الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Αισιόδοξα μηνύματα για τη φάλαινα: Ξεκίνησε το ταξίδι της στα ανοικτά του Σαρωνικού

Αισιόδοξα μηνύματα για τη φάλαινα: Ξεκίνησε το ταξίδι της στα ανοικτά του Σαρωνικού

Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, φάνηκαν για τη κατάσταση της υγείας της φάλαινας, που αφέθηκε ελεύθερη το πρωί του Σαββάτου στη θάλασσα αλλά επέστρεψε στα ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας η νεαρή αρσενική φάλαινα (Ziphiuscavirostris) που βρισκόταν από το πρωί στον όρμο Σελήνια της Σαλαμίνας, καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά στον Σαρωνικό κόλπο.

Η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» απομακρύνθηκε από μόνη της στην ανοιχτή θάλασσα από τη βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας όπου εθεάθη το πρωί του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει επίσης η ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ στο διαδίκτυο «μετά τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης».

Αναφέρει επίσης ότι ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, το ζώο απομακρύνθηκε από μόνο του πλέοντας προς τα ανοιχτά. Οι κτηνίατροι βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στην περιοχή μέχρι νεοτέρας ενώ έχουν ενημερωθεί και τα πλησιέστερα λιμεναρχεία σε περίπτωση που η φάλαινα επαναπροσαράξει σε άλλη περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου για τη νεαρή φάλαινα:

Μετά την τελευταία ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που της χορηγήθηκε, η νεαρή αρσενική φάλαινα (Ziphiuscavirostris)που βρισκόταν από το πρωί στον όρμο Σελήνια της Σαλαμίνας, καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά στον Σαρωνικό κόλπο κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες. Ωστόσο το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού χορήγησαν στο αδύναμο θηλαστικό αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη, παραμένοντας σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που ο ζιφιός εντοπιστεί εκ νέου σε αβαθή νερά.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις
Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις, με την κινητοποίηση να είναι τεράστια.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Listen Live