الأربعاء, تشرين2 6, 2024

ΙΝΓΚ: Έρευνα στον κυπριακό πληθυσμό για ανοσίας έναντι της COVID 19

ΙΝΓΚ: Έρευνα στον κυπριακό πληθυσμό για ανοσίας έναντι της COVID 19

Έρευνα στον κυπριακό πληθυσμό, προκειμένου να εξασφαλίσει μια σειρά από δεδομένα, σε σχέση με τον νέο κορωνοϊό, με κυριότερο στόχο την εξακρίβωση του βαθμού ανοσίας έναντι της COVID-19, όπως επίσης και της ανοσογονικότητας αντιγόνων επιφανείας, διενεργεί το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΙΝΓΚ, το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο έτυχε της έγκρισης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, θα ασχοληθεί με την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα, που βρέθηκαν θετικά στον ιό COVID-19 κατόπιν μοριακού τεστ, που διενεργήθηκε με τη διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο RT-PCR, την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα με αρνητικό τεστ στην COVID-19, καθώς και την ανίχνευση αντισωμάτων σε άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε εξέταση. 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος και Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Χριστίνα Χριστοδούλου, η έρευνα διενεργείται παγκύπρια και βασίζεται στη λήψη αίματος σε εθελοντική βάση, αφού οι εθελοντές υπογράψουν έντυπο συγκατάθεσης.

Η Δρ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ιδιαίτερα σημαντική» τη συγκεκριμένη μελέτη, εξηγώντας ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα την επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς, δίνοντας στοιχεία που αφορούν τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να δημιουργεί αντισώματα εναντίον της COVID-19.

Επίσης, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα δώσει στοιχεία που αφορούν την ποιότητα της συγκεκριμένης ανοσοποιητικής απάντησης εναντίον διαφορετικών αντιγόνων του ιού. 

H επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας τονίζει πως στόχος είναι να αξιοποίηση της  εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε όλη αυτή την δύσκολη περίοδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

«Όσοι από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, με ή χωρίς κλινικά συμπτώματα, όπως και άλλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν θετικοποιήθηκαν ποτέ, είναι ευπρόσδεκτοι να λάβουν μέρος στη μελέτη», διαμηνύει η Δρ. Χριστοδούλου.

Όπως σημειώνει η συμμετοχή όλων θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα είναι χρήσιμα τόσο στην κατανόηση της συμπεριφοράς του ιού όσο και στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να προσθέσει ότι τέτοιου είδους δεδομένα είναι πάντοτε χρήσιμα στην ιολογία, φαρμακολογία, και σίγουρα στη δημιουργία προστατευτικών μορίων και εμβολίων για σκοπούς θεραπείας και πρόληψης. 

Απομόνωση πλάσματος για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς με κορωνοϊό

Ο λέκτορας στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου και ερευνητής στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ, Δρ. Γιώργος Κρασιάς, ανέφερε ότι «συνολικά, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη μελέτη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό αποφάσεων για τη συνέχεια».

Εξηγεί, περαιτέρω, ότι τα ευρήματα της έρευνας θα έχουν πρακτική χρησιμότητα αφού, μεταξύ άλλων, άτομα που βρεθούν θετικά σε αντισώματα εναντίον της COVID19, θα μπορούν να γίνουν δότες αίματος για την απομόνωση πλάσματος, που θα μπορεί μετέπειτα να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς σε ασθενείς με κορωνοϊό. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Listen Live