الجمعة, تشرين2 8, 2024

Δράση για την επισιτιστική ασφάλεια και τα προς το ζην για τις αγρότισσες στο Σουδάν

Δράση για την επισιτιστική ασφάλεια και τα προς το ζην για τις αγρότισσες στο Σουδάν

Η Fatima Hamad Saeed, μητέρα πέντε παιδιών, χαμογελά καθώς εξηγεί το ταξίδι της που της αλλάζει τη ζωή από την εξαθλίωση στην ιδιοκτησία ενός μικρού παντοπωλείου στην πολιτεία του Λευκού Νείλου του Σουδάν. Το πέτυχε μέσω ενός έργου βιοπορισμού που υλοποιήθηκε από την Καθολική Υπηρεσία για την Υπερπόντια Ανάπτυξη (CAFOD), με την υποστήριξη του Ανθρωπιστικού Ταμείου του Σουδάν.

«Φάγαμε όλα τα αποθέματα σπόρων μας και ανησυχούσα ότι δεν θα μπορούσαμε να φυτέψουμε τα χωράφια μας το 2021 επειδή δεν είχαμε σπόρους», λέει η Φατίμα, η οποία είναι επικεφαλής του νοικοκυριού. Εξήγησε ότι παρόλο που γνώριζε τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης των υπολειπόμενων σπόρων, η μόνη της άλλη επιλογή ήταν η πείνα.

Ευτυχώς, τα πράγματα βελτιώθηκαν για τη Φατίμα και την οικογένειά της όταν ήταν ένα από τα 2.000 ευάλωτα νοικοκυριά που επιλέχθηκαν να λάβουν κουπόνια σπόρων από το CAFOD, μέσω του εθνικού εταίρου ΜΚΟ Global Aid Hand (GAH). Τα κουπόνια, αξίας 4.100 SDG (περίπου 9 $ ΗΠΑ εκείνη την εποχή), ήταν για χρήση σε μια έκθεση σπόρων που έφερε μεγάλους προμηθευτές σπόρων στην τοποθεσία Ελ Σαλάμ στην Πολιτεία του Λευκού Νείλου. Η προσέγγιση, που αναφέρεται ως Diversity in Nutrition and Enhanced Resilience, ή DiNER, τόνωσε επίσης τις τοπικές αγορές σπόρων, καθώς οι έμποροι προέρχονταν από την ίδια τοποθεσία.

Η Φατίμα στο μαγαζί της. Πίστωση: CAFOD.

Τα επιλεγμένα νοικοκυριά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία σπόρων. Η Φατίμα χρησιμοποίησε τα κουπόνια της για να αγοράσει αγγούρι, μπάμιες και μολόχια (λαχανικό μολόχας γιούτας). Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, πούλησε τα προϊόντα της στην τοπική αγορά και κέρδισε περισσότερα από 60.000 SDG (περίπου 133 $), τα οποία ήταν αρκετά για να ιδρύσει ένα μικρό παντοπωλείο στο χωριό της. Πλέον πουλά ζάχαρη, καφέ, αλεύρι, κρεμμύδια, λάδι, μπαχαρικά, γλυκά και μπισκότα.

Η Φατίμα εξηγεί: «Μέσω της υποστήριξης αυτού του έργου, η ζωή μου άλλαξε από νοικοκυρά που ανησυχούσε για το πώς θα έπαιρνε η οικογένειά μου το επόμενο γεύμα, σε ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης με εισόδημα που συντηρεί την οικογένειά μου». Υποστηρίζει επίσης τους ανθρώπους στο χωριό της, επιτρέποντάς τους να πάρουν αντικείμενα δανεικά από το παντοπωλείο της και να πληρώσουν όταν έχουν χρήματα.

Ο Διευθυντής Προγράμματος CAFOD Yonathan Samuel Qama λέει ότι η συνεργασία τους με την GAH τους επέτρεψε να φτάσουν σε 2.000 επισιτιστικά νοικοκυριά με βελτιωμένους σπόρους υψηλής απόδοσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και στις αυξημένες ευκαιρίες διαβίωσης σε τέσσερα χωριά στην περιοχή Ελ Σαλάμ.

Το έργο στόχευε νοικοκυριά με γυναίκες επικεφαλής, άτομα που ζουν με αναπηρίες ή οικογένειες με ηλικιωμένους και χωρίς αξιόπιστη πηγή εισοδήματος.

Εκτός από τους σπόρους, το CAFOD προσέφερε εκπαίδευση και τεχνικές συμβουλές στη διαχείριση καλλιεργειών και κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως ο εμβολιασμός και η θεραπεία των ζώων. Το έργο DiNER δημιούργησε επίσης επιτροπές αποταμίευσης και δανεισμού και παρεμβάσεις μετρητά έναντι εργασίας που σχετίζονται με την προετοιμασία των πλημμυρών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Listen Live