Η 5η Μαΐου καθιερώθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών/Μαιευτών. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου της/του μαίας-μαιευτή για το ανεκτίμητο τους έργο που έχουν να επιτελέσουν, καθώς και την προσφορά τους κατά τη μαιευτική φροντίδα στις μητέρες και τα νεογνά τους, παγκόσμια.
Το φετινό μήνυμα που επέλεξε η ΔΣΜ (ICM) για να εορτάσει παγκόσμια την ημέρα της/του Μαίας/Μαιευτή φέρει τον τίτλο: «Together again: from evidence to reality»(Ξανά μαζί: από την τεκμηρίωση στην πραγματικότητα).
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών σηματοδοτεί μέσα από το φετινό μήνυμα την επανένωση των Μαιών/Μαιευτών παγκόσμια, υπογραμμίζοντας τον ενθουσιασμό των Μαιών που θα μπορέσουν επιτέλους να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο μετά από δύο και πλέον χρόνια απομόνωσης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19).
Η μαιευτική κοινότητα παγκόσμια έχει να επιδείξει πρόοδο στη μαιευτική τόσο ατομικά από την κάθε μαία όσο και συλλογικά, επισημαίνει η ΔΣΜ. Τα αυξανόμενα δεδομένα και στοιχεία τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα επένδυσης στο μαιευτικό επάγγελμα ως βασικό στοιχείο της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, τεκμηριώνουν τον σεβασμό, την αυτονομία, τις συνθήκες εργασίας των μαιών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας για τις γυναίκες και τις οικογένειες τους.
Το έτος 2023 θα φέρει στο φως αναμφίβολα σημαντικές εξελίξεις τόσο για τις μαίες όσο και για τη μαιευτική, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΣΜ, DrFrankaCadee, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν η απαιτούμενη υποστήριξη και πόροι για την κάλυψη του πλήρους φάσματος της μαιευτικής φροντίδας, έτσι ώστε οι μαίες να μπορούν να ηγηθούν και να επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές. Ως μαίες και υπέρμαχοι της ισότητας των φύλων επισημαίνει η Διευθύνων σύμβουλος της ΔΣΜ, DrSallyPairman, ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μαιών θα σημάνει την προώθησή του συλλογικού αιτήματος των μαιών για μεγαλύτερη επένδυση στο μαιευτικό επάγγελμα και τις μαίες γενικότερα. Τον εορτασμό της μαίας φέτος θα υποστηρίξουν φωνές των γυναικών και των οικογενειών τους που δέχτηκαν μαιευτική φροντίδα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι μαίες παγκόσμια αντιμετώπισαν αυξανόμενη πίεση και αυξημένες ανισότητες στους χώρους εργασίας. Η μετακίνησης τους από μαιευτικές υπηρεσίες, σε μονάδες παροχής φροντίδας ασθενών με COVID-19, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την έλλειψη μαιών και τον ουσιαστικό ρόλο που είχαν να διαδραματίσουν κοντά στις γυναίκες/έγκυες/λεχώνες. Πάρα ταύτα αυτό δεν τις εμπόδισε να συνεχίσουν απρόσκοπτα και άοκνα το έργο τους και να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα.
Η Διεθνής Ημέρα Μαιών θα αναδείξει ακόμη μια φορά τη φιλοσοφία της μαιευτικής προσέγγισης η οποία στηρίζεται στην αποδοχή της εγκυμοσύνης και του τοκετού ως φυσιολογικά γεγονότα, ξεφεύγοντας από την ιατροκεντρική θεώρηση και παρέμβαση. Κατόπιν τεκμηρίωσης όταν μια επίτοκος λαμβάνει ποιοτική φροντίδα έχοντας δίπλα της μια μαία, αυξάνονται οι πιθανότητες για κολπικό τοκετό, για θετική εμπειρία μετα τον τοκετό, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα. Η μαία υποστηρίζει τη σωματική αυτονομία των γυναικών, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα και αναπαραγωγικά δικαιώματα. Γι αυτό όπως συμπεραίνει η ΔΣΜ θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό το μοντέλο και τη ζωτική σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών για να επιτύχουμε ένα υγιές μέλλον για όλους.
Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας συγχαίρει και ευχαριστεί όλες τις Μαίες/Μαιευτές για το έργο που επιτελούν παρόλες τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη συνεχή παροχή ποιοτικής φροντίδας στη γυναίκα/έγκυο/λεχωίδα και νεογνό. Αδιαμφησβήτητα ο ρόλος της μαίας είναι κοντά στη γυναίκα και στα νεογνά προάγοντας την υγεία και την ευημερία ολόκληρων κοινοτήτων. Θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη την επένδυση στις μαίες και την υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων σε σχέση με το έργο των μαιών. Υποστηρίζει δε την παροχή φροντίδας εξωνοσοκομειακά, στην κοινότητα, από μαίες/μαιευτές, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή υπερφόρτωσης των υπηρεσιών υγείας.
Συνακόλουθα η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της μαιευτικής έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για ανάπτυξη «Κοινοτικής Μαιευτικής» για την παροχή μαιευτικών υπηρεσιών από μαία/μαιευτή εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω υπηρεσία έχει ως γνώμονα την παροχή μαιευτικής φροντίδας και ανταπόκριση στις ανάγκες υγείας των γυναικών και των οικογενειών τους από μαία/μαιευτή, με σωστή επικοινωνία και σεβασμό προς την διαφορετικότητα, κουλτούρα, αξίες και πιστεύω της κάθε γυναίκας. Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της υγείας όπως αύξηση καισαρικών τομών, διασφάλιση συνεχούς, ολοκληρωμένης φροντίδας της γυναίκας κλπ καταστούν αναγκαία τη δημιουργία «Κοινοτικής Μαιευτικής» στη σημερινή κοινωνία όπου η παρουσία/υπηρεσίες της μαίας προγεννητικά και κατά την περίοδο της λοχίας, απουσιάζουν παντελώς από το Σύστημα Υγείας της Κύπρου. Η ενδυνάμωση των μαιών μέσω συνεχιζόμενης εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τους στόχους της εν λόγω υπηρεσίας.
Η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας θα στέκεται όπως πάντα αρωγός στις προσπάθειες των μαιών/μαιευτών για την παροχή τεκμηριωμένης ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας με σεβασμό στις γυναίκες τα νεογνά και στις οικογένειες τους.
Οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής υγείας καλούνται να αναγνωρίσουν ως επιτακτική την επένδυση των μαιών/μαιευτών στην κοινότητα και να βοηθήσουν έτσι ώστε να υλοποιηθεί η «Κοινοτική Μαιευτική», κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε υγιέστερες οικογένειες, πιο παραγωγικές κοινότητες και πιο ισχυρό σύστημα υγείας.