الإثنين, تشرين2 18, 2024

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων ζητά άρση μέτρου αναστολής λειτουργίας γυμναστηρίων

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων ζητά άρση μέτρου αναστολής λειτουργίας γυμναστηρίων

Άδικη και αδικαιολόγητη θεωρεί την απόφαση για αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων στις Επαρχίες Λεμεσού -Πάφου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων, ο οποίος με σημερινή επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας παραθέτει τις θέσεις του και ζητά άρση του μέτρου.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Σιεκκερής, ανέφερε ότι «μετά λύπης μας και με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε χθες τα μέτρα που αφορούσαν στην αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων στις δυο Επαρχίες» και πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων είναι ανάστατοι από την απόφαση που λήφθηκε.
 
«Τη θεωρούμε αδικαιολόγητη και δεν ξέρουμε με ποια επιδημιολογικά δεδομένα έχει παρθεί αυτή η απόφαση, όταν στην Κύπρο, εδώ και οκτώ μήνες, από σύνολο χιλιάδων κρουσμάτων, παρουσιάστηκαν μόνο δυο περιστατικά, που και αυτά αφορούσαν, όχι το χώρο των γυμναστηρίων, αλλά σπα και κολυμβητήριο», είπε ο κ. Σιεκκερής.
 
Τονίζοντας ότι τα γυμναστήρια και η άθληση είναι «σύμμαχος κατά της πανδημίας», ο Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων εξέφρασε την άποψη ότι το κλείσιμο των γυμναστηρίων δεν θα βελτιώσει την επιδημιολογική εικόνα και υπέδειξε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώροι όπου αποδεδειγμένα υπήρξαν εκατοντάδες κρούσματα και εξακολουθούν να λειτουργούν».
 
«Το θεωρούμε άδικο, αδικαιολόγητο. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών αλλά δεν μπορούν να στοχοποιούν πάντα τα γυμναστήρια, τα οποία φάνηκε ότι ανταποκρίθηκαν με μεγάλο επαγγελματισμό στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ άλλοι κλάδοι δεν επέδειξαν τον ίδιο επαγγελματισμό».
 
Σημείωσε ότι από την επαναλειτουργία τους, όλα τα γυμναστήρια εφάρμοζαν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και το ίδιο γινόταν και από τους ίδιους τους πελάτες τους, ενώ όπως είπε, έγιναν εκατοντάδες έλεγχοι χωρίς να υπάρξει καταγγελία για παραβίαση των μέτρων.
 
Την ίδια ώρα, ο κ. Σιεκκερής είπε πως με το να κλείνουν τα γυμναστήρια στις δυο Επαρχίες είναι σαν να κλείνουν όλα τα γυμναστήρια στην Κύπρο, εκφράζοντας την άποψη πως ο κόσμος θα φοβηθεί γενικότερα να αθλείται σε αυτά.
 
Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, συνέχισε, κάνουν τεράστιες προσπάθειες εδώ και μήνες να ορθοποδήσουν και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους «σεβόμενοι την υγεία, γιατί γι αυτήν δουλεύουμε τόσα χρόνια, για την υγεία των ανθρώπων».
 
Στο τέλος της ημέρας, είπε, «δεχόμαστε κτυπήματα από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα έπρεπε να μας έχει συμμάχους, αφού γνωρίζει πολύ καλά τα οφέλη της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι προτιμότερο να υπάρχει άσκηση στη ζωή μας παρά να μην υπάρχει».
 
Ήδη ο Σύνδεσμος ετοίμασε επιστολή η οποία αποστέλλεται στο Υπουργείο Υγείας, με αίτημα να αρθεί το μέτρο, ανέφερε και τόνισε ότι «το κλείσιμο γυμναστηρίων δεν θα λύσει, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα».
 
Οι έρευνες αλλά και τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν πως τα γυμναστήρια δεν εμπλέκονται στις αλυσίδες διασποράς του ιού, δήλωσε από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πτυχιούχων Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), Δρ. Αντώνης Αλεξόπουλος.
 
«Ως Σύνδεσμος σεβόμαστε τα μέτρα αλλά έχουμε διάφορους προβληματισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι, ο πρώτος προβληματισμός αφορά την επιβίωση των επιχειρήσεων και κατά πόσο το κράτος θα αποζημιώσει την οικονομική ζημιά που υφίστανται και ο δεύτερος προβληματισμός, αφορά στη λήψη αποφάσεων για θέματα άθλησης από την επιδημιολογική ομάδα, χωρίς να υπάρχει εκπροσώπηση από ειδικούς της αθλητικής επιστήμης.
 
Λέγοντας ότι από έρευνες σε Ευρώπη και Αυστραλία, φαίνεται ότι τα γυμναστήρια είναι χώροι όπου τηρούνται τα μέτρα και είναι ασφαλείς, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως σε κάποια φάση θα έπρεπε να ακουστεί και η γνώμη επιστημόνων και από άλλους κλάδους.
 
«Η επιδημιολογική ομάδα θα έπρεπε να ζητά τη βοήθεια από την ακαδημαϊκή κοινότητα άλλων κλάδων για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον τομέα τους», είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα του Συνδέσμου να συνεισφέρει προς αυτό, εάν του ζητηθεί.
 
Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός, όπως είπε, της στέρησης της σωματικής δραστηριότητα από ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη να γυμνάζονται σε γυμναστήρια.
 
Λέγοντας πως ο ίδιος εκτιμά ότι η αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων δεν θα βοηθήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο Αντώνης Αλεξόπουλος έκανε λόγο για αντιφάσεις, από τη στιγμή που συνεχίζονται άλλες δραστηριότητες, όπως ο εκκλησιασμός.
 
«Σεβόμαστε την οποιανδήποτε απόφαση, ιδιαίτερα (μια απόφαση) που έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, δεν είμαστε επιδημιολόγοι, κατανοούμε ότι η Κυβέρνηση ανησυχεί, αλλά έχουμε αρκετούς προβληματισμούς ως προς τη λογική αυτών των μέτρων», κατέληξε στη δήλωση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ.
 
Μιλώντας εξάλλου στο ΚΥΠΕ, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της Λεμεσού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο κάνοντας λόγο για πειράματα σε βάρος των ίδιων.
 
Ο Χριστάκης Μαχαλλεκίδης, ιδιοκτήτης του Machallekide Fitness and Dance, ανέφερε πως όλοι οι επαγγελματίες του τομέα εφάρμοσαν ευλαβικά τα μέτρα για την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων και γι αυτό δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερο πρόβλημα στα γυμναστήρια όλο αυτόν τον καιρό.
 
«Είναι άδικο και κάποιου είδους στοχοποίηση του επαγγέλματος μας, με οικονομική και κοινωνική επίπτωση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πλήττεται παράλληλα και ο πολιτισμός, καθώς συνεχίζει να ισχύει το μέτρο απαγόρευσης των απογευματινών δραστηριοτήτων, όπως ο χορός, για παιδιά κάτω των 18 χρόνων.
 
Διερωτήθηκε πού στρέφει η Πολιτεία τους νέους, όταν τους απαγορεύει την υγιή απασχόληση, «μήπως στο διαδίκτυο και στις άσκοπες μετακινήσεις τους;»
 
Εξάλλου ο εκ των ιδιοκτητών του Philippou Gym, Γιώργος Φιλίππου, δήλωσε πως «αποτελεί μεγάλο λάθος να κλείσουν τα αδειούχα γυμναστήρια», υποδεικνύοντας πως «δεν μπορεί να ελέγξει κανένας γυμναστήρια που λειτουργούν χωρίς άδεια».
 
Αυτοί που στην τελική πληρώνουν το τίμημα είναι οι τίμιοι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι πληρώνουν τις άδειες τους, τηρούν τα μέτρα και είναι νομοταγείς, ανέφερε και σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά γυμναστήρια που δεν είναι αδειούχα.
 
Υπογράμμισε ότι είναι οξύμωρο το γεγονός να συνεχίζουν να λειτουργούν σχολές χορού για ενήλικες και να προσφέρεται κάποιας μορφής εκγύμναση, όπως η μέθοδος pilates ή ο χορός zumba, που σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται σε αίθουσες γυμναστηρίων.
 
Από την πλευρά του, ο εκ των ιδιοκτήτων του Limassol & Ipsonas Sporting Centre, Χριστάκης Αυξεντίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «το παράδοξο είναι πως μας έκλεισαν εντελώς, ενώ εμείς αναμέναμε να πάρουν αυστηρότερα μέτρα για τα αποδυτήρια».
 
«Αυτό είναι πολύ άσχημο για εμάς, ειδικά ενώ βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν τα Χριστούγεννα, που περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών για να αντεπεξέλθουμε στις τρέχουσες μας ανάγκες», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου σε αυτή τη φάση θα δημιουργηθεί περισσότερο κακό παρά καλό από το κλείσιμο των γυμναστηρίων, «γιατί ο κόσμος θέλει τη γυμναστική, θέλει να εκτονωθεί κάπου, θέλει να ανεβάσει τη ψυχολογία του και να αποβάλει το στρες της καθημερινότητας».

Listen Live