الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Τα μάτια όλης της Ελλάδας στη Ροδόπη για την εμπλοκή της Τουρκίας στις εκλογές

Τα μάτια όλης της Ελλάδας στη Ροδόπη για την εμπλοκή της Τουρκίας στις εκλογές

Ιστορικές διαστάσεις παίρνει μπροστά στα μάτια μας η υπόθεση της «ροζ» Ροδόπης, που ήρθε στο επίκεντρο της πανελλαδικής πολιτικής σκηνής και ειδησεογραφίας, στον απόηχο των δηλώσεων της Ντόρας Μπακογιάννη ενώπιον μουσουλμάνων κατοίκων του ορεινού όγκου, που σύσσωμη η αντιπολίτευση ανέγνωσε ως ωμό εκβιασμό τους προς άγρα ψήφων, με τη ΝΔ να καυτηριάζει από πλευράς της εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου στην κατεύθυνση ψήφων.

Και την ώρα που κάποιοι ανακαλύπτουν… την Αμερική, κάνοντας λόγο για δήθεν πρωτάκουστα ζητήματα, όπως η εμπλοκή της Άγκυρας στη Θράκη, όσοι παρακολουθούν διαχρονικά την πολιτική ζωή του τόπου, αντιλαμβάνονται ότι ο μηχανισμός που κινείται μέσα στο τρίγωνο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής – Ψευτομουφτής Κομοτηνής - Κατηργημένη «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» καλά κρατεί. Φυσικά, το να αποδίδει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στην κατευθυνόμενη ψήφο είναι αφελές, πλην όμως αντίστοιχα αφελώς τοποθετούνται όσοι πιστεύουν πως όλοι οι Ροδοπίτες σπεύδουν στην κάλπη οικεία βουλήσει.

Αυτή τη φορά, όμως, το κουβάρι που ονομάζεται μειονοτική ψήφος, προσπαθούν να ξετυλίξουν δημόσια οι πολιτικοί αρχηγοί, με μία άνευ ιστορικού προηγουμένου πολιτική κόντρα, που έχει πάρει διαστάσεις.

Η αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπου περιόδευσε το πρωί της περασμένης Παρασκευής.

Σημείο προς σημείο είχε τοποθετηθεί ως εξής: «Ομολογώ ότι απογοητεύτηκα πάρα-πάρα πολύ. Και δεν το κατάλαβα. Και θέλω να το πω ευθέως. Δεν το κατάλαβα και με φέρατε σε πολύ δύσκολη θέση, με όλους αυτούς που έδινα μάχη, όλο αυτόν τον καιρό, για τα διάφορα θέματα της μειονότητας και κάθε φορά μιλούσα ως πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής και με τους άλλους βουλευτές μαζί. Και αντ’ αυτού ψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια είναι αυτά που σας λέω. Θέλω λοιπόν βοήθεια. Θέλω στήριξη. Διότι, εάν εσείς δεν με στηρίξετε, εγώ δεν μπορώ να σας στηρίξω. Έτσι, ξεκάθαρα πράγματα […]».

Αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως, φιλοξενούμενη στον ANT1, έσπευσε να ξεδιαλύνει το τοπίο, ισχυριζόμενη πως δεν εκβίασε κανέναν και διευκρινίζοντας τα λεγόμενά της. «Έχετε ακούσει κανέναν εκβιασμό να γίνεται μπροστά σε 15 τηλεοπτικά κανάλια; Έχω μία μακροχρόνια σχέση με τη μειονότητα, πάνω από 30 χρόνια. Ανεβαίνω και κατεβαίνω τα βουνά της Ροδόπης και της Ξάνθης. Τους ξέρω πάρα πολύ καλά και τους αγαπώ πάρα πολύ» είπε, ενώ σε αυτό το σημείο διευκρίνισε το πλαίσιο της τοποθέτησής της ως εξής: «Αυτό που τους είπα είναι ότι χρειάζεται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τη ΝΔ να αποδειχθεί και στην κάλπη […]. Αυτό που πήγα και τους είπα είναι δώστε μου δύναμη, διότι σε εμένα κατέληγαν όλα αυτά τα χρόνια, για να μπορέσω να σας υπερασπιστώ αποτελεσματικά».

Ομοβροντία πανελλαδικών και τοπικών αντιδράσεων
Μέσα στο Σαββατοκύριακο η δήλωση Μπακογιάννη έκανε πολλές φορές τον κύκλο του διαδικτύου, ενώ στα τηλεοπτικά παράθυρα «άνοιξε» ο διάλογος για τη μειονότητα της Θράκης, από (συν)ομιλητές μη γνωρίζοντες την περιοχή στη μεγάλη πλειοψηφία τους.

Τους τόνους ύψωσε κατακόρυφα από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στήνοντας στο απόσπασμα τη Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας τη για ωμό εκβιασμό της μειονότητας. «Με αυτές τις πρακτικές όπως και τις κυπατζίδικες διαρροές περί “πληροφοριών” και δήθεν “μυστικών επισκέψεων” Τούρκων αξιωματούχων, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να γυρίσει την περιοχή σε άλλες, σκοτεινές εποχές. Θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε δημοκρατικό πολίτη απέναντί του» ανέφερε μεταξύ πολλών η ανακοίνωση, στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε κι η ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέση δεν πήρε ο εκλεγμένος βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ.

Ο πρώην βουλευτής Δημήτρης κατηγόρησε την πολιτικό εμμέσως πλην σαφώς για εκβιασμό της μειονοτικής ψήφου. «(Η Ντ. Μπακογιάννη) Χαρακτήρισε περίπου ως αχάριστους τους κατοίκους γιατί, όπως είπε, ενώ η ίδια έδινε δήθεν μάχες για τα θέματα της μειονότητας, αυτοί δεν ψήφισαν τη ΝΔ αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πίσω από το προσωπείο της αγάπης της για τη μειονότητα, αποκαλύφθηκε το σκληρό πρόσωπο μιας εξουσίας από τα παλιά. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ο απίστευτος εκβιασμός που ξεστόμισε λέγοντας “αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα”» σημείωσε ο πολιτικός, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής της έχει ερημώσει ο ορεινός όγκος.

«Η Ντ. Μπακογιάννη απείλησε και εκβίασε κατοίκους» σημείωσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ροδόπης, κατηγορώντας την πρόεδρο της Διακομματικής για πολιτική αλαζονεία, υπογραμμίζοντας ότι οι προσβολές προς τις τοπικές κοινωνίες ξεπληρώνονται στην κάλπη και καταγράφονται στη συλλογική μνήμη. Τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει «τους πολίτες της Θράκης «ως “ιθαγενείς”» κατηγόρησε τηλεγραφικά ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Η Ροδόπη και η Θράκη χρειάζονται ισονομία, ανάπτυξη και εθνική υπερηφάνεια» υπογράμμισε σε αναλυτική ανακοίνωσή του ο υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης Αθανάσιος Ελευθεράκης, κατηγορώντας τη Ντόρα Μπακογιάννη ότι «συνέχισε τον κατήφορο του διχασμού και της εθνικής υποτέλειας στη Ροδόπη».

«Καταγγέλλουμε τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης» σημείωσε το ΚΚΕ ΑΜΘ, υπογραμμίζοντας ότι απευθύνεται σε όλους χωρίς διαχωρισμό με μοναδικό κριτήριο τα κοινά ταξικά συμφέροντα.

«Εκλογική εκστρατεία» του Προξενείου καταγγέλλει ο Κ. Μητσοτάκης
Σαφή θέση στον απόηχο της περιοδείας Ντόρας Μπακογιάννη στην ορεινή Ροδόπη, πήρε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταφέροντας σε συνέντευξη στο ΣΚΑΪ την Κυριακή, τη βούλησή του να αισθάνονται και οι μουσουλμάνοι Έλληνες πως μπορούν να προκόψουν στη χώρα μας όπως οι χριστιανοί Έλληνες. Ωστόσο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «επιχειρείται να εργαλειοποιηθεί η μειονότητα από την Τουρκία, με υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιορίζουν τη μειονότητα ως “τουρκική”, και να λένε στους πολίτες πως “ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο”».

Επίσης κατήγγειλε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν τις εκλογές ότι το Τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη (Οζγκιούρ Φερχάτ) και Ξάνθη (Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) που τελικώς εξελέγησαν. «Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης πρέπει να τελειώσουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική μειονότητα» δήλωσε.

Στον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας καταγγέλλοντας «ωμό εκβιασμό» της μειονότητας
Έκτακτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό με θέμα τη μειονότητα της Θράκης, τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Μπακογιάννη, προκάλεσε μία μέρα αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ανησυχία για «στοχοποίηση και ωμό εκβιασμό» έναντι της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά και την εκτίμησή του ότι αυτό είναι… πρόβα τζενεράλε του πως θα λειτουργήσει την επόμενη μέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Εγείρεται πια μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί διχαστικές πρακτικές, πολώνοντας την τοπική κοινωνία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει «σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους», ενώ πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση αυτή είναι μια πρακτική που έχει κάνει ήδη την Άγκυρα να τρίβει τα χέρια της».

Στη συνέχεια επεκτάθηκε ακόμη περαιτέρω, δηλώνοντας τα εξής: «[…] εξέφρασα την ανησυχία μου σε σχέση με αυτή την τακτική του ωμού εκβιασμού και της στοχοποίησης. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και ιδίως η τουρκική επιρροή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ούτε με στοχοποίηση ούτε με διχασμό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί μονάχα μέσα από τη θωράκιση της ισονομίας και της ισοπολιτείας στη Θράκη. Μέσα από τις αποφάσεις που από κοινού λάβαμε στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2020.

Θέλω, όμως, κλείνοντας να απευθυνθώ και να μιλήσω για ένα θέμα, που κατά την άποψή μου, ξεπερνά το θέμα της Θράκης, ένα θέμα που αφορά κάθε κοινωνική ομάδα και κάθε Έλληνα πολίτη. Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη μπροστά στη μουσουλμανική μειονότητα, δηλαδή αυτός ο ωμός εκβιασμός, ότι εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Έλληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα.

Είναι, θα έλεγα, μια πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει, όποια κοινωνική ομάδα, όποιος πολίτης, είναι αντίθετος, έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης, ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκεται στο στόχαστρο. Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι […]».

Άκ. Σκέρτσος: Υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την «τουρκική μειονότητα»
Σοβαρές καταγγελίες κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, για την εμπλοκή του μηχανισμού της Άγκυρας στο εκλογικό αποτέλεσμα σε Ροδόπη και Ξάνθη, εξαπέλυσε αμέσως, στην καθημερινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις επαφές Οζγκιούρ Φερχάτ & Ζεϊμπέκ Χουσεΐν με το τουρκικό Προξενείο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Τσίπρας είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και αρμοδίως από την ΕΥΠ δηλαδή, πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου για το τι συνέβαινε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την απογοήτευσή του, για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενέπλεξε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στο ζήτημα, ενώ στοχευμένα τους Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ότι «οι δυο υποψήφιοι του στην περιοχή παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα, να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν “τουρκικής μειονότητας” και δεν πρέπει να είναι ενεργούμενα του τουρκικού Προξενείου».

Σε αυτό το σημείο ο Άκης Σκέρτσος κατήγγειλε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως και αρμοδίως από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δηλαδή, πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Μαΐου για το τι συνέβαινε. Επέλεξε να αγνοήσει τα στοιχεία που του παρουσιάστηκαν και δείχνουν σαφή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές. Επέλεξε να μην ακούσει καν τις φωνές από το εσωτερικό του ίδιου του κόμματος του που από τον Ιανουάριο προειδοποιούσαν ότι για λίγες χιλιάδες ψήφους είχαν “πουλήσει την ψυχή” τους στο τουρκικό Προξενείο», ενώ γενικότερα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι λειτουργεί ως εθνική εξαίρεση, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και σε άλλα, όπως το μεταναστευτικό, ο φράχτης στον Έβρο, τα εξοπλιστικά.

Σε αυτό το σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε τρία ερωτήματα προς απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα οποία… ο ίδιος απάντησε ότι «η αφωνία δεν μας εκπλήσσει»: 1) Προς τους 2 υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ: γιατί δεν παίρνουν σαφή θέση για το αν εκπροσωπούν την μουσουλμανική ή τη δήθεν «τουρκική» μειονότητα; 2) Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: αμφισβητούν τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εσωτερικές μας υποθέσεις; 3) Προς τον κ. Τσίπρα: διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν τις εκλογές με υλικό που τεκμηριώνει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται ευθέως από το τουρκικό προξενείο;

Ανδρουλάκης κατά πάντων
Αρνητικά σχολίασε την αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, για τη Ροδόπη και τον ρόλο του τουρκικού Προξενείου στην εκλογική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, γι’ αυτό τους κάλεσε «να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega ο κος Ανδρουλάκης -με αναφορά και στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης ανέφερε: «Πρώτον, δεν πρέπει να υπάρχει βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου που να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Η Συνθήκη της Λωζάννης, που κάνει λόγο για μουσουλμανική και όχι για “τουρκική” μειονότητα, είναι αυτή που έχει καθορίσει την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή για πάρα πολλά χρόνια. Όποιος την αμφισβητεί, λειτουργεί εις βάρος της πατρίδας μας.

Δεύτερο σημείο, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει γιατί δεν ψήφισε τον νόμο για την αλλαγή του μουφτή πέρυσι το καλοκαίρι. Και τρίτο σημείο, δεν περίμενα ποτέ από την κυρία Μπακογιάννη, με την εμπειρία που έχει, να πάει στη Θράκη και να μιλήσει σε Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, ως πολιτευτής της δεξιάς του ‘60. Ο λόγος που άκουσα στο βίντεο που έχει αναρτηθεί είναι προσβλητικός για το σύνολο του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι και η κυρία Μπακογιάννη μέσα στην ημέρα πρέπει να ανασκευάσει».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, που «το 1995 γκρέμισε τις μπάρες», έβαλε την ποσόστωση των μουσουλμάνων στα Πανεπιστήμια κι άλλα.

Ρίχνει τους τόνους ο πρωθυπουργός
Η κυβέρνηση της χώρας μας είναι υπηρεσιακή, συγχρόνως όμως οφείλει να αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, τα οποία ανακύπτουν, με πλήρεις εξουσίες, διαμήνυσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς, με τις καταιγιστικές εξελίξεις που συμβαίνουν γύρω από τη μειονότητα της Θράκης, στον απόηχο της περιοδείας Ντόρας Μπακογιάννη στον ορεινό όγκο.

Με φόντο τη Θράκη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική Πολιτεία και κάθε Κυβέρνησή της, αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής μας πατρίδας, κατανοώντας, όμως, τις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται από την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που εξέθεσα στο πρώτο σκέλος της δήλωσής μας, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Πηγή: Xronos.gr

Listen Live