Αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει ανθρώπους με κορωνοϊό ακούγοντας απλά τον βήχα τους, καθώς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ήχος που παράγει κάποιος με κορωνοϊό όταν βήχει, αλλάζει ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιούργησαν έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος όπως ισχυρίζονται μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους, απλώς ακούγοντας και αναλύοντας τον ήχο του βήχα τους.
Ο αλγόριθμος του ΜΙΤ «εκπαιδεύτηκε» με τη βοήθεια περίπου 70.000 ηχητικών δειγμάτων βήχα, εκ των οποίων τα 2.500 προέρχονταν από ανθρώπους με επιβεβαιωμένη Covid-19. Η ευαισθησία (sensitivity) του «έξυπνου» συστήματος -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς θετικούς- φθάνει το 98,5% μεταξύ εκείνων που επιβεβαιώθηκαν θετικοί με τεστ και το 100% για όσους δεν έχουν άλλα συμπτώματα. Η ειδικότητα (specificity) του αλγόριθμου -δηλαδή η ικανότητα του να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς (υγιείς)- φθάνει το 94,2% στην περίπτωση όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί με τεστ και το 83,2% μεταξύ των ασυμπτωματικών.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ήχος ενός κατά τα άλλα ασυμπτωματικού ασθενούς με Covid-19 έχει κάποια διαφορά, που δεν γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί. Όταν κάποιος έχει Covid-19, ο τρόπος που παράγει ήχους όταν βήχει είναι διαφορετικός ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός. Όπως είπε μάλιστα ο ερευνητής Μπράιαν Σουμπινάρα, σύμφωνα με το BBC, ο εν λόγω αλγόριθμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον καθημερινό έλεγχο φοιτητών, εργαζομένων και άλλων, για να αποφευχθεί η αλυσιδωτή αύξηση κρουσμάτων.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής «ΙΕΕΕ Journal of Engineering in Medicine and Biology», θα χρειαστούν έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να ενσωματώσουν τον αλγόριθμο σε κάποια εφαρμογή για κινητά.