الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Η 3η δόση δεν συνδέεται με το SafePass

Η 3η δόση δεν συνδέεται με το SafePass

Η 3η δόση, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό γενικά, δεν είναι υποχρεωτική και εναπόκειται στον πολίτη να επιλέξει εάν θα την λάβει ή όχι, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, διευκρίνισε παράλληλα ότι «από το αν έλαβε ή όχι ένας πολίτης την ενισχυτική δόση δεν επηρεάζεται η ισχύς ούτε του SafePass ούτε του EUDCC».

Η χορήγηση της 3ης δόσης σε ηλικιωμένους, είπε ο Υπουργός Υγείας, «άρχισε σήμερα από γηροκομείο στη Λευκωσία και θα επεκταθεί σε όλες τις πόλεις. Αρχίζουμε με τους οίκους ευγηρίας», προσθέτοντας πως «για τις υπόλοιπες ομάδες που θα πάρουν 3η δόση θα γίνουν ανακοινώσεις σύντομα».

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες εναντίον γιατρών που αφορούν την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και τις ποινές που ενδεχομένως να τους επιβληθούν, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «για να μπορέσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) να επιβάλει ποινές, πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο είδαμε και με τη Νομική Υπηρεσία και τώρα περιμένουμε τον ΠΙΣ να μας στείλει τις εισηγήσεις του για να πάμε στη Βουλή και να ψηφιστεί μια τροποποίηση».

Ωστόσο, διευκρίνισε, «αυτή τη στιγμή παρατηρούμε ότι το θέμα των ποινών, που δεν είναι ρυθμισμένες, δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, αλλά και άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι Φαρμακοποιοί. Έχουν έρθει στην αντίληψή μου καταγγελίες ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από κάποια φαρμακεία για λόγους, οι οποίοι είναι ανεπίτρεπτοι. Άρα στόχος είναι τους επόμενους μήνες να έχουμε το νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά τις ποινές για όλους τους επαγγελματίες».

Σε ερώτηση για το τι εννοεί «ανεπίτρεπτους λόγους», ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα ασθενούς, ο οποίος «είχε ζητήσει από Φαρμακοποιό να του ετοιμάσει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα και ο Φαρμακοποιός αρνήθηκε επειδή το σκεύασμα αυτό δεν συνέφερε οικονομικά και έτσι ο ασθενής χρειάστηκε να επισκεφθεί αρκετά φαρμακεία για να εξυπηρετηθεί».

Για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένη την μείωση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είχαμε επικοινωνία τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και με έχουν ενημερώσει ότι έχουν αρχίσει τον σχεδιασμό για να επανέλθουν κάποιες υπηρεσίες στα νοσοκομεία μας. Συμφωνήσαμε ότι θα μας ενημερώσουν και γραπτώς για το πώς θα προχωρήσουν με αυτό το θέμα».

Για τις κατά καιρούς δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, αλλά και τη γενικότερη στάση του στην πανδημία, ο κ. Χατζηπαντέλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εξέφρασε την άποψη ότι «οι δηλώσεις του (σ.σ Μητροπολίτη) κάνουν ζημιά» και πρόσθεσε ότι «το μόνο πράγμα που έχω να πω, είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας για πρώτη φορά οδήγησε ένα Μητροπολίτη στο Δικαστήριο και κινδυνεύει να καταδικαστεί, στον Μητροπολίτη Κιτίου αναφέρομαι. Για τον Μόρφου του έχουν εκδοθεί κάποια πρόστιμα και πήγε στο Δικαστήριο και εάν δεν συμμορφωθεί, η ενημέρωση που έχω είναι ότι και στην περίπτωσή του θα υπάρξει ποινή όπως υπάρχει για όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει καμία χάρη για όλους τους Μητροπολίτες και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα πρέπει να αναμένονται φαρμακευτικά σκευάσματα για τον κορωνοϊό σύντομα, απάντηση έδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου. Όπως είπε ο δρ Πέτρου, «φάρμακα αντιικά για τους επόμενους μήνες δεν θα έχουμε. Σε ό,τι αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα είναι για ενδονοσοκομειακή χρήση και δεν κάνουν για όλους τους ασθενείς. Άρα αυτό που έχουμε στα χέριά μας είναι η προστασία που έχουμε από τα εμβόλια. Όταν έχουμε φάρμακα, αυτά θα πηγαίνουν συμπληρωματικά με τα εμβόλια».

Listen Live