Οι αγροτικές περιοχές της βόρειας Αιθιοπίας, που έχουν βιώσει σφοδρές μάχες τα τελευταία χρόνια, παραμένουν έντονα επιμολυσμένες από μη εκραγέντα πυρομαχικά. Η επιμόλυνση από όπλα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους, ιδιαίτερα τα παιδιά.
«Έχουμε βοηθήσει 243 θύματα μη εκραγέντων πυρομαχικών, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς υπάρχουν άτομα και τραυματισμοί που ξεπερνούν τις δυνατότητες της πρακτικής μας. Από τους ωφελούμενους που έχουμε εξυπηρετήσει, περίπου το 80% είναι παιδιά», δήλωσε ο Venkatakannan Packirisamy, υπεύθυνος του προγράμματος φυσικής αποκατάστασης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στην Αιθιοπία. Το πρόγραμμα παρέχει συσκευές κινητικότητας και υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης σε άτομα με αναπηρίες, εστιάζοντας στις περιοχές που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις.
Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε περιοχές με μεγάλη παρουσία μη εκραγέντων πυρομαχικών. Η συνεχής απειλή προκαλεί βαθιές ψυχολογικές συνέπειες και επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής, εμποδίζοντας τις εκπαιδευτικές και οικονομικές ευκαιρίες, καθώς και την πρόσβαση σε ζωτικούς πόρους όπως γεωργική γη και νερό.
«Είναι τραυματισμένη ψυχολογικά από αυτό που συνέβη. Όταν περπατάει, δεν πηγαίνει μακριά. Φοβάται λόγω της έκρηξης», λέει ο Tabir Gebreyohannes, του οποίου η οκτάχρονη κόρη τραυματίστηκε αφού πάτησε σε ένα μη εκραγέν πυρομαχικό. «Υπάρχει μια πραγματική απειλή. Είναι δύσκολο να αφήσουμε τα παιδιά και να κάνουμε κάποια δουλειά. Ανησυχούμε μήπως ένα από αυτά μαζέψει ή πατήσει κάποιο. Είμαστε πολύ ανήσυχοι».
Η επιμόλυνση με όπλα επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή τροφίμων σε περιοχές που πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια και υψηλά ποσοστά υποσιτισμού, ειδικά σε νέες μητέρες και παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η ICRC, σε συνεργασία με τον Αιθιοπικό Ερυθρό Σταυρό, συνεργάζεται με τις πληγείσες κοινότητες για να ευαισθητοποιήσει και να μειώσει τον κίνδυνο. Παράλληλα, καλεί τις αρχές και τους διεθνείς φορείς να προχωρήσουν σε εκκαθάριση, ένα έργο τεράστιας κλίμακας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις κοινότητες από τη αδιακρίτως επιβλαβή επίδραση αυτών των όπλων.