Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι τρομοκρατημένο από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς
Στις 17 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν μια 59χρονη Παλαιστίνια που μάζευε ελιές με την οικογένειά της και άλλα μέλη της κοινότητας στη Faqqu'a της Jenin, σε γη κοντά στο Τείχος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι θεριστικές μηχανές δεν αποτελούσαν καμία απολύτως απειλή όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν πολλαπλές βολές εναντίον τους χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση.
Σε όλη τη Δυτική Όχθη, το μάζεμα ελιών για την ετήσια συγκομιδή γίνεται μια ολοένα και πιο επικίνδυνη δραστηριότητα. Αυτή η αυθαίρετη δολοφονία έρχεται στο πλαίσιο εντατικοποιημένων, οργανωμένων επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον παλαιστινιακών ομάδων συγκομιδής για να σαμποτάρουν τη συγκομιδή της ελιάς, μαζί με τη χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας για να εμποδίσουν την πρόσβαση των Παλαιστινίων στα εδάφη τους με φαινομενικά αυθαίρετο τρόπο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της επίσημης παλαιστινιακής περιόδου συγκομιδής ελιάς, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατέγραψε δεκάδες περιστατικά βίας κατά των Παλαιστινίων θεριστών και διακοπή της πρόσβασης στους ελαιώνες.
Μεταξύ άλλων ανησυχητικών περιστατικών, στις 13 Οκτωβρίου, Παλαιστίνιοι γαιοκτήμονες από την Qusra της Nablus, βρήκαν 115 από τις ελιές τους κομμένες με μηχανικό πριόνι, αφού αντιστάθηκαν στην παρενόχληση και τις απειλές από εποίκους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να εκκενώσουν τα άλση τους. Σε μια φρικτή επίθεση στις 5 Οκτωβρίου, μια μεγάλη ομάδα εποίκων επιτέθηκε με ρόπαλα και λοστούς σε οικογένειες Παλαιστινίων που μάζευαν ελιές στη γη τους στο Al-Lubban Al-Gharbi της Ραμάλα, τραυματίζοντας 25 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι με σπασμένα πλευρά και τραύματα στο κεφάλι, κλέβοντας τη συγκομιδή και τον εξοπλισμό και την πρόκληση άλλων υλικών ζημιών. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ήταν παρόντες αλλά δεν τους εμπόδισαν. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη γη τους υπό την απειλή βίας χωρίς προφανή νομική βάση για να το πράξουν.
Ο συνδυασμός περιορισμένης πρόσβασης στη γη και ανεξέλεγκτης βίας είναι βασικά χαρακτηριστικά ενός περιβάλλοντος καταναγκασμού που αναγκάζει ολοένα και περισσότερο τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη γη τους. Καθώς η περίοδος της συγκομιδής προχωρά, περιοχές της Δυτικής Όχθης που δεν στοχεύονταν ιστορικά υπόκεινται φέτος σε περιορισμούς πρόσβασης, με την παρουσία εποίκων να εισβάλλει όλο και περισσότερο σε εδάφη κοντά σε παλαιστινιακά χωριά, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως «Περιοχή Β» σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο. Ενώ το 2024 έχουν ήδη κατασχεθεί και ουσιαστικά προσαρτηθεί από το Ισραήλ ποσότητες παλαιστινιακής γης, είναι μεγάλη η ανησυχία ότι οι έποικοι, με την υποστήριξη των ισραηλινών αρχών, εκμεταλλεύονται τη συγκομιδή της ελιάς για να προωθήσουν περαιτέρω την επιχείρηση εποικισμού σε ένα περιβάλλον διαρκούς ατιμωρησίας.
Τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες εποίκων, καθώς και βασικά πρόσωπα της ισραηλινής κυβέρνησης, υποκίνησαν και ζήτησαν να σταματήσουν όλες οι παλαιστινιακές δραστηριότητες συγκομιδής, ιδιαίτερα κοντά σε ισραηλινούς οικισμούς, το Τείχος και τους δρόμους που χρησιμοποιούνται από τους εποίκους, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εποίκων .
Το Ισραήλ έχει θεμελιώδεις υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου να προστατεύει τους Παλαιστίνιους και τις περιουσίες τους από τη βία και να διασφαλίζει τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους και την πρόσβαση στα μέσα διαβίωσης. Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπενθυμίζει περαιτέρω ότι το Διεθνές Δικαστήριο κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η βία των εποίκων, η συστηματική αποτυχία του Ισραήλ να τιμωρήσει αποτελεσματικά αυτή τη βία και η υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστινίων συμβάλλουν στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος καταναγκασμού που δεν συνάδει με Οι διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του Ισραήλ. Το Δικαστήριο δήλωσε περαιτέρω ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η παρουσία εποίκων και εποικισμών είναι παράνομη και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση της προστασίας των εποίκων και των εποικισμών για να δικαιολογηθούν μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, όπως περιορισμοί μετακίνησης και πρόσβασης, κατά των Παλαιστινίων.
Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ισραηλινές αρχές να εξασφαλίσουν, τις επόμενες εβδομάδες, την πλήρη πρόσβαση των Παλαιστινίων στη γη τους και την προστασία από επιθέσεις εποίκων για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή της ελιάς πλήρως και με ασφάλεια.
Υπενθυμίζουμε περαιτέρω την υποχρέωση των ισραηλινών αρχών να εξασφαλίσουν άμεση, αποτελεσματική, ενδελεχή και διαφανή έρευνα για αυτήν την τελευταία δολοφονία και όλα τα προηγούμενα περιστατικά βίας από εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εναντίον Παλαιστινίων, ώστε οι δράστες να διωχθούν και, εάν καταδικαστούν, να τιμωρηθούν με την κατάλληλη κυρώσεις. Στα θύματα πρέπει να παρέχονται αποτελεσματικά ένδικα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης αποζημίωσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ