίηση –που τονίστηκε επίσης στην προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο– ότι η τάση της αυξημένης στόχευσης αμάχων σε διάφορες συγκρούσεις, και ο αυξανόμενος αριθμός παραγόντων που χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές, αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Η σύγκρουση είναι μία από τις τους κύριους μοχλούς της πείνας παγκοσμίως. Η αστάθεια και η βία συνεχίζουν να αυξάνονται στην περιοχή του Σαχέλ, από τα πραξικοπήματα στη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και τον Νίγηρα μέχρι την αμείωτη σύγκρουση στο Σουδάν που επηρεάζει γειτονικές χώρες όπως το Τσαντ. Μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2023, η περιοχή αντιπροσώπευε το 22 τοις εκατό όλων των παγκόσμιων θανάτων που προκλήθηκαν από συγκρούσεις.
Ο εκτοπισμός στο Σουδάν συνεχίζεται σε ανησυχητικό επίπεδο
Το μέγεθος και ο ρυθμός του εκτοπισμού στο Σουδάν συνεχίζεται σε ανησυχητικό επίπεδο, διακόπτοντας την παραγωγή και την πρόσβαση τροφίμων και επηρεάζοντας σχεδόν 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα σε γειτονικές χώρες – έξι φορές αύξηση σε τέσσερις μήνες. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της παροχής τροφίμων και διατροφής που σώζουν ζωές και τη συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση της πρόσβασης στους ανθρώπους στο Σουδάν που χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική υποστήριξη.
Στο Νότιο Σουδάν, η ανεπαρκής παραγωγή καλλιεργειών, οι υψηλές τιμές των βασικών τροφίμων και η έλλειψη πόρων για την υποστήριξη του αυξανόμενου αριθμού επαναπατριζόμενων από το Σουδάν αναμένεται να συμβάλουν στη διατήρηση της κρίσιμης επισιτιστικής ανασφάλειας.
Οκτώ χώρες επισημαίνονται ως «πολύ μεγάλη ανησυχία», δηλαδή το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Αϊτή, το Πακιστάν, η Σομαλία, η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και η Υεμένη. Όλα αυτά έχουν μεγάλο αριθμό ατόμων που αντιμετωπίζουν ή αναμένεται να αντιμετωπίσουν κρίσιμα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Διαφορετικοί παράγοντες, ανάλογα με τη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα και της οικονομικής κατάρρευσης – αναμένεται να εντείνουν τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες τους επόμενους μήνες.
Η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται από τις αναγκαστικές περικοπές σιτηρεσίου σε πολλά σημεία της πείνας που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια. Στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, ένα συγκλονιστικό 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκοπεί από τη βοήθεια για τη διάσωση της ζωής λόγω μιας τεράστιας έλλειψης χρηματοδότησης. Άλλες χώρες που επλήγησαν περιλαμβάνουν την Αϊτή, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και την Υεμένη.
«Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν περαιτέρω στην πείνα και στα όρια της πείνας»
"Η τρέχουσα ιστορική κρίση ανθρωπιστικής χρηματοδότησης θα επηρεάσει αναπόφευκτα αυτές τις διαφαινόμενες κρίσεις", είπε ο Kyung-nan. "Εάν το WFP και οι ανθρωπιστικοί φορείς δεν λάβουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την αντιμετώπισή τους, εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ωθηθούν περαιτέρω στην πείνα και στα πρόθυρα λιμοκτονία. Το κόστος της αδράνειας είναι καταστροφικό, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Είναι κρίσιμο τώρα περισσότερο από ποτέ για τα ενδιαφερόμενα μέρη να επενδύσουν στον προγραμματισμό ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, ώστε οι κοινότητες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για αυτές τις επερχόμενες κλιματικές, συγκρούσεις και οικονομικούς κλυδωνισμούς."
Ενώ η χρηματοδότηση καθυστερεί, οι ανθρωπιστικές ανάγκες παραμένουν υψηλές, επίσης λόγω παραγόντων όπως ο παρατεταμένος αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 και οι κυματιστικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των τροφίμων.
Αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής αναμένεται να πληγούν σκληρά από το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο, με ξηρασία κατά μήκος του Ξηρού Διαδρόμου στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα, καθώς και στο Μαλάουι – τα οποία παραμένουν όλα εστίες πείνας.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και σοβαρές»
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις χώρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και σοβαρές», είπε ο Kyung-nan. «Αυτό περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο και προέβλεπε τυφώνες, πλημμύρες και ξηρασίες σε όλες τις περιοχές».
Αν και ο αντίκτυπος αυτών είναι συχνά απροσδόκητος και απρόβλεπτος, πρόσθεσε, οι προειδοποιήσεις στην έκθεση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για αποκρίσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και για καλύτερη προετοιμασία μέσω προληπτικών μέτρων που τελικά σώζουν ζωές και κοστίζουν».
Εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η έκθεση τονίζει τη σημασία μιας τέτοιας προληπτικής δράσης – βραχυπρόθεσμα προστατευτικά μέτρα πριν υλοποιηθούν νέες ανθρωπιστικές ανάγκες. Στον Ξηρό Διάδρομο, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει παροχή έγκαιρων προειδοποιητικών μηνυμάτων για επικείμενους τυφώνες και στρατηγικής τοποθέτησης προμηθειών για να καταστεί δυνατή η γρήγορη παράδοση.
Στο Μαλάουι, σημαίνει διανομή σπόρων ανθεκτικών στην ξηρασία πριν από την περίοδο φύτευσης, μαζί με ερμητικές σακούλες αποθήκευσης σιτηρών. Στο Νότιο Σουδάν, αυτό σημαίνει παροχή μετρητών με βάση τις προβλέψεις που βοηθούν τις οικογένειες να μετριάσουν τις επιπτώσεις των εκκρεμών πλημμυρών, για παράδειγμα εάν πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Απαιτείται επείγουσα, κλιμακούμενη βοήθεια και στα 18 hotspots πείνας
Το Τσαντ, το Τζιμπουτί, ο Νίγηρας και η Ζιμπάμπουε έχουν προστεθεί στη λίστα των χωρών και εδαφών που είναι εστίες πείνας από την έκδοση του Μαΐου 2023, εκτός από την Παλαιστίνη. Οι ποικίλοι παράγοντες περιλαμβάνουν και πάλι τις συγκρούσεις, τις υψηλές τιμές των τροφίμων και τις κλιματικές επιπτώσεις.
Απαιτείται επείγουσα, κλιμακούμενη βοήθεια και στα 18 hotspots πείνας για την προστασία των μέσων διαβίωσης και την αύξηση της πρόσβασης σε τρόφιμα. Αυτό είναι κρίσιμο για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού, παρά τις προκλήσεις που οφείλονται στην ανασφάλεια, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τους περιορισμούς πρόσβασης που εμποδίζουν την ασφαλή και γρήγορη βοήθεια.