الخميس, تشرين2 7, 2024

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για επιτάχυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας στην αραβική περιοχή λόγω παγκόσμιων κρίσεων

Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί για επιτάχυνση της επισιτιστικής ανασφάλειας στην αραβική περιοχή λόγω παγκόσμιων κρίσεων

Η επισκόπηση του 2022 υπογραμμίζει την ανάγκη εστίασης στο εμπόριο ως μέσο για την επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής

29 Μαρτίου 2023, Κάιρο, Αίγυπτος – Η πείνα και ο υποσιτισμός έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα στην αραβική περιοχή καθώς η πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα έχει επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Σήμερα ο FAO , η IFAD , το WFP, ο ΠΟΥ , η UNICEF και η ESCWA δημοσίευσαν την Περιφερειακή Επισκόπηση της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για το 2022 για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή: το εμπόριο ως ενεργοποιητής για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή , εξετάζοντας την κατάσταση της περιφερειακής επισιτιστικής ασφάλειας και παρέχοντας ανάλυση και συστάσεις για τον μετριασμό της κατάστασης.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι περίπου 53,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια στην αραβική περιοχή το 2021, σημειώνοντας αύξηση 55 τοις εκατό από το 2010. Αυτή είναι επίσης μια αύξηση 5 εκατομμυρίων ανθρώπων από το προηγούμενο έτος. Η μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια συνέχισε επίσης την ανοδική της τάση, επηρεάζοντας περίπου 154,3 εκατομμύρια ανθρώπους το 2021, σημειώνοντας αύξηση 11,6 εκατομμυρίων ανθρώπων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προειδοποίησε επίσης η έκθεση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στα Αραβικά κράτη, ή 162,7 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή το 2020. Το κόστος μιας υγιεινής διατροφής στην αραβική περιοχή αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2017, φτάνοντας τα USD 3,47 ανά άτομο ανά ημέρα το 2020.

Η αραβική περιοχή συνεχίζει να υποφέρει από πολλαπλές μορφές υποσιτισμού. Ενώ ο επιπολασμός της καθυστέρησης (1) 20,5 τοις εκατό και επηρεάζει ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν χαμηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η έκθεση δείχνει ότι ο περιφερειακός δείκτης για τη σπατάλη (2), 7,8 τοις εκατό, είναι υψηλότερος από ο παγκόσμιος μέσος όρος του 6,7%. Ο επιπολασμός του υπέρβαρου στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών παρουσιάζει σταθερή αύξηση από το 2000 και έχει φτάσει το 10,7% το 2020.

Επιπλέον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 28,8 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού (18 ετών και άνω) της αραβικής περιοχής ήταν παχύσαρκος, που είναι υπερδιπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ενώ η αραβική περιοχή ήταν ήδη εκτός τροχιάς από την επίτευξη μηδενικών στόχων για την πείνα και τη διατροφή που σχετίζονται με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG), η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση δημιουργώντας διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και διογκώνοντας τις τιμές των σιτηρών και των λιπασμάτων και ενέργεια. Δεδομένου ότι η περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα τρόφιμα για να καλύψει τις απαιτήσεις επισιτιστικής ασφάλειας, αυτές οι κρίσεις έχουν επηρεάσει δυσανάλογα τις αραβικές χώρες και επιδείνωσαν την επισιτιστική ανασφάλεια και τον υποσιτισμό στην περιοχή.

Listen Live