الثلاثاء, تشرين2 5, 2024

Προς ψήφιση το νομικό πλαίσιο για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής

Προς ψήφιση το νομικό πλαίσιο για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής

Προς ψήφιση οδεύει το νομικό πλαίσιο για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και οι σημαντικότεροι νόμοι  για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου και ο νόμος για την παρενοχλητική παρακολούθηση, είπε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου. Από την άλλη ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εκφράζει διαφωνίες για τις πρόνοιες των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Ο κ. Δημητρίου ενημερώνοντας το ΚΥΠΕ  για τη συνεδρία της Τετάρτης ανέφερε ότι παραλήφθηκαν τα τελικά κείμενα της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας (νομοσχέδιο και κανονισμοί) για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την ερχόμενη Τετάρτη η Επιτροπή θα τα εξετάσει για τελευταία φορά πριν οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε με την ψήφισή τους να καταστεί αυτόνομη  η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Η Επιτροπή συζήτησε επίσης τη δέσμη νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, είπε προσθέτοντας ότι η μελέτη και επεξεργασία των προτεινόμενων νόμων έχει προχωρήσει αρκετά και ο στόχος είναι να θεσπιστούν νομοθεσίες, οι οποίες να βοηθούν και όχι να ταλαιπωρούν τους πολίτες και να ενισχύουν και όχι να ταλαιπωρούν αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν με τη ζωή τους.
 
Ερωτηθείς εάν θα οδηγηθούν όλα τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου πριν από την αυτοδιάλυση της Βουλής για τις εκλογές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο στόχος είναι να τεθούν όλα τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής, αλλά διευκρίνισε αν δεν καταστεί δυνατόν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια όλα τα νομοσχέδια, θα οδηγηθούν τα σημαντικότερα.
 
 Η Επιτροπή Νομικών κατά τη συνεδρία της εξέτασε το αναθεωρημένο κείμενο νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), που θα συζητηθεί εκ νέου σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών την Παρασκευή 2 Απριλίου πριν από τη συνεδρία της Ολομέλειας που θα συνέλθει αργότερα την ίδια ημέρα.

Στο μεταξύ σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την άποψη ότι  ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου έχει κολλήσει εδώ και χρόνια στα γρανάζια των δογματισμών και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος.
 
Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μόνο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο για την έκδοση πολιτικού διαζυγίου εμπλέκεται ακόμα η Εκκλησία.

"Εν έτει 2021, η Εκκλησία της Κύπρου με αποφάσεις της κυβέρνησης διατηρεί δικαιώματα εμπλοκής στις διαδικασίες έκδοσης πολιτικού διαζυγίου. Αυτό το πράγμα μας παίρνει πίσω, είναι αναχρονισμός και είναι απαράδεκτο", είπε χαρακτηριστικά.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ακόμα και στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και συζητιούνται χρόνια παρά τις ενστάσεις του κόμματος του διατηρούνται αναφορές που δεν περιποιούν τιμή σε ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται σύγχρονο.

«Γάμος σημαίνει γάμο που έχει ιερολογηθεί σύμφωνα με τους θρησκευτικούς κανόνες» λέει σε ένα σημείο νομοσχεδίου. «Απόδειξη της παραλαβής γνωστοποίησης στον θρησκευτικό ηγέτη γίνεται με κατάθεση στο οικογενειακό δικαστήριο», «Ο θρησκευτικός ηγέτης αφού πάρει την γνωστοποίηση, προσκαλεί με γραπτή ειδοποίηση τους συζύγους» και πάρα πολλά άλλα, τα οποία επαναλαμβάνω παραπέμπουν σε διαδικασίες και πρακτικές προηγούμενων αιώνων, συνέχισε.
 
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να συνεργαστεί, έτσι ώστε να ψηφιστεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων για το οικογενειακό δίκαιο που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας., διαφορετικά, όπως είπε, οι μεσοβέζικες λύσεις που θα διατηρούν δογματικά αναχρονιστικές πρόνοιες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές.

Listen Live