Η πρόληψη της πείνας και των θανατηφόρων επιδημιών στη Γάζα απαιτεί ταχύτερη, ασφαλέστερη πρόσβαση σε βοήθεια και περισσότερες οδούς ανεφοδιασμού.
ΡΩΜΗ/ΓΕΝΕΥΗ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Καθώς ο κίνδυνος του λιμού αυξάνεται και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε θανατηφόρες εστίες ασθενειών, απαιτείται επειγόντως μια θεμελιώδης αλλαγή στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, προειδοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) λένε ότι η παροχή αρκετών προμηθειών στη Γάζα και σε όλη τη Γάζα εξαρτάται πλέον από: το άνοιγμα νέων οδών εισόδου. περισσότερα φορτηγά επιτρέπεται να διέρχονται από συνοριακούς ελέγχους κάθε μέρα. λιγότεροι περιορισμοί στην κυκλοφορία των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας· και εγγυήσεις ασφάλειας για τα άτομα που έχουν πρόσβαση και διανέμουν βοήθεια.
Χωρίς τη δυνατότητα παραγωγής ή εισαγωγής τροφίμων, ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας βασίζεται σε βοήθεια για να επιβιώσει. Όμως η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του λαού της Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι διεθνείς οργανώσεις βοήθειας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να προσφέρουν περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά οι ποσότητες υπολείπονται κατά πολύ από αυτές που απαιτούνται για την πρόληψη ενός θανατηφόρου συνδυασμού πείνας, υποσιτισμού και ασθένεια. Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και ιατρικής βοήθειας είναι ιδιαίτερα έντονη στις βόρειες περιοχές.
Η ανθρωπιστική δράση περιορίζεται σοβαρά από το κλείσιμο όλων εκτός από δύο συνοριακές διελεύσεις στο νότο και την πολυεπίπεδη διαδικασία ελέγχου για τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα. Μόλις εισέλθουν, οι προσπάθειες δημιουργίας σημείων εξυπηρέτησης για άτομα που έχουν ανάγκη παρεμποδίζονται από τους βομβαρδισμούς και τα συνεχώς μεταβαλλόμενα μέτωπα μάχης, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των απλών κατοίκων της Γάζας και του ΟΗΕ και άλλου ανθρωπιστικού προσωπικού που αγωνίζεται να τους βοηθήσει.
«Οι άνθρωποι στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα μόλις χιλιόμετρα μακριά από φορτηγά γεμάτα τρόφιμα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του WFP, Σίντι ΜακΚέιν. «Κάθε χαμένη ώρα θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές. Μπορούμε να κρατήσουμε τον λιμό στον κόλπο, αλλά μόνο εάν μπορούμε να παραδώσουμε επαρκείς προμήθειες και να έχουμε ασφαλή πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται».
Η τελευταία έκθεση Ολοκληρωμένης Διατροφικής Ασφάλειας και Ταξινόμησης Φάσης Διατροφής (IPC) διαπίστωσε καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στη Γάζα και επιβεβαίωσε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας –περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι– βρίσκεται σε κρίση ή χειρότερα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Σχεδόν όλοι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παραλείπουν γεύματα κάθε μέρα, ενώ πολλοί ενήλικες πεινούν ώστε τα παιδιά να μπορούν να φάνε, και η έκθεση προειδοποίησε για πείνα, εάν επιμείνουν οι τρέχουσες συνθήκες.
Το WFP παρέχει τρόφιμα σε ανθρώπους εντός της Γάζας καθημερινά από τις 7 Οκτωβρίου και προσέγγισε περισσότερα από 900.000 άτομα με επισιτιστική βοήθεια τον Δεκέμβριο. Αυτό απαίτησε να στραφούμε σε νέους τρόπους λειτουργίας με τοπικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης ασφαλών χώρων διανομής, της διοχέτευσης αλεύρου σίτου σε αρτοποιεία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή και της διανομής ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για να βοηθήσουν τα παιδιά να καταπολεμήσουν τον υποσιτισμό. Την Πέμπτη, η πρώτη συνοδεία τροφίμων του WFP στη Βόρεια Γάζα μετά την ανθρωπιστική παύση παρέδωσε προμήθειες τροφίμων για περίπου 8.000 άτομα.
Η σύγκρουση έχει επίσης καταστρέψει ή καταστρέψει βασικές υποδομές και υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και υγείας και έχει περιορισμένη ικανότητα αντιμετώπισης σοβαρού υποσιτισμού και εστιών μολυσματικών ασθενειών. Με τα 335.000 παιδιά κάτω των 5 ετών της Γάζας ιδιαίτερα ευάλωτα, η UNICEF προβλέπει ότι, τις επόμενες εβδομάδες, η σπατάλη παιδιών, η πιο απειλητική για τη ζωή μορφή υποσιτισμού στα παιδιά, θα μπορούσε να αυξηθεί από τις συνθήκες πριν από την κρίση κατά σχεδόν 30 τοις εκατό, επηρεάζοντας έως 10.000 παιδιά.
«Τα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από υποσιτισμό και ασθένειες χρειάζονται απεγνωσμένα ιατρική περίθαλψη, καθαρό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, αλλά οι συνθήκες στο έδαφος δεν μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε με ασφάλεια τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ. «Μερικά από τα υλικά που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να επισκευάσουμε και να αυξήσουμε την παροχή νερού παραμένουν περιορισμένα στην είσοδο στη Γάζα. Οι ζωές των παιδιών και των οικογενειών τους κρέμονται στην ισορροπία. Κάθε λεπτό μετράει.»
Η UNICEF προειδοποιεί από τον Νοέμβριο ότι τα παιδιά στη νότια Γάζα έχουν πρόσβαση μόνο 1,5 έως 2 λίτρα νερού την ημέρα, πολύ κάτω από τις συνιστώμενες απαιτήσεις για επιβίωση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η UNICEF και οι εταίροι έχουν παράσχει ασφαλές πόσιμο νερό σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να αντιμετωπιστούν οι απελπιστικές συνθήκες. Η UNICEF έχει επίσης παράσχει ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων 600.000 δόσεων εμβολίων, συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών σε παιδιά και έγκυες γυναίκες και ανθρωπιστικές μεταφορές μετρητών σε περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά.
Από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο ΠΟΥ και οι εταίροι υποστηρίζουν το σύστημα υγείας στη Γάζα με παραδόσεις ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών, φαρμάκων, καυσίμων. συντονισμός των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης· και παρακολούθηση ασθενειών. Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από δώδεκα αποστολές υψηλού κινδύνου για την παράδοση προμηθειών σε νοσοκομεία στη βόρεια και νότια Γάζα. Ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του βοήθησαν στη δημιουργία δύο κουζινών στο νοσοκομείο Al-Shifa, που τώρα σερβίρουν 1200 γεύματα την ημέρα και παρέδωσαν ιατρικές προμήθειες για την υποστήριξη της θεραπείας έως και 1.250 παιδιών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό και τη δημιουργία κέντρων θεραπευτικής σίτισης.
«Οι άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν από έλλειψη τροφής, νερού, φαρμάκων και επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης. Ο λιμός θα κάνει μια ήδη τρομερή κατάσταση καταστροφική επειδή οι άρρωστοι είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην πείνα και οι πεινασμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστη, ασφαλή πρόσβαση για την παροχή βοήθειας και μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να αποτρέψουμε περαιτέρω θάνατο και ταλαιπωρία».
Η ισραηλινή άδεια για τη χρήση ενός λιμανιού που λειτουργεί κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και στα συνοριακά σημεία διέλευσης προς το βορρά χρειάζεται κρίσιμα από τις υπηρεσίες βοήθειας. Η πρόσβαση στο λιμάνι του Ashdod, περίπου 40 χλμ. προς τα βόρεια, θα επέτρεπε τη μεταφορά σημαντικών μεγαλύτερων ποσοτήτων βοήθειας και στη συνέχεια απευθείας στις βόρειες περιοχές της Γάζας που έχουν πληγεί σοβαρά, στις οποίες ελάχιστες συνοδείες έχουν καταφέρει να φτάσουν.
«Η ροή της βοήθειας ήταν μια σταγόνα σε σύγκριση με μια θάλασσα ανθρωπιστικών αναγκών», δήλωσε ο Phillipe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος για την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα είναι αρκετή για να ανατρέψει την επιδείνωση της πείνας στον πληθυσμό. Οι εμπορικές προμήθειες είναι απαραίτητοι για να επιτρέψουν στις αγορές και τον ιδιωτικό τομέα να ανοίξουν ξανά και να παρέχουν μια εναλλακτική λύση στην προσβασιμότητα των τροφίμων».
Οι τρεις επικεφαλής των υπηρεσιών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη άρσης των φραγμών και των περιορισμών στην παράδοση βοήθειας προς και εντός της Γάζας και για την επανέναρξη της εμπορικής κίνησης. Επαναλαμβάνουν την έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να καταστεί δυνατή αυτή η ζωτικής σημασίας ανάπτυξη μιας μαζικής ανθρωπιστικής επιχείρησης πολλαπλών υπηρεσιών.