الأحد, تشرين2 17, 2024

Ο Σταύρος Μαλάς, νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου

Ο Σταύρος Μαλάς, νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου

Τον διορισμό του καθηγητή Σταύρου Μαλά, ως νέου Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, επικύρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚυ. Ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του την 1η Φεβρουαρίου 2023, διαδέχεται τον πρώτο Πρόεδρο και εκ των ιδρυτών του ΙΚυ, καθηγητή, Κώστα Ν. Παπανικόλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚυ «της διαδικασίας διορισμού του καθηγητή Μαλά προηγήθηκε εκτενής διεθνής έρευνα αξιολόγησης υποψηφίων». Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής, καθηγητής, Dan-Olof Riska, «ο Σταύρος Μαλάς είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ηγέτης της επιστήμης, ο οποίος στην καριέρα του επέδειξε ακαδημαϊκή αριστεία και διοικητική οξύνοια, αρετές οι οποίες είναι αναγκαίες για την περεταίρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου».

Αποδεχόμενος το διορισμό του, ο καθηγητής Σταυρός Μαλάς ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου είναι ένα κορυφαίο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο Ίδρυμα στον τομέα της έρευνας και με εμπνευσμένο όραμα και ακαδημαϊκή αριστεία συμβάλλει μέσω του πρωτοποριακού του έργου, στην εδραίωση της ειρήνης και ευημερίας στην περιοχής μας.

Σημείωσε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, η επιλογή να ηγηθώ ενός τόσο αξιόλογου ιδρύματος και ανυπομονώ να αγκαλιάσω το προσωπικό του, υποστηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του, στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία».

Σύμφωνα με βιογραφικό του το οποίο παρατίθεται, ο Σταύρος Μαλάς είναι Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κατέχει πτυχίο και διδακτορικό Γενετικής του University College London. Με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών εργάστηκε στο Κέντρο Ιατρικών Επιστημών του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου, μέρος του Imperial College.

Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό του στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όπου ίδρυσε ερευνητική ομάδα, καθώς και την πρώτη μονάδα διαγονιδιακών πειραματικών ζώων στη χώρα. Εξειδικεύεται στην παραγωγή ζωικών μοντέλων, στην εμβρυική ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην βιολογία των βλαστικών κυττάρων και την μοριακή γενετική. Η ερευνά του επικεντρώνεται στη διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων σε πρόδρομα κύτταρα του εμβρυικού εγκεφάλου.

Αναφέρεται ότι το 2006 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση στο ανταγωνιστικό προγράμματα «Υγεία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια ανέλαβε επίσης διάφορα πόστα σε συμβουλευτικά σώματα της Ε.Ε, όπως: Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία το 2009, εκλεγμένος πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ε.Ε στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία-Innovative Medicines Initiative, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Στρατηγικών Ερευνητικών Υποδομών και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Προγράμματος «Υγεία».

Προστίθεται ότι το 2012 ηγήθηκε Ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο ανάπτυξε Στρατηγική για καινοτομία στην φροντίδα Υγείας, μέσω της «Οικοδόμησης ενός Ανοικτού Οικοσυστήματος για την Υγεία στην Ευρώπη».

Ο καθηγητής Μαλάς διετέλεσε Υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε, διατέλεσε Πρόεδρος σε δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια, της Υγείας και Ανταγωνιστικότητας στην Έρευνα. Επί του παρόντος, κατέχει τη θέση του Καθηγητή και Κοσμήτορα στη Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καταλήγει η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου.

Listen Live