Η πρώτη εκθεση του Ανθρωπιστικου φορέα του ΟΗΕ OCHA
Τις τελευταίες ημέρες, η μακροχρόνια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει κλιμακωθεί, ενώ νέα hotspots πέρα από την παραδοσιακή εστία σύγκρουσης στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση συνεχίζει να έχει σοβαρό ανθρώπινο κόστος, προκαλώντας αυξανόμενο αριθμό θυμάτων αμάχων, διακόπτοντας τα μέσα διαβίωσης και καταστρέφοντας κρίσιμες αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων κατοικιών, υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, σχολείων και εγκαταστάσεων υγείας.
Μεταξύ 4:00 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου και 5:00 μ.μ. της 26ης Φεβρουαρίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) αναφέρει ότι τουλάχιστον 240 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 64 νεκρών και 176 τραυματιών σε ολόκληρη τη χώρα λόγω εναέριες και χερσαίες επιθέσεις, σχεδόν το 85 τοις εκατό που καταγράφηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα στοιχεία ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 310 τραυματίστηκαν μετά την πρώτη ημέρα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Σημαντικές ζημιές σε υποδομές έχουν αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα ή νερό, ενώ γέφυρες και δρόμοι που έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς έχουν αφήσει τις κοινότητες αποκομμένες από τις αγορές τροφίμων και άλλων βασικών προμηθειών. Οι πιο πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες είναι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, κρίσιμα φάρμακα, προμήθειες και εξοπλισμός υγείας, ασφαλές νερό για πόσιμο και υγιεινή, και στέγη και προστασία για όσους έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.
Καθώς οι συγκρούσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα - όπου ζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι - και άλλες πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας, εκτοπίζοντας εσωτερικά περισσότερους από 160.000 ανθρώπους και ωθώντας περισσότερους από 116.000 να μετακινηθούν πέρα από τα σύνορα σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας – όπου οι συνοριακές αρχές λένε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες – Μολδαβία και Ρουμανία. Ενώ η κλίμακα και το εύρος του εκτοπισμού πιθανότατα θα γίνουν εμφανή μόνο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, πυροδοτώντας μια προσφυγική κρίση που θα δοκιμάσει τις ικανότητες αντίδρασης σε γειτονικές χώρες.
Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης έρχεται καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια έξαρση του COVID-19 λόγω της Omicron, η οποία είδε τα ενεργά κρούσματα να αυξάνονται κατά ένα εκπληκτικό 555 τοις εκατό μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 25 Φεβρουαρίου, ένα ποσοστό που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ υψηλότερο λόγω έλλειψης της δοκιμής. Καθώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εκτοπίζονται, ο αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό τραυματιών που χρειάζονται ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Η τρέχουσα κατάσταση επιδεινώνει μια ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς και δημιουργεί νέες πολυτομεακές ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη και πριν από την τρέχουσα επιδείνωση της κατάστασης, η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία είχε οδηγήσει σε περισσότερους από 3.000 θανάτους και περισσότερους από 7.000 τραυματίες, ενώ είχε καταστρέψει ή καταστρέψει περίπου 55.000 σπίτια. Περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των ένοπλων συγκρούσεων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-EΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ