Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) καλεί τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) όπως συνεργαστεί μαζί της, αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με τους «γιατρούς-μαϊμού», που εξακολουθούν να εργάζονται, ενώ ζητά όπως προωθηθούν άμεσα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ιατρικό επάγγελμα.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΣΑΚ χαρακτηρίζει «αψυχολόγητη» την ανακοίνωση του ΠΙΣ, σε σχέση με τις καταγγελίες της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, για πλαστά πιστοποιητικά γιατρών, σημειώνοντας ότι «το όλο θέμα δεν επιδέχεται εφησυχασμού».
Όπως προσθέτει «τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να κρύβονται κάτω από το χαλί, ούτε και να αποσιωπούνται», συμπληρώνοντας πως «τουναντίον θα πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ώστε η κοινωνία και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να γνωρίζει τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται ειδικά όταν αυτά έχουν να κάνουν με την υγεία και τη ζωή του».
Η ΟΣΑΚ επισημαίνει ότι «η στάση του ΠΙΣ, ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργεί ως ο θεματοφύλακας και προστάτης της δημόσιας υγείας, το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί είναι αλλοπρόσαλλη», για να προσθέσει ότι «όφειλε να πρωτοπορήσει στις προσπάθειες για εκρίζωση αυτού του απαράδεκτου φαινομένου που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία».
Η ΟΣΑΚ αναμένει από όλους τους εμπλεκόμενους στήριξη και συνεργασία για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ώστε οι «γιατροί μαϊμού», οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ασθενείς, να τιμωρούνται αυστηρά και να εξοστρακίζονται.
Σημειώνει, μάλιστα, ότι «ανακοινώσεις όπως αυτή του ΠΙΣ η οποία χαρακτηρίζει τις καταγγελίες της ΟΣΑΚ ως μη τεκμηριωμένες, λειτουργούν επιζήμια όπως και η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος από δυο γιατρούς μαϊμού χωρίς ειδικότητα και θέτουν εξίσου σε κίνδυνο τις ζωές συνανθρώπων μας».
Εξάλλου, τονίζει ότι οι αρμόδιοι θεσμοί πρωτίστως θα έπρεπε να πιέζουν, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια η ίδια, έτσι ώστε οι δύο «γιατροί» να οδηγηθούν στο δικαστήριο.
«Όσον αφορά τις παραπλανητικές επιγραφές και διαφημίσεις τους με ότι ειδικότητα επιλέγει ο καθένας, υπάρχουν σχετικές στοιχειοθετημένες καταγγελίες στο ΤΑΕ Λεμεσού, οι οποίες στάλθηκαν και στον ΠΙΣ, ο οποίος σφυρίζει αδιάφορα. Έτσι εδώ και 5 μήνες συνεχίζουν να διαφημίζουν ειδικότητες, τις οποίες δεν έχουν και να εξετάζουν ασθενείς, με όσους κινδύνους αυτό περιέχει», αναφέρει η ΟΣΑΚ.
Τέλος, αναφέρει ότι «δυστυχώς, εξ’ αφορμής του εν λόγω περιστατικού, οι πολίτες δύσκολα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, λόγω των κενών τα οποία παρατηρούνται στην αξιολόγηση και έλεγχο των γιατρών».
ΚΥΠΕ