الأحد, تشرين1 6, 2024

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις του δεν τον κάνουν πιο μεταδοτικό

Κορωνοϊός: Οι μεταλλάξεις του δεν τον κάνουν πιο μεταδοτικό

Ο κορωνοϊός που προκαλεί την νόσο covid-19 μεταλλάσσεται καθώς εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο, καμία από τις μέχρι στιγμής μεταλλάξεις του δεν φαίνεται να κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με ανακοίνωση των επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, οι βρετανοί επιστήμονες που ερεύνησαν τα γονιδιώματα του ιού που έχουν εντοπιστεί σε 46.723 ανθρώπους που μολύνθηκαν από covid-19 σε 99 χώρες εντόπισαν περισσότερες από 12.700 μεταλλάξεις ή αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2.

Όπως δήλωσε η Λούσι Βαν Ντροπ, καθηγήτρια στο University College London's Genetics Institute και μία από τις συντάκτριες της έρευνας, «ευτυχώς καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι καμία από αυτές τις μεταλλάξεις δεν κάνει την covid-19 να μεταδίδεται πιο γρήγορα».

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποιοι, όπως οι ιοί της γρίπης, μεταλλάσσονται πιο συχνά από άλλους. Ωστόσο, οι περισσότερες μεταλλάξεις τους είναι ουδέτερες, κάποιες μπορεί να ευνοούν τους ιούς, ενώ άλλες κάνουν τα εμβόλια εναντίον τους λιγότερο αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια πρέπει να προσαρμόζονται τακτικά σε αυτές τις αλλαγές, ώστε διασφαλίζεται ότι καλύπτουν τους ανθρώπους σε επαρκές ποσοστό.

Listen Live