Είναι αλήθεια ότι μια κούπα από το αγαπημένο μας αφέψημα μπορεί να μας κρατήσει ζεστούς τους κρύους μήνες του χειμώνα και να θωρακίσει τον οργανισμό μας. Δεν πρέπει όμως να το παρακάνουμε, γιατί υπό ορισμένες συνθήκες η κατανάλωσή του μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ήδη από την αρχαιότητα έχει καταγραφεί η θεραπευτική δράση πολλών βοτάνων, τα οποία μας προσφέρουν ευεξία και παράλληλα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Η θεραπευτική τους δράση έχει επιβεβαιωθεί από πολλές σύγχρονες μελέτες, οι οποίες τονίζουν τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα αφέψημα για την υγεία μας. Κάποια βότανα είναι περισσότερο γνωστά, όπως για παράδειγμα το φασκόμηλο, το οποίο είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ κάποια άλλα λιγότερο, όπως το μακρινό τσάι μπολντό.
Ενώ τα περισσότερα αφεψήματα από βότανα θεωρούνται ασφαλή όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας ή άτομα που παίρνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, καλό θα ήταν να αποφεύγουν ορισμένα από αυτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ταυτόχρονη λήψη συγκεκριμένων βοτάνων και φαρμάκων (μεταξύ άλλων ανοσοκατασταλτικών, αντιπηκτικών και αντισπασμωδικών) μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα των φαρμάκων και κατ’ επέκταση να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
4 αφεψήματα που επηρεάζουν τη δράση των φαρμάκων
–Το πράσινο τσάι
Παρά τις αντιοξειδωτικές και άλλες ωφέλιμες ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ορισμένες φορές η κατανάλωσή του επηρεάζει τη δράση φαρμάκων όπως είναι η ατορβαστατίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας, καθώς και η ναδολόλη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να μειώσει την απορρόφησή τους. Επιπλέον, τα φύλλα πράσινου τσαγιού περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί συμβάλλει στην πήξη του αίματος. Συνεπώς, όταν το πράσινο τσάι καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες, δεν αποτελεί πρόβλημα, εάν όμως καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα (άνω των 8 φλιτζανιών την ημέρα), τότε μπορεί να επηρεάσει τη δράση αντιπηκτικών, όπως είναι η βαρφαρίνη.
–Το τσάι Γκίνγκο Μπιλόμπα
Το τσάι Γκίνγκο Μπιλόμπα επιβραδύνει την πήξη του αίματος και αντενδείκνυται ο συνδυασμός του με αντιπηκτικά φάρμακα και με ασπιρίνη, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας. Επίσης, συστήνεται να μην καταναλώνεται ταυτόχρονα με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ. ιβουπροφαίνη). Άνθρωποι που ακολουθούν αγωγή με αντισπασμωδικά ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα καλό θα ήταν να αποφεύγουν το Γκίνγκο Μπιλόμπα, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
–Το ασιατικό τζίνσενγκ και το τσάι γλυκόριζας
Ομοίως, το τσάι τζίνσενγκ και το τσάι γλυκόριζας μπορούν να εμπλακούν στη δράση ορισμένων αντιπηκτικών και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, όπως είναι η βαρφαρίνη, η ηπαρίνη και η κλοπιδογρέλη, συνεπώς άτομα με ιστορικό θρομβώσεων ή άλλη κατάσταση υγείας που απαιτεί τη λήψη αντιπηκτικών, συνιστάται να αποφεύγουν αυτά τα δύο είδη τσαγιού.
Ακόμη, το τζίνσενγκ μπορεί να εμφανίσει αλληλεπίδραση με ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα, ενώ το τσάι γλυκόριζας με ορισμένα διουρητικά και κορτικοστεροειδή.
–Το βαλσαμόχορτο
Τέλος, το βαλσαμόχορτο επηρεάζει τη δράση πολλών φαρμακευτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αγχολυτικών, των αντισυλληπτικών, της κυκλοσπορίνης, φαρμάκων για τον HIV, αντιόξινων και αντιπηκτικών φαρμάκων. Επίσης, μειώνει την απορρόφηση της διγοξίνης από τον οργανισμό, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα αντενδείκνυται και η κατανάλωσή του μαζί με ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως είναι η ιρινοτεκάνη και η ιματινίμπη.
Κωσταλένια Καλλιανιώτη - Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc και Επιστημονική συνεργάτης ΑΤΠΣΥΤΕ
Πηγή:news247.gr