Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ επισκέπτεται το Κίεβο και πιέζει για τοπικές εκεχειρίες
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΓΚΡΙΦΙΤΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΑΜΑΧΩΝ
«Η πρώτη από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες είναι η ανάγκη για ασφαλή διέλευση και εκκενώσεις πολιτών από αυτά τα μέρη της κόλασης που κατοικούν αυτή τη στιγμή, με τη Μαριούπολη να είναι η χειρότερη. Πρέπει να αφήσουμε τα δύο μέρη να δεσμευτούν μεταξύ τους για αυτά τα ασφαλή περάσματα, ώστε να ξέρουμε ότι [για παράδειγμα] αύριο στις 10 π.μ. αυτό θα είναι ασφαλές, αυτό θα είναι απρόσκοπτο. Και πρέπει να υπάρχει επαρκής ειδοποίηση, ώστε να δοθεί χρόνος στους ανθρώπους και τους ανθρωπιστές να προγραμματίσουν.
Το χρειαζόμαστε στη Μαριούπολη, το χρειαζόμαστε στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ. Παρέχουμε νηοπομπές για να μπουν με προμήθειες σε ορισμένα από αυτά τα μέρη. Η ασφαλής εκκένωση είναι ίσως η πιο επείγουσα, η πιο ανθρώπινη, προτεραιότητα για όλους μας».
«Το να βγάλεις ανθρώπους έξω με ασφάλεια φαίνεται να είναι σχεδόν αδύνατο έργο. Περάσαμε δύο εβδομάδες, με επικεφαλής τη ΔΕΕΣ, προσπαθώντας να βρούμε ασφαλείς διόδους για αυτούς τους διαδρόμους. Το συζήτησα στη Μόσχα τη Δευτέρα και εδώ σήμερα με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του».
«Νομίζω ότι στα νοτιοανατολικά, αυτό που μπορούμε καλύτερα να ελπίζουμε είναι οι [ανθρωπιστικοί] διάδρομοι. Ας βελτιώσουμε τις πιθανότητες να δουλέψει στα επί του παρόντος εμπόλεμα μέρη της Ουκρανίας».
Πώς να το κάνετε να λειτουργήσει
«Αυτό που είναι κρίσιμο για να λειτουργήσει είναι και οι δύο πλευρές να μιλήσουν πραγματικά μεταξύ τους μπροστά σε εμένα ή στη ΔΕΕΣ [και να πουν] ότι αυτό είναι που έχουμε δεσμευτεί για αύριο ή, ακόμα καλύτερα για τη Μαριούπολη, θα έχουμε τρεις -ημερήσια κατάπαυση του πυρός· δεν θα γίνει τίποτα σε αυτές τις τρεις μέρες και μπορεί να βγει κόσμος. Οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να είναι έτοιμοι να φύγουν, πρέπει να αποφασίσουν να φύγουν – αυτό δεν είναι εύκολο – πρέπει να ξέρουν ακριβώς πού πάνε. Και πρέπει να έχουμε σαφήνεια σχετικά με το ποιον να καλέσουμε όταν δεν λειτουργεί – μια τηλεφωνική γραμμή. Υπάρχει κοινό συμφέρον και ανθρωπιστικό συμφέρον να επιτραπεί στους κατοίκους της Μαριούπολης να δραπετεύσουν».
Σε νηοπομπές και παράδοση
«Καταφέραμε να φέρουμε τέσσερις [διυπηρεσιακές] νηοπομπές σε πολύ δύσκολα μέρη στα ανατολικά και θα κάνουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες. Καταφέρνουμε να λάβουμε βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους στην υπόλοιπη Ουκρανία. Έχουμε πάνω από 11 εκατομμύρια εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων 4,3 εκατομμυρίων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε όπου βρίσκονται. Το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ γίνονται πλέον το κέντρο βάρους του πολέμου. Προσπαθούμε να φέρουμε μια νηοπομπή εκεί την επόμενη εβδομάδα».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ OCHA