Η Επίτροπος καλεί όλους σε εγρήγορση και σημειώνει την ανάγκη κατάλληλης ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των παιδιών για αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην Κύπρο κάθε 27 ώρες ένα παιδί πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου – Λιβανίου, ο αριθμός προκύπτει από αναφορές που έγιναν στο «Σπίτι του Παιδιού» και πληροφορίες που λήφθηκαν από αυτό, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής μελέτης για τον αντίκτυπο που είχαν τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό της πανδημίας Covid 19 στα δικαιώματα του παιδιού.
Σε δελτίο Τύπου με αφορμή την 18η Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Μέρα για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση, αναφέρεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, για περίοδο 6 μηνών, έγιναν 241 αναφορές, αριθμός που έφτασε το 83% των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν σε διάστημα 12 μηνών το 2019.
Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πανδημίας περιόρισαν το δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά. «Τα μέσα και τα κέντρα στα οποία τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναφέρουν την κακοποίηση ή/και αναζητήσουν βοήθεια μετατράπηκαν σε απρόσωπες διαδικτυακές πλατφόρμες. Τα παιδιά σκεπάστηκαν με το πέπλο της σιωπής, εγκλωβισμένα στο κακοποιητικό περιβάλλον, με λιγότερες πιθανότητες να αναζητήσουν βοήθεια».
Σημειώνεται, επίσης, ότι «το 2020 έγιναν 324 αναφορές για παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και αυτά είναι μόνο τα παιδιά που τόλμησαν να μιλήσουν, που δεν κράτησαν το 'φυλαγμένο μυστικό'. Το μυστικό που ο θύτης πείθει το θύμα να μην το μαρτυρήσει ιδιαίτερα όταν η κακοποίηση προέρχεται από ένα άτομο που γνωρίζει, θαυμάζει ή αγαπά, παιδιά που σιωπούν και κουβαλούν την ενοχή και τη ντροπή της πράξης».
H 18η Νοεμβρίου - Ευρωπαϊκή Μέρα για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση – αποτελεί, όπως αναφέρεται, «την έναρξη μιας συλλογικής προσπάθειας ώστε όλοι να δηλώσουμε μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών».
Προστίθεται ότι «για να μην παραμείνει όμως η σημερινή μέρα κενή νοήματος, απαιτεί την δική μας εγρήγορση, την αναγνώριση των δικών μας υποχρεώσεων: να αποκαλύπτουμε και να αναφέρουμε κάθε περίπτωση που έρχεται εις γνώσιν μας, να ενημερώνονται κατάλληλα τα παιδιά και να ενδυναμώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν βλαπτικές συμπεριφορές και χειρονομίες και να ενθαρρύνονται να μιλήσουν και να αναφέρουν τέτοια φαινόμενα».
Απαιτούνται πρωτίστως, τονίζεται, «συντονισμένες ενέργειες από τις συναρμόδιες Αρχές και Κρατικές Υπηρεσίες για διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, τόσο προληπτικά, όσο και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας: της διερεύνησης της καταγγελίας και της ταχείας εκδίκασης της υπόθεσης, της στήριξης του θύματος και της οικογένειας του, αλλά και άμεση εφαρμογή της περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου».
«Κάθε 27 λεπτά, σε μια συμβολική αντιστοίχιση των 27 ωρών, ένα πρόσωπο ενώνει τη φωνή του μαζί μας: «Ούτε ένα» το σύνθημά μας. Μέχρι το ένα την ημέρα να γίνει κανένα!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ