Παναμάς, 11 Μαρτίου 2022. Δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε ακραία φτώχεια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο εκτεθειμένους στις επιπτώσεις των καταστροφών, προειδοποιεί η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων σε ακραία φτώχεια στην περιοχή σε 86 εκατομμύρια, με τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους ανθρώπους σε ευάλωτες αστικές περιοχές να επηρεάζονται ιδιαίτερα.
Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, το δίκτυο των εταιρειών IFRC και Ερυθρού Σταυρού στην Αμερική έχουν παράσχει υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και κοινοτικής υγιεινής σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ομάδες της στο πεδίο παρείχαν πληροφορίες για τον
COVID-19 και τα εμβόλια σε περισσότερα από επτά εκατομμύρια και υποστήριξαν τον εμβολιασμό 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων.
Έχει επίσης ανταποκριθεί παράλληλα στις ανθρωπιστικές ανάγκες περισσότερων από 680.000 ανθρώπων που επλήγησαν από καταστροφές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Martha Keays, διευθύντρια της IFRC για την Αμερική, είπε:
«Το εισόδημα, οι αποταμιεύσεις και η αγοραστική δύναμη των πιο ευάλωτων οικογενειών έχουν μειωθεί, και αν δεν δράσουμε το 2022, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτές τις επιπτώσεις με τη μορφή πείνας, αποκλεισμού και άνισης πρόσβασης στα εμβόλια για τον COVID-19. Πρέπει
επειγόντως να προστατεύσουμε τα προς το ζην των πιο ευάλωτων, να διασφαλίσουμε δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη στις κοινότητες».
Αυτό το επίπεδο ακραίας φτώχειας, που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 27 χρόνια, αφήνει τις ευάλωτες κοινότητες πολύ εκτεθειμένες στις επιπτώσεις των καταστροφών, όπως οι πρόσφατες βροχές και οι πλημμύρες στη Νότια Αμερική και άλλα γεγονότα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μετατόπισης και μετανάστευσης. Μόνο το 2020, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν στην Κεντρική Αμερική λόγω καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων Eta και Iota. Σε παγκόσμιο
επίπεδο, από την αρχή της πανδημίας, τουλάχιστον 139 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί τις σύνθετες επιπτώσεις του COVID-19 και των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα.
Ο Ghotai Ghazialam, διευθυντής επιχειρήσεων COVID-19 της IFRC για την Αμερική, δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 των τελευταίων 24 μηνών, γίναμε μάρτυρες πώς οι κοινότητες ωθήθηκαν περαιτέρω στη φτώχεια και την ανισότητα, ενώ αντιμετώπιζαν άλλες παράλληλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με κλιματικά φαινόμενα· αυτό επηρέασε ανθρώπους ήδη σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. ανθεκτικότητα, είναι κρίσιμο να επιταχυνθεί και να υποστηριχθεί η κοινωνικοοικονομική τους ανάκαμψη και να διασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε εμβόλια και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, τα οποία είναι βασικά για την αποτροπή τους από το να πέσουν σε μη αναστρέψιμη επισφάλεια».
Το 2022, οι τοπικές ομάδες του Ερυθρού Σταυρού θα συνεχίσουν να προωθούν τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, την ετοιμότητα, τη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια και την εφαρμογή των προγραμμάτων τους για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αυτά τα προγράμματα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, όπως στην περιοχή της Καραϊβικής, μέσω μεταφορών μετρητών, εμβολιασμού απομονωμένων πληθυσμών, συνεχιζόμενης έρευνας για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ευημερία των πληθυσμών και δραστηριοτήτων για την
οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε εμβόλια.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC)
***Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Η γραμματεία μας υποστηρίζει την τοπική δράση του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σε περισσότερες από 192 χώρες, συγκεντρώνοντας σχεδόν 14 εκατομμύρια εθελοντές για το καλό της ανθρωπότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ