Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) επιδιώκει να διευκρινίσει τη μοίρα 23.000 ατόμων των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν νέα, είτε επειδή συνελήφθησαν, σκοτώθηκαν είτε επειδή έχασαν την επαφή αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο πόνος του χωρισμού της οικογένειας έρχεται πέρα από την απερίγραπτη απώλεια, τα βάσανα και τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες δύο χρόνια μετά την κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων των δύο χωρών.
«Το να μην γνωρίζεις τι συνέβη σε ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι βασανιστικό και αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς αγωνίας. Οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συνέβη στους συγγενείς τους και, όταν είναι δυνατόν, να ανταλλάσσουν νέα μαζί τους», δήλωσε ο Ντούσαν Βουγιασανίν, επικεφαλής του Γραφείου Κεντρικής Υπηρεσίας Ανίχνευσης της ΔΕΕΣ (CTA-B) για τη διεθνή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ρώσων. Ομοσπονδία και Ουκρανία.
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024, η ΔΕΕΣ, σε συνεργασία με τις εθνικές εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ουκρανία, τη Ρωσία και αλλού, είχε βοηθήσει 8.000 οικογένειες να λάβουν πληροφορίες για την τύχη ή το πού βρίσκεται το αγαπημένο τους πρόσωπο που αγνοείται. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΔΕΕΣ έχει λάβει περισσότερα από 115.000 τηλεφωνήματα, διαδικτυακά αιτήματα, επιστολές ή προσωπικές επισκέψεις από οικογένειες τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία που αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους.
«Βοηθήσαμε χιλιάδες χωρισμένους συγγενείς να επικοινωνήσουν ή να μάθουν περισσότερα για ένα αγαπημένο τους πρόσωπο, αλλά πολλοί παραμένουν χωρίς νέα. Εργαζόμαστε καθημερινά για να βοηθήσουμε περισσότερες οικογένειες», είπε ο κ. Vujasanin.
Η CTA-B, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, συνεργάζεται με τα μέρη της σύγκρουσης για την πρόληψη εξαφανίσεων και την υποστήριξη των οικογενειών που αναζητούν τους συγγενείς τους και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Γενεύης, τόσο οι αρχές της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει Εθνικά Γραφεία Πληροφοριών (NIBs) επιφορτισμένα με τη συλλογή, τη συγκέντρωση και τη μετάδοση πληροφοριών για προστατευόμενα πρόσωπα (όπως αιχμάλωτοι πολέμου ή κρατούμενους αμάχους) στα χέρια τους.
Λειτουργώντας ως ουδέτερος ενδιάμεσος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, το CTA-B συλλέγει, συγκεντρώνει, προστατεύει και μεταδίδει, από τη μια πλευρά στην άλλη, αυτές τις πληροφορίες. Οι Συμβάσεις της Γενεύης προβλέπουν ότι τα μέρη ενημερώνουν τη ΔΕΕΣ για όλα τα προστατευόμενα πρόσωπα στα χέρια τους, βήμα που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εξαφάνισής τους.
«Η εύρεση μιας θετικής αντιστοιχίας μεταξύ των αιτημάτων εντοπισμού από τις οικογένειες και των πληροφοριών που λαμβάνονται από τα NIB σημαίνει το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για τη μη γνώση της μοίρας ενός αγαπημένου προσώπου», είπε ο κ. Vujasanin.
Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται στενά με εταίρους του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε περίπου 50 χώρες για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες, εκτός από την παροχή υποστήριξης και βοήθειας σε χιλιάδες οικογένειες και δεκάδες οικογενειακές ενώσεις που έχουν συσταθεί από συγγενείς αγνοουμένων ή κρατουμένων του πολέμου. Βοηθά επίσης τα μέρη της διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης στην εκπλήρωση των νομικών τους υποχρεώσεων σχετικά με την ανάκτηση, την αναγνώριση, τη μεταφορά και τον επαναπατρισμό ανθρώπινων λειψάνων – συμπεριλαμβανομένου του ουδέτερου ενδιάμεσου ρόλου όταν χρειάζεται.
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο υποστηρίζει το δικαίωμα των οικογενειών να γνωρίζουν την τύχη και το πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι συγγενείς τους. Κάθε μέρος σε μια διεθνή ένοπλη σύγκρουση έχει την υποχρέωση να αποτρέψει την εξαφάνιση ανθρώπων και να διασφαλίσει ότι οι συγγενείς τους ενημερώνονται για τη μοίρα τους και ότι οι άνθρωποι που κρατούν και οι νεκροί τυγχάνουν ανθρώπινης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης.