الإثنين, تشرين2 18, 2024

Δρ Τσιούτης: Δεν αποκλείεται να δούμε διψήφιους αριθμούς στις Εντατικές και αυξημένους θανάτους

Δρ Τσιούτης: Δεν αποκλείεται να δούμε διψήφιους αριθμούς στις Εντατικές και αυξημένους θανάτους

Η συνεχιζόμενη σοβαρή κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων με τους τριψήφιους αριθμούς που καταγράφονται στα κρούσματα κορωνοϊού δεν αποκλείει το γεγονός να δούμε στις Εντατικές Μονάδες διψήφιους αριθμούς εισαγωγών και αυξανόμενο αριθμό θανάτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.
 
Ο Καθηγητής είπε ότι παρακολουθείται η πορεία των κρουσμάτων καθημερινά γιατί είναι ενωρίς για να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, σημείωσε, το ανησυχητικό που παρατηρείται και το οποίο αναμενόταν λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων, είναι η αύξηση του αριθμού νοσηλειών που έχουν διπλασιαστεί από την προηγούμενη εβδομάδα ενώ έχουν αυξηθεί και τα άτομα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Ο αριθμός των ατόμων στην Εντατική, σημείωσε, είναι ακόμη χαμηλός και διαχειρίσιμος. «Το πολύ μεγάλο φορτίο ενεργού νόσου που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να έχουμε ακόμη περισσότερες νοσηλείες και άτομα που θα χρειαστούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», πρόσθεσε.
 
Αν τώρα, υπέδειξε, ξεπεραστεί κάποιο όριο και υπάρξει μια τάση ανησυχητική τότε ίσως θα πρέπει να βγουν νέα μέτρα. «Σε αυτή την φάση είναι καλύτερα να περιμένουμε για να υπολογίσουμε την αποτελεσματικότητα των ήδη ισχυόντων μέτρων. Συνεχίζουν βέβαια και οι έλεγχοι αλλά και η επιτήρηση σε όλο τον κόσμο για αυστηρή τήρηση αυτών των μέτρων και για μείωση των στενών επαφών που γίνεται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», σημείωσε.
 
Θα κτυπήσει ‘κόκκινο’ όταν στις Εντατικές αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων
 
Ο Καθηγητής είπε ότι θα κτυπήσει ‘κόκκινο’ όταν ουσιαστικά δούμε οι αριθμοί στις Εντατικές να αρχίσουν να αυξάνονται ανησυχητικά. «Όπως είδατε και στην Γερμανία ανακοινώθηκαν αυστηρά μέτρα γιατί μέσα σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες Εντατικής. Άρα κάτι παρόμοιο θα παρακολουθήσουμε κι εμείς. Επίσης, θα μας ανησυχήσει αν δούμε ηλικιωμένους και ευπαθείς να μολύνονται με τον ιό. Ως τώρα το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι θετικοί επί του συνόλου των θετικών είναι πολύ χαμηλό αλλά είναι θέμα χρόνου αν δεν προσέξουν ειδικά όσοι κόλλησαν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, να δούμε και ηλικιωμένους, θέμα που θα μας ανησυχήσει», πρόσθεσε.
 
Επεσήμανε ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, άτομα με υποκείμενα νοσήματα έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσο και να χρειαστούν νοσηλεία ή να έχουν και επιπλοκές από την νόσο.
Ο Δρ Τσιούτης σημείωσε ότι αυτή την στιγμή αν και τριψήφια τα νούμερα είναι υψηλά φαίνεται να είναι σε σταθερά επίπεδα, το οποίο δείχνει ότι είναι μια έμμεση ένδειξη ότι κάποια μέτρα και προσοχή τηρήθηκε από όλο τον κόσμο.
 
«Σίγουρα δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, πρέπει να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα ώστε να δούμε μια μείωση πλέον των περιστατικών. Δεν έχουμε ξεφύγει καθόλου από τον κίνδυνο και θα αργήσουμε να βγούμε από αυτή την σοβαρή κατάσταση γιατί καταλαβαίνετε όταν έχεις σχεδόν χίλια περιστατικά που εντοπίζεις την εβδομάδα δεν γνωρίζεις για πόσο καιρό τα θετικά άτομα μπορούν να παραμένουν μεταδοτικά ή σε πόσα άλλα μπορούν να μεταδώσουν και να ανιχνευθούν στην συνέχεια. Έχει μεγάλη διάρκεια αυτή η κατάσταση και θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες μέχρι να ελεγχθεί και να ξεκαθαρίσει», πρόσθεσε.
 
Ο Δρ Τσιούτης εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει μείωση στην καταγραφή κρουσμάτων. «Κοιτάμε πολλά πράγματα- τον αριθμό των νοσηλειών, τον αριθμό των ατόμων σε Εντατικές, τις ηλικίες των ατόμων που προσβάλλονται κι αν δούμε μια αλλαγή στο φάσμα ηλικιών αν υπάρχουν ηλικιωμένοι, θα μας ανησυχήσει περισσότερο. Το ίδιο και με τα παιδιά που δεν κάνουν σοβαρή νόσο αλλά μπορούν να το μεταδώσουν στο οικογενειακό περιβάλλον και στους ηλικιωμένους της οικογένειας», είπε.
 
Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει να γίνεται αυτό, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε αν θα υπάρξει μείωση αλλά ένας έμμεσος δείκτης υπάρχει ότι κάτι αρχίζει και γίνεται. «Τα κρούσματα που εντοπίζονται παραμένουν σε υψηλά μεν αλλά σταθερά επίπεδα. Δεν είδαμε νέα εκτόξευση αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί αν δεν δεις τους επίσημους επιδημιολογικούς δείκτες μετά από ανάλυση κι ένα χρονικό διάστημα δεν μπορείς να κρίνεις με βεβαιότητα ότι άρχισε να ελέγχεται η κατάσταση», σημείωσε.
 
Σε ερώτηση αν θα έχουμε αυξανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε Εντατικές, ο Καθηγητής είπε πως αυτό δεν θα αργήσει να γίνει. «Υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση μεταξύ της ημέρας που εντοπίζονται τα κρούσματα και της ημέρας που αυτά τα περιστατικά θα χρειαστούν νοσηλεία και Εντατική. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να είναι μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων. Άρα ακόμα δεν έχουμε δει την έκταση του προβλήματος που έχει ήδη δημιουργηθεί και τις επιπτώσεις αυτής της έξαρσης των τελευταίων δύο-τριών εβδομάδων», επεσήμανε.
 
Ο Δρ Τσιούτης είπε ότι είναι πολύ πιθανόν να  δούμε διψήφιους αριθμούς στις Εντατικές. «Από τα περιστατικά της τελευταίας εβδομάδας που ήταν εκατοντάδες, ακόμη δεν έχουν όλα εκδηλώσει τα συμπτώματα ούτε έχουν αναρρώσει πλήρως ή η κατάσταση τους δεν έχει επιδεινωθεί. Η κλινική πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί οπότε η πορεία μπορεί να πάρει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για βελτίωση, ή να παραμείνει σταθερή ή επιδείνωση. Οπότε δεν έχουμε δει ακόμα τα άτομα που επιδεινώθηκαν πόσοι είναι, πόσο θα επιδεινωθούν, πόσοι θα χρειαστούν να μπουν σε Εντατική. Επειδή είναι πολύ μεγάλος αυτός ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες εβδομάδες ένα αυξανόμενο αριθμό ατόμων σε μονάδες Εντατικής κι αυτός είναι ο λόγος που μας ανησυχεί κι αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να προσέξουμε τις επαφές μας, να προστατεύσουμε τους ευπαθείς που είναι οι πρώτοι υποψήφιοι να καταλήξουν σε νοσοκομεία και μονάδες Εντατικής αλλά και άτομα πιο νέα που έχουν χρόνια νοσήματα», συμπλήρωσε.
 
Σε σχέση με τους αυξανόμενους αριθμούς θανάτων, ο Δρ Τσιούτης είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στην Εντατική με COVID 19 πεθαίνουν. «Όπως λέμε, ότι ένα ποσοστό ασθενών θα χρειαστούν νοσηλεία, ένα ποσοστό θα χρειαστεί Εντατική έτσι κι ένα ποσοστό θα πεθάνει. Στην Εντατική αυτή την στιγμή η θνητότητα είναι γύρω στο 40-50% δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο που εισάγονται πεθαίνει. Άρα αναμένεται ότι θα δούμε και θανάτους γι αυτό δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί», σημείωσε.
 
 
 Ερωτηθείς είπε ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο, έχει σχέδια δράσης σε πολλαπλά επίπεδα, υπάρχουν κάποιες μικρές δυσκολίες αλλά υπάρχουν και αντανακλαστικά.
 
«Έχει προσληφθεί κόσμος, έχει εκπαιδευτεί, έχει γίνει μια νέα Μονάδα Εντατικής έχουν φέρει και επιπλέον αναπνευστήρες. Υπάρχει μια καλή οργάνωση στα τμήματα του νοσοκομείου Αναφοράς. Μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιαστεί καμία σοβαρή παραφωνία. Τα μικρά λειτουργικά προβλήματα που εντοπίζονται καθημερινά είναι κάτι λογικό. Ωστόσο, αυτό το σύστημα υγείας έχει τα όρια του, τα οποία πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να σεβαστούμε γι αυτό είναι ο πρωταρχικός λόγος που τίθενται τα περιοριστικά μέτρα. Γιατί όταν φτάσει τα όρια του ένα σύστημα υγείας, καταλαβαίνουμε ότι το επίπεδο της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών εκπίπτει», σημείωσε.

Listen Live