الأحد, تشرين1 6, 2024

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ‘rapid antigen' τεστ, των μοριακών RT-PCR τεστ και των τεστ αντισωμάτων;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ‘rapid antigen' τεστ, των μοριακών RT-PCR τεστ και των τεστ αντισωμάτων;

Τα ‘rapid antigen’ τεστ (τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου) ανιχνεύουν αντιγόνα (πρωτεΐνες) του ιού. Οι χρόνοι αναφοράς των rapid antigen τεστ, είναι συντομότεροι, σε σχέση με τα μοριακά τεστ και τα τεστ αντισωμάτων. Εντούτοις, τα συγκεκριμένα τεστ εμφανίζουν μικρότερη ευαισθησία, ειδικότερα στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ατόμων. Μπορούν να εντοπίσουν ενεργή μόλυνση μόνο στις πρώτες μέρες της νόσου.

Τα μοριακά τεστ RT-PCR ανιχνεύουν το γενετικό υλικό, RNA, του ιού. Έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια, μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό σε ασυμπτωματικά άτομα και μπορούν ακόμη να εντοπίσουν ενεργή λοίμωξη για μεγαλύτερο διάστημα από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τον ιό. Είναι ιδανικά για να εντοπίζουν άτομα που είχαν COVID-19 στο πρόσφατο παρελθόν (ή πιθανόν να έχουν ενεργή λοίμωξη με μικρότερη μολυσματικότητα ) και έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μελλοντική προστασία έναντι αυτού.

Listen Live