الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας: Αναγνώριση της Προσφοράς της και Στήριξη στη Γυναίκα της Υπαίθρου

Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας: Αναγνώριση της Προσφοράς της και Στήριξη στη Γυναίκα της Υπαίθρου

Η Διεθνής Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε το 2007 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, τιμώντας τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην αγροτική παραγωγή και τη συνοχή της αγροτικής κοινωνίας. Αυτή η ημέρα αναδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά των αγροτισσών στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.

Η γυναίκα της υπαίθρου, με τους πολλαπλούς της ρόλους ως μητέρα, σύζυγος, εργάτρια, παραγωγός και επιχειρηματίας, αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής συνοχής, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Η ζωή και ο καθημερινός αγώνας της Κύπριας αγρότισσας, γεμάτος προκλήσεις και αντοχή, παραμένουν πηγή έμπνευσης για όλους μας. Η συμβολή της στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στην παραδοσιακή κουζίνα και στην πολιτιστική κληρονομιά διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις και εξασφαλίζει την επιβίωση πολύτιμων αξιών για τις επόμενες γενιές.
Ισότητα και Στήριξη της Αγρότισσας.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί βασικό πυλώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία. Στον αγροτικό τομέα, παραδοσιακά ανδροκρατούμενο, η ενίσχυση της ισότητας είναι θεμελιώδης για τη στήριξη των γυναικών της υπαίθρου.

Η στήριξη της κυπριακής υπαίθρου και των ανθρώπων της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μέσω δράσεων που προάγουν την ισότητα, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, καθώς και την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσφορά των γυναικών στον αγροτικό τομέα, με τη στήριξη και τη συνεργασία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Τζόζη Χριστοδούλου, αλλά και την εφαρμογή της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, προωθείται η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων που ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ισότητα των φύλων.

Η διοργάνωση των εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες αγρότισσες και σε όσες ενδιαφέρονται για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο, ανατέθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην εταιρεία ΙΜΗ και την GrantXpert Consulting, όπως επίσης και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, σε δεξιότητες ψηφιακής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, υποστηρίζοντας τις γυναίκες της υπαίθρου στην οικονομική ανεξαρτησία και ενδυνάμωση, ενώ θα λάβουν καθοδήγηση για επιχορηγήσεις και άλλες πληροφορίες μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις σε πρότυπες μονάδες για απόκτηση βέλτιστων πρακτικών.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στις ακόλουθες τοποθεσίες και ημερομηνίες:
• Αγρός: 1 και 8 Νοεμβρίου
• Πισσούρι: 5 Νοεμβρίου
• Άγιος Θεόδωρος (Λάρνακα): 9 Νοεμβρίου
• Κακοπετριά: 15 και 22 Νοεμβρίου

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.moa.gov.cy ή καλέστε 22505634 και 22952043

Επιπλέον, οι γυναίκες αγρότισσες μπορούν να αξιοποιήσουν παρεμβάσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, προϋπολογισμού €454 εκατ., το οποίο παρέχει επιδοτήσεις για τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Το πρόγραμμα «μικρών επενδύσεων» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, μέσω της Παρέμβασης LEADER, ενισχύεται η τοπική ανάπτυξη και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, με πρόσθετη μοριοδότηση για γυναικείες συμμετοχές σε δραστηριότητες όπως η οικοτεχνία.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της γυναίκας της υπαίθρου, διασφαλίζοντας ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για την κυπριακή αγροτική κοινωνία.

Listen Live