O καρκίνος του στόματος, του στοματοφάρυγγα και των σιαλογόνων αδένων αποτελεί τον 8ο πιο συχνό καρκίνο. Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι κατά το 2020 καταγράφηκαν παγκοσμίως 377,713 νέα περιστατικά καρκίνου στόματος, χειλέων και στοματοφάρυγγα αλλά παράλληλα και 177,757 θάνατοι.
Στην Κύπρο την τελευταία εικοσαετία, δηλαδή από το 1998 μέχρι το 2018, έχουν καταγραφεί συνολικά 736 νέα περιστατικά καρκίνου της ευρύτερης περιοχής της στοματικής κοιλότητας, των σιαλογόνων αδένων, του στοματοφάρυγγα, και των αμυγδαλών (κατηγορίες C0 – C10). Γενικότερα, την τελευταία πενταετία παρατηρούμε να διαγιγνώσκονται περί τα 50-55 νέα περιστατικά ετησίως, με τους άντρες να παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα προσβολής από τις γυναίκες.
Επενδύοντας στην πρόληψη και αποσκοπώντας σε ενημέρωση του κοινού για την ασθένεια, οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Κλινική Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, οργανώνουν για όγδοη συνεχή χρονιά εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του στόματος, από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2021. Την εκδήλωση υποστηρίζει η Οδοντιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού μέσω των κινητών οδοντιατρικών μονάδων, έξω από τα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού, Παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πάφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, σε όλες τις Οδοντιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και στο περίπτερο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ επιμορφωτικά σεμινάρια θα οργανωθούν για τους Κύπριους οδοντιάτρους σε συνεργασία με τις Οδοντιατρικές Σχολές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ελληνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προσφέρεται δωρεάν εξέταση του κοινού από τους ιδιώτες οδοντίατρους κατόπιν ραντεβού.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος αυξάνει ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών. Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή του είναι το κάπνισμα. Κλινικά, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με τη μορφή λευκής ή ερυθρής πλάκας, καθώς και με τη μορφή πληγής ή όγκου συνηθέστερα στη γλώσσα και στο έδαφος του στόματος. Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως μέσα από τη σωστή αυτοεξέταση που πρέπει να γίνεται από όλους μια φορά το μήνα, αλλά και μέσα από τις τακτικές ανά εξάμηνο επισκέψεις στον οδοντίατρο.
Η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του στόματος αποτυπώνεται παραστατικά στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος αναφέρει ότι με την υιοθέτηση σωστών στρατηγικών πρόληψης, τα νέα περιστατικά καρκίνου μπορούν να μειωθούν κατά 30%, ενώ αν ο καρκίνος του στόματος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης αυξάνεται από 50% σε 80%