الأربعاء, تشرين2 6, 2024

Διαμαρτύρονται οι Ποδολόγοι για μη ένταξη τους στο ΓεΣΥ

Διαμαρτύρονται οι Ποδολόγοι για μη ένταξη τους στο ΓεΣΥ

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων για τη μη ένταξη των μελών του στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. 

Με σχετική του ανακοίνωση, ο Παγκύπριος  Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων αναφέρει πως το Γενικό Σύστημα Υγείας στοχεύει στην παροχή ίσων υπηρεσιών υγείας προς όλους τους Κύπριους πολίτες, καθώς και στο δικαίωμα να επιλέγουν από μόνοι τους τον γιατρό ή τον/την επαγγελματία υγείας που επιθυμούν να αποταθούν. Δυστυχώς όμως, προσθέτει, το ίδιο το σύστημα, την ίδια στιγμή αναιρεί αυτό το δικαίωμα από τον ασθενή, αφού σημαντικές ειδικότητες όπως το επάγγελμα του ποδολόγου μένει εκτός, αφήνοντας το σύστημα ημιτελές.

Όπως εξηγεί το 2010 είχε ψηφιστεί η νομοθεσία με τα επαγγέλματα που θα συμπεριλαμβάνονται στο ΓεΣΥ από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εξαιτίας του ότι το επάγγελμα του ποδολόγου δεν ήταν όπως σημειώνεται, νομικά κατοχυρωμένο μέχρι εκείνη την στιγμή δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, τροποποίηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπήρξε τον Μάιο 2017, αφήνοντας και εκεί εκτός ΓεΣΥ το επάγγελμά των Ποδολόγων.

Εξάλλου στη σχετική ανακοίνωση του Παγκύπριου Συλλόγου  Εγγεγραμμένων Ποδολόγων η Γιώτα Μιχαήλ Ποδολόγος (Ποδίατρος) εκ μέρους του  Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΣΕΠ, σημειώνει πως το 2014, είχαν συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Υγείας (Υ.Υ) αλλά και με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (Ο.Α.Υ.) για να ενημερώσουν για τη νομική κατοχύρωση του επαγγέλματός τους, αλλά κυρίως για να συζητήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο ΓεΣΥ. Μέσα από τις επιστολές και τις συναντήσεις προσπάθησαν, όπως αναφέρει, να ενημερώσουν τους αρμόδιους για την σημαντικότητα της ένταξής τους  στο ΓεΣΥ.

Επισημαίνει δε, πως, άλλα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α, η Αυστραλία κ.α, βασιζόμενοι σε επιστημονικές και οικονομικές μελέτες, έχουν εντάξει στο σύστημα υγείας τους το επάγγελμα του ποδολόγου, εξοικονομώντας τεράστια ποσά με την εφαρμογή οικονομικότερων μέτρων πρόληψης και θεραπείας μέσω του επαγγέλματός τους. 

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων, σημειώνει πως οι απαντήσεις που έλαβαν από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αφήνουν αόριστο το μέλλον του επαγγέλματος τους στο ΓεΣΥ. Θεωρούμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, αδιανόητο το γεγονός πως σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας δεν συμπεριλαμβάνονται επαγγέλματα όπως αυτό του ποδολόγου, πλήττοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και αυξάνοντας την οικονομική επιβάρυνση που δέχεται το κράτος.

Εκτιμούν δε, ότι χρειάζεται να ληφθούν υπόψιν οι θέσεις τόσο στο Υπουργείο Υγείας όσο και στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και κατ’ επέκταση να αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες τους  στο ΓεΣΥ. 

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων αναφέρεται και στα καθημερινά τηλεφωνήματα που λαμβάνουν από τους ασθενείς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν συμπεριλαμβανόμαστε στο ΓεΣΥ.

Έχοντας υπόψη πως το επάγγελμα είναι κατοχυρωμένο νομικά και όλα τα μέλη μας είναι εγγεγραμμένα από το Υπουργείο Υγείας, ευχόμαστε να αναθεωρηθούν σύντομα οι σχεδιασμοί του ΟΑΥ και να ενταχθεί το επάγγελμά μας στο σύστημα αυτό, συμπληρώνουν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται τέλος πως ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Ποδολόγων κατοχυρώθηκε νομικά τον Ιούλιο 2013 και εκ τότε όλα τα μέλη του εγγράφονται στο μητρώο του Υπουργείου Υγείας. 

Ο Σύλλογος παγκύπρια έχει καταγραμμένα στο μητρώο 58 μέλη. Το πεδίο δράσης του ποδολόγου, που μέχρι το 2013 ονομαζόταν «ποδίατρος», περιορίζεται στις παθήσεις του άκρου ποδός. Αυτές μπορεί να είναι δερματολογικές, όπως μυκητιάσεις, κάλοι, μυρμηγκιές, είσφρυση του όνυχος στο δέρμα, μυοσκελετικές και αναπτυξιακές παθήσεις, για παράδειγμα, τενοντίτιδες, ανισοσκέλεια, πλατυποδία, κοιλοποδία, αλλά και παθήσεις που μπορούν να επέλθουν από συστημικές παθήσεις στα κάτω άκρα όπως είναι ο διαβήτης.

Επισημαίνεται τέλος πως το επάγγελμα του ποδολόγου έχει τόσο θεραπευτικό όσο και προληπτικό ρόλο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Listen Live