الإثنين, تشرين2 18, 2024

Υπ. Υγείας: Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν διαφοροποίηση

Υπ. Υγείας: Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν διαφοροποίηση

Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφερόμενος στα εν ισχύ μέτρα και τα αιτήματα για διαφοροποίησή τους. Στην επιστημονική επιτροπή θα μεταφερθούν οι εισηγήσεις των ιδιοκτητών των εμπορικών κέντρων, είπε, προσθέτοντας ότι «αξιολογούμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων».
 

Εμπορικά κέντρα
 
Απαντώντας σε ερώτηση, μετά το τέλος της παρουσίασης του πλάνου εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, κατά πόσον γίνονται σκέψεις από την Κυβέρνηση για επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ως δεδομένο υπάρχει η απόφαση της περασμένης εβδομάδας.
 
«Εμείς περιμένουμε, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως λαμβάνουμε αποφάσεις, είτε για περαιτέρω μέτρα είτε για χαλάρωση κάποιων μέτρων. Η επιδημιολογική εικόνα δεν δείχνει προς το παρόν κάποια διαφοροποίηση», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάποια απόφαση κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί με τους εκπροσώπους των εμπορικών κέντρων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν κατέληξαν κάπου.
 
«Δεν είναι θέμα δεύτερων σκέψεων, αξιολογούμε τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι που να μας καθοδηγεί προς τις αποφάσεις μας με την έννοια ότι δεν υπάρχει προηγούμενο μιας τέτοιας κατάστασης. Εμείς συνεχώς αξιολογούμε τα δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις. Όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα, η συζήτηση γίνεται στη βάση της επαναξιολόγησης. Οι ιδιοκτήτες έχουν στείλει κάποιες εισηγήσεις ως προς την επίβλεψη των μέτρων αυτών. Τα έχω προωθήσει στην επιστημονική ομάδα. Αν οι ειδικοί εισηγηθούν κάτι θα αξιολογηθεί. Αυτό το τόνισα και στην τηλεδιάσκεψη, ότι δηλαδή, θα προωθήσω τις εισηγήσεις τους στην επιστημονική επιτροπή και θα αναμένω τις δικές τους εισηγήσεις», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε, επίσης, ότι «μας έχουν προβληματίσει ομολογώ, οι εικόνες συγχρωτισμού σε εμπορικούς δρόμους, διότι τι να συμπεράνουμε, ότι περιορίζουμε το εμπόριο και παρατηρείται συνωστισμός κάπου αλλού;»
 
«Αυτό είναι σίγουρα στους προβληματισμούς μας», σημείωσε.
 
Αίτημα για άρση των περιορισμό που αφορούν στον εκκλησιασμό
 
Ερωτηθείς για το αίτημα να γίνει αλλαγή των περιορισμών που βρίσκονται σε εφαρμογή και αφορούν τον εκκλησιασμό, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «θα ήταν πιο ορθό να κάνουμε όλοι μαζί έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα».
 
«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά στο σημείο που ο κόσμος τα τηρεί. Εάν ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους και δεν τα τηρεί, τότε δεν είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
 
Όσον αφορά τον εκκλησιασμό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των πιστών να εκκλησιαστούν τις ημέρες των γιορτών, αλλά προτεραιότητά μας είναι η Δημόσια Υγεία».
 
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Όλα αξιολογούνται. Εγώ θέλω να μεταφέρω την ανάγκη τήρησης των μέτρων, τη σοβαρότητα της κατάστασης και όχι το πώς και που θα αλλάξουμε τα μέτρα. Χρειάζεται να αποκτήσουμε όλοι ατομική και συλλογική ευθύνη. Βλέπουμε ότι μια μερίδα του πληθυσμού δεν τηρεί τα μέτρα. Πλέον είμαστε οριακά», συμπλήρωσε.
 
Ο Υπουργός Υγείας απαντά σε επικρίσεις για αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας
 
Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας διαφώνησε με την άποψη που εκφράζεται από διάφορους κύκλους για αποτυχία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί σωστά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
 
Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι δεν είναι εφικτό να γίνεται έλεγχος ταχείας διάγνωσης κάθε μέρα.
 
«Με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να κάνουμε ελέγχους κάθε μέρα και στα σχολεία; Εμείς είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε θεσμοθετήσει να γίνονται τεστ στα γηροκομεία στο προσωπικό κάθε εβδομάδα και όμως κατηγορούμαστε. Είμαστε η μόνη χώρα που από το περασμένο καλοκαίρι κάναμε τρία προγράμματα μοριακών εξετάσεων στους οίκους ευγηρίας. Είμαστε η μόνη χώρα που απαγορεύσαμε τις επισκέψεις, κάναμε δύο διαφορετικά πρωτόκολλα και από τη Δευτέρα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας μαζί με Αστυνομικό επισκέπτονται στέγες ευγηρίας για να κάνουν και έλεγχο με την Αστυνομία. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει μια χώρα που έχει κάτι περισσότερες ενέργειες από ότι εμείς», πρόσθεσε.
 
Λένε πολλοί, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, ότι έπρεπε να κλείσουμε πιο νωρίς.
 
«Τα μέτρα είναι αποδεκτά εφόσον ο κόσμος καταλαβαίνει την αιτιολόγησή τους. Αν αρχές του Νοέμβρη παίρναμε παγκύπρια τα μέτρα που πήραμε σε  Λεμεσό και  Πάφο, ποια θα ήταν η αντίδραση όλων αυτών; Δεν μπορείς να ρισκάρεις την ψυχολογία του κόσμου προληπτικά. Όλες οι χώρες πήραν μέτρα από το Νοέμβριο. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει τα μέτρα. Η μόνη που είχε χαλαρώσει τα μέτρα ήταν η Αγγλία και χθες το Λονδίνο αποφάσισε ότι πάει στην κατηγορία της αυστηροποίησης. Η Ελλάδα είχε ανακοινώσει χαλάρωση των μέτρων και τώρα το ανέβαλε μέχρι το Γενάρη. Εμείς είχαμε την ευχέρεια και μας το επέτρεπαν τα δεδομένα να πάρουμε μόλις την περασμένη εβδομάδα περιοριστικά μέτρα», σημείωσε.
 
Και αυτά τα μέτρα, είπε ο Υπουργός Υγείας, είναι τα μέτρα που προσβλέπουν άλλες χώρες για όταν θα πάνε σε χαλάρωση.
 
«Άρα που το στηρίζει κάποιος να λέει ότι αποτύχαμε; Το περιμέναμε, προετοιμαστήκαμε, από τον Σεπτέμβριο παίρνουμε μέτρα. Κάναμε 90 διαφορετικά πρωτόκολλα. Άρα εάν κάποιος δει σε όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, είμαστε σε πιο καλό σημείο. Είμαστε η πρώτη χώρα μαζί με την Ελλάδα, που υιοθετήσαμε τα μαζικά rapid tests. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα και δεν θέλω να κατηγορηθώ ότι ο Υπουργός έλεγε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα και τελικά πάμε σε πιο αυστηρά μέτρα. Το προληπτικό lockdown δεν έχει αποτέλεσμα όταν δεν έχει διάρκεια και όσες χώρες το έκαναν για να ανοίξουν Χριστούγεννα δεν κατάφεραν», επεσήμανε.
 
Κρατικός Προϋπολογισμός
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει η μη ψήφιση του προϋπολογισμού τον τομέα της Υγείας και συγκεκριμένα τη διαδικασία αγοράς εμβολίων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μεγάλες.
 
«Είναι τα φάρμακα, είναι οι εξειδικευμένες θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς μας. Μιλάμε για πολλές ασθένειες. Άρα η μη ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της υγείας. Η εξασφάλιση εμβολίων σαφώς και θα επηρεαστεί, αλλά τα εμβόλια είναι ίσως ένα μικρό πρόβλημα από τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή. Είναι και τα θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ», κατέληξε.

Listen Live