Ισραήλ και Κατεχόμενα: Αποκλιμάκωση τώρα για να αποτρέψετε περαιτέρω ανθρώπινο πόνο
Γενεύη (ΔΕΕΣ) – Μετά από εβδομάδες έντονων μαχών, πάνω από δύο εκατομμύρια άμαχοι είναι παγιδευμένοι στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας χωρίς πού να καταφύγουν για ασφάλεια. Καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται αμείωτες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάνει επειγόντως έκκληση για προστασία και σεβασμό της ζωής των πολιτών από όλες τις πλευρές.
Η άμεση επιτακτική ανάγκη πρέπει να είναι να σωθούν ζωές και να διαφυλαχθεί η ανθρωπότητα, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της ασφάλειας των νοσοκομείων. Οι κρίσιμες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως στη Γάζα ως σωτήρια προτεραιότητα.
"Είμαι συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο του ανθρώπινου πόνου και προτρέπω τα μέρη της σύγκρουσης να αποκλιμακώσουν τώρα. Η τραγική απώλεια τόσων πολλών αμάχων είναι λυπηρή. Είναι απαράδεκτο οι άμαχοι να μην έχουν ασφαλές μέρος για να πάνε στη Γάζα εν μέσω των μαζικών βομβαρδισμών , και με την ύπαρξη μιας στρατιωτικής πολιορκίας, δεν υπάρχει επίσης καμία επαρκής ανθρωπιστική απάντηση επί του παρόντος. Αυτή είναι μια καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχτεί», δήλωσε η Mirjana Spoljaric, πρόεδρος της ΔΕΕΣ.
Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα μέρη υποχρεούνται να απαλλάσσουν τους αμάχους από τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανά πάσα στιγμή, να κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών στόχων και να μην χρησιμοποιούν ποτέ ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέψουν την επίθεση στρατιωτικών στόχων. Πρέπει επίσης να εξασφαλίσουν την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού.
"Μπροστά σε αυτή τη δραματική ένοπλη σύγκρουση, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη. Είναι ζωτικής σημασίας η ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωπικού στη Γάζα, όπως και η ικανότητα να τεθούν ξανά στα πόδια τους οι βασικές υπηρεσίες Η διαρκής πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να μπορούν να λειτουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε η Πρόεδρος Σπόλγιαριτς.
Χιλιάδες οικογένειες στη Γάζα κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια ή στην ύπαιθρο με λίγα τρόφιμα και νερό. Τα κατεστραμμένα σπίτια και οι βασικές υποδομές θα χρειαστούν χρόνια για να ανοικοδομηθούν, ενώ τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης καθώς εξαντλούνται οι προμήθειες για τη φροντίδα πολλών ασθενών και τραυματιών. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις λυμάτων δεν λειτουργούν πλέον.
Οι ομάδες της ΔΕΕΣ στη Γάζα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν σε επικίνδυνες και χαοτικές συνθήκες. Δέκα εμπειρογνώμονες της ΔΕΕΣ, συμπεριλαμβανομένης μιας χειρουργικής ομάδας και πρόσθετων ιατρικών προμηθειών έφτασαν χθες στη Γάζα, αλλά αυτή η μικρή δόση ανακούφισης δεν είναι αρκετή δεδομένης της τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη Γάζα.
Συνεχίζουμε τον διάλογό μας με τα μέρη για να βρούμε λύσεις στα πιο πιεστικά ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η προστασία των αμάχων και η βοήθεια στους τραυματίες. Η ΔΕΕΣ συνεχίζει να ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και επαναλαμβάνουμε την προσφορά μας να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων. Ζητάμε επίσης να επισκεφτούμε τους ομήρους, να τους φέρουμε φάρμακα και να διευκολύνουμε την επαφή με τις οικογένειές τους που ανησυχούν άρρωστοι περιμένοντας νέα.