الأحد, كانون2 26, 2025

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί «ψήφισε» Τασούλα και όχι κεντροαριστερό για Πρόεδρο - Διόρθωση επί δεξιά με το βλέμμα στο 2027

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί «ψήφισε» Τασούλα και όχι κεντροαριστερό για Πρόεδρο - Διόρθωση επί δεξιά με το βλέμμα στο 2027

«Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα, απαιτείται ισορροπία και να διαβάζουμε τους καιρούς», έλεγε στο protothema.gr πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί «ψήφισε» Τασούλα και όχι κεντροαριστερό για Πρόεδρο - Διόρθωση επί δεξιά με το βλέμμα στο 2027.

Η πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κωνσταντίνο Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκάλεσε πολλές συζητήσεις, αλλά δεν εξέπληξε και τόσο. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που μια μείζων απόφαση του κ. Μητσοτάκη είχε προεξοφληθεί σε τέτοιο βαθμό που αρκετοί απορούσαν μήπως «στη στροφή» μας περιμένει κάποια έκπληξη. Όμως τα πράγματα από το Σάββατο είχαν τελειώσει, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Κώστα Τασούλα εκείνη την ημέρα εκτός Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε ιδιωτικά και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επιλογή του διαδόχου της.

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν εξεπλάγη, γνώριζε από τις γιορτές τις σκέψεις του πρωθυπουργού για το σενάριο να τη διαδεχθεί ένα πολιτικό πρόσωπο, ενώ αρμόδιες πληροφορίες επιμένουν ότι προ κάποιων ημερών είχε αποκτήσει και σαφή εικόνα των εξελίξεων από ενημέρωση που της έγινε.

Η περίπτωση Τασούλα φαίνεται πως «στριφογυρνούσε» για μήνες στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη. Ήταν μια επιλογή που διασφάλιζε «εσωκομματική ειρήνη» στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, είναι αγαπητός και συμπαθής σε όλους τους βουλευτές και διακρίνεται για το παραταξιακό του πνεύμα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τασούλας αδικείται με την περιγραφή ως «στενά κομματική» επιλογή, καθώς μπορεί να προέρχεται από τη Δεξιά, όμως δεν έχει κλειστούς ορίζοντες και έχει αποδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι μπορεί να έχει καλή διακομματική συνεργασία.

Και άλλα πρόσωπα «έπαιξαν» στο ενδιάμεσο, κυρίως πρόσωπα που προέρχονταν από την Κεντροαριστερά. Ο κ. Τασούλας, όμως, ήταν πάντα η προφανής Κεντροδεξιά επιλογή. Και όταν κατέστη σαφές στον κ. Μητσοτάκη ότι συναίνεση για τη συναίνεση δεν έχει νόημα, «τράβηξε το χαρτί» του προέδρου της Βουλής. «Δεν υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν πρόσωπα», είπε με νόημα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1) υπεραμυνόμενος της πρωθυπουργικής επιλογής.

Πηγές του Μαξίμου παράλληλα έλεγαν στο protothema.gr ότι η «παράδοση» της πρότασης προσώπου από την αντίπερα όχθη είχε νόημα όταν υπήρχαν δύο πόλοι στο πολιτικό σύστημα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. Και, όπως το έθεσε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης, το να προέρχονται πρωθυπουργός και Πρόεδρος Δημοκρατίας από το ίδιο κόμμα δεν σημαίνει υποχρεωτικά θεσμική ανισορροπία, από τη στιγμή που το Σύνταγμα έχει σαφείς προβλέψεις και τα πρόσωπα είναι αυτά που δίνουν περιεχόμενο στους ρόλους.

Δεξιά αναχώματα
Η επιλογή Τασούλα, σε κάθε περίπτωση, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την «παραδοσιακή» εκλογική βάση της ΝΔ. Κάποιοι κεντρώοι ψηφοφόροι ίσως περίμεναν κάτι διαφορετικό και οι δεξιόστροφοι ψηφοφόροι της ΝΔ όμως περίμεναν διαφορετικές επιλογές που δεν είδαν σε αρκετές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. «Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα, απαιτείται ισορροπία και να διαβάζουμε τους καιρούς», έλεγε στο protothema.gr πολύπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ενώ άλλη «μπαρουτοκαπνισμένη» βουλευτής της ΝΔ εκτιμούσε ότι «σε πέντε μέρες δεν θα το θυμάται κανείς που σήμερα παραπονιέται».

Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, παράλληλα, διαφυλάσσει την εσωκομματική «ειρήνη» που διαμορφώθηκε με κόπο μετά τις ευρωεκλογές και τα ρήγματα που προκλήθηκαν στο κυβερνών κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι οι γαλάζιοι βουλευτές χαμογελούσαν με νόημα χθες, ενώ στη γραμμή της υπερψήφισης Τασούλα είναι και οι διαγεγραμμένοι Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς. Ευρύτερα, όπως παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, από το καλοκαίρι και μετά, όποτε τέθηκε ζήτημα για μια μείζονα επιλογή, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε υπόψιν και τις ισορροπίες στο κόμμα. Το έκανε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα που «μετακόμισε» στην Κομισιόν, το έκανε και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και του έμπειρου Νικήτα Κακλαμάνη που θα αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, μετά τη «μετακόμιση» Τασούλα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμφότεροι έχουν ως σημείο τομής ότι προέρχονται από τη δεξιότερη πτέρυγα της ΝΔ, αν και ο καθένας έχει το δικό του πολιτικό προφίλ.

Νέα κατάσταση
Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ανεξάρτητες από το ευρύτερο περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός είναι θιασώτης του πολιτικού ρεαλισμού και αντιλαμβάνεται τη «διόρθωση επί δεξιά» που συντελείται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Χωρίς να είναι δεξιός πολιτικός ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται ότι ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος που πρέπει να νικήσει στις επόμενες εκλογές του 2027 και να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανασυνδεθεί και με ψηφοφόρους που στήριξαν ΝΔ το 2023, αλλά στις ευρωεκλογές είτε έμειναν στον «καναπέ» είτε στράφηκαν σε μικρότερα δεξιά κόμματα. Την τάση της στροφής στα δεξιά στην Ευρώπη θα πιστοποιήσουν και επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον δυνητικό επόμενο Καγκελάριο και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, σε event που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι μπροστά μας διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση, στην οποία και η ΝΔ πρέπει να είναι κατά το δυνατόν προετοιμασμένη.

Πηγή: Proto Thema.gr

Listen Live