Στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου το Πολεμικό Ναυτικό τιμά τον προστάτη του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με την καθιερωμένη δοξολογία, που τελείται στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.
Η 6 Δεκεμβρίου είναι ημέρα αργίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες, το υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες λιμένων στον Πειραιά, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.
Λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς καθιερώθηκε η εορτή του Αγ. Νικολάου ως ημέρα εορτής (και αργία) για το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό.
Σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ναυτική Επιθεώρηση», βρήκαμε το παρακάτω απόσπασμα που εξηγεί το πότε καθιερώθηκε η 6η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτής και αργία για το Πολεμικό Ναυτικό:
Η μεγάλη αγαπημένη του Έλληνα ναυτικού, η σαγηνεύτρα θάλασσα, κρύβει και κινδύνους.
Συχνά πυκνά θυμώνει και υψώνει κύματα. Αγωνία κυριεύει τον ναυτικό και αυθόρμητα ζητά υπέρλογη συμπαράσταση και βοήθεια. Στα αρχαία χρόνια υπήρχαν δεκάδες θαλασσινές θεότητες, όπως οι Νηρηίδες, ο Νηρεύς και ο Ωκεανός, των οποίων κυριαρχούσα μορφή ήταν ο Ποσειδώνας.
Η έλευση του Ιησού οδήγησε σε παρακμή τις παλαιές δοξασίες. Όμως, ο Άγιος προστάτης των ναυτικών κατά τους Μέσους Χρόνους δεν ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Ήταν ο Άγιος Φωκάς.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι τότε ναυτικοί είχαν ως έθιμο να «προσκαλούν» τον προστάτη τους Άγιονα μοιραστεί το γεύμα τους και ένας εξ’ αυτών εξαγόραζε τη μερίδα που προοριζόταν για τον Άγιο.
Το ποσό που μαζευόταν δινόταν ως πράξη φιλανθρωπίας και ευχαριστίας στον Άγιο Φωκά, στους φτωχούς του λιμένα προορισμού του πλοίου.
Τα νεότερα χρόνια, τη θέση του προστάτη Αγίου των ναυτικών, πήρε ο Άγιος Νικόλαος. Η εικόνα του ως απτό δείγμα της συμπαράστασής του βρίσκεται σε όλα τα Πολεμικά Πλοία και συντροφεύει τους ναυτικούς μας.
Είναι όμως σε λίγους γνωστό το πότε ακριβώς καθιερώθηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος η εορτή του Αγ. Νικολάου ως ημέρα εορτής (και αργία) για το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό.
Αυτό συνέβη με το ΦΕΚ 263 / 8 Δεκ 1901, ύστερα από πρόταση του τότε Υπουργού Ναυτικών Γ. Κόρπα προς το βασιλιά Γεώργιο Α΄και έγκρισή του.
Από τότε εφαρμόζεται ανελλιπώς.