الجمعة, تشرين2 8, 2024

ΥΠΕΣ: Δύσκολο το εγχείρημα αποζημίωσης απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών

ΥΠΕΣ: Δύσκολο το εγχείρημα αποζημίωσης απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών

Σε δύσκολο εγχείρημα εξελίσσεται το θέμα της αποζημίωσης απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών, με τον Υπουργό Εσωτερικών να διευκρινίζει ότι δεν μπορεί η κατάσταση να ωραιοποιηθεί, αλλά και να μεταφέρει τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα πρέπει να υπάρξει κατάληξη με εξεύρεση των πλέον κατάλληλων λύσεων, χωρίς στρεβλώσεις και υπεραπλουστευμένες προσεγγίσεις.
 
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων όπου ο Υπουργός Νίκος Νουρής κατέθεσε στοιχεία για την κατάσταση, όπως προκύπτουν από μελέτη που ετοίμασε ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών πριν μερικούς μήνες και η οποία θα τεθεί και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Νουρής τόνισε πως δεν αρκεί να υπάρχει συμβολική αναγνώριση για την απώλεια χρήσης περιουσίας, αλλά αξιοπρεπής βοήθεια. Αναφερόμενος στα ποσά που σήμερα δαπανώνται μέσω των διαφόρων σχεδίων του ΥΠΕΣ και του ΥΠΟΙΚ (Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών) ο Υπουργός είπε ότι το 2020 θα δαπανηθούν συνολικά 58 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΣ και άλλα 28 εκ. από ΥΠΟΙΚ και ότι για την τριετία 2021-2023 θα δαπανηθούν συνολικά 313 εκατομμύρια, δηλαδή πέραν των 100 εκ. κατά έτος.

«Είναι δύσκολο εγχείρημα το πώς πάμε από τη βοήθεια, στην απώλεια χρήσης. Όλα αυτά να συνυπολογιστούν, καθώς και τα διάφορα σχέδια που είναι σε εξέλιξη και δεν μπορούν να μείνουν ημιτελή. Τα ευρήματα των μελετών δείχνουν και την τραγικότητα της κατάστασης», είπε.
 
Ο ΥΠΕΣ είπε πως από το 38% της κατεχόμενης γης, το 58% είναι γη που ανήκει σε Ε/κ και το 2019, από εκτιμήσεις του Φορέα, η αξία της κατεχόμενης γης, με τιμές 2009,  ανέρχεται στα 82 δισ. ευρώ από τα οποία τα 65 δισ. είναι ε/κ γη.

Επίσης, πάλι σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα και σε τιμές 2009, εκτιμάται ότι η απώλεια χρήσης είναι 16 δισ. και οι οριστικές απώλειες, με οριστική καταστροφή εγκαταστάσεων, μπορεί να ανέβει στα 23 δισ. ευρώ.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ήδη ο αριθμός είναι εκεί και η πολιτική μας πρέπει να προσαρμοστεί», είπε.
 
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στον καταρτισμό του μητρώου ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών το 2014, το οποίο όπως είπε αποτελεί ένα καλό εργαλείο, ωστόσο ενώπιον του Υπουργείου υπάρχουν αρκετά προβλήματα που χρήζουν διαχείρισης, «για να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα προβλήματα συνοψίζονται στο ότι η μελέτη του Φορέα δεν έλαβε υπόψη την αξία κτιρίων εντός του τεμαχίου γης, σε θέματα με τα εμβαδά κτιρίων, αλλά και στην αδήλωτη και διαφιλονικούμενη περιουσία.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η αδήλωτη ακίνητη ιδιοκτησία ανέρχεται στο 19,81% από το οποίο το 1,83% είναι διαφιλονικούμενη.

Εξήγησε ότι αυτό πρέπει να υπολογιστεί για να μην υπάρχει διαταραχή στον προϋπολογισμό και άλλες στρεβλώσεις.
Προβλήματα αναφύονται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για όσους προσέφυγαν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, ή πώλησαν τις περιουσίες τους.

«Τα σενάρια μας δεν πρέπει να είναι στρεβλά και δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με παραμέτρους αδιευκρίνιστες και άρα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις. ‘Ήδη από πλευράς Κτηματολογίου μάς είπαν ότι κάποια πράγματα είναι αδύνατο να βρεθούν», ανέφερε.
 
Ο ΥΠΕΣ είπε επίσης πως ο Φορέας ετοίμασε και σενάρια για κατηγοριοποιήσεις που αφορούν:

  1. Φυσικά πρόσωπα ( γύρω στις 105,000)
  2. Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες (106,350)
  3. Όλες ιδιοκτησίες/όλοι τύποι ιδιοκτησιών ( 177,669)

Ο κ. Νουρής είπε ότι προέχει να λυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα και δήλωσε έτοιμος για εισηγήσεις από τα κόμματα π.χ. για δείκτες για ελάχιστο και μέγιστο ποσό αποζημίωσης.
 
Στην Επιτροπή τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ΠΕΠ, των Κατεχόμενων Δήμων, των εκ μητρογονίας προσφύγων και άλλων επηρεαζόμενων οργανώσεων και φορέων που τόνισαν πως πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε από τα λόγια στις πράξεις, καθώς οι πρόσφυγες κουράστηκαν να επαιτούν. Ζήτησαν να κατατεθεί νομοσχέδιο και να αναγνωριστεί η απώλεια χρήσης, που θα ρυθμίζει και το πώς προέρχονται τα έσοδα.

Σε ό, τι αφορά τις αδήλωτες περιουσίες ζήτησαν χρόνο για να δηλωθούν και τόνισαν ότι με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα.

Ο Ανδρέας Σωκράτους, Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε πως στο μηχανογραφικό σύστημα είναι καταχωρημένες όλες οι περιουσίες, αλλά γίνονται επιμέρους διερευνήσεις για προσδιορισμό π.χ. των αδήλων τεμαχίων και σε ποιες συγκεκριμένες περιοχές βρίσκονται.

Δηλώσεις ΥΠΕΣ και Βουλευτών μετά τη συνεδρίαση
 
O Yπουργός μιλώντας μετά τη συνεδρίαση είπε ότι είχε την ευκαιρία να επεξηγήσει στους Βουλευτές την πρόθεση της Κυβέρνησης για την προσέγγιση για την απώλεια χρήσης, κυρίως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του ΦΙΚΒ, που τυγχάνει επεξεργασίας από το ΥΠΕΣ. Πρόσθεσε πως το Υπουργείο είναι σε διαδικασία συνεκτίμησης των παραμέτρων που ο Φορέας έθεσε και σε διαδικασία να ξεπεράσει τις αντικειμενικές δυσκολίες, που έχουν προκύψει μέσα από τη μελέτη αυτή.

Έφερε ως παράδειγμα το πρόβλημα με τις διάφορες εκτιμήσεις αξιών των κατεχόμενων περιουσιών και τις αδήλωτες περιουσίες.

«Είναι για την Κυβέρνηση εξαιρετικά σημαντικό να λεχθεί ότι το θέμα της απώλειας χρήσης είναι μια οφειλόμενη πολιτική και θέλουμε να αποδώσουμε (την απώλεια ) στον προσφυγικό κόσμο, αλλά την ίδια ώρα να αποδώσουμε αυτή την πολιτική με αξιοπρέπεια και να είναι μια πολιτική, η οποία θα σταθμίσει ταυτόχρονα και τα όσα μέχρι σήμερα οι πρόσφυγες έχουν λάβει διαχρονικά  μέσα από τις υπόλοιπες πολιτικές, ώστε να υπάρχει μια κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι από τον Ιούλιο του 2019 είναι σε εξέλιξη η νέα προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους με αυξημένες χορηγίες και με διευρυμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Σε ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι η προσπάθεια είναι να μορφοποιηθεί η πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, μεταξύ αυτών, το ύψος της βοήθειας που έχει λάβει μέχρι σήμερα κάποιος πρόσφυγας, τι περιουσίες είχε πριν την εισβολή και άλλα. «Δεν μπορούν όλοι να πάρουν το ίδιο ποσό και για να μπορέσουμε να είμαστε δίκαιοι στη διαμόρφωση της πρότασης θα πρέπει να γίνει στάθμιση αυτών των δύσκολων παραμέτρων και γι’ αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο για να μπορέσουμε να υπερκεράσουμε αυτά τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από τη μελέτη», εξήγησε.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά είπε ότι μέσα από τη συζήτηση καταγράφονται δύο απογοητευτικά, όπως τα χαρακτήρισε, συμπεράσματα, λέγοντας ότι είναι άνθρακες οι προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποστήριξε πως με δικαιολογίες, έρευνες, μελέτες και σενάρια, οι κυβερνώντες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι το 2018 ο τότε ΥΠΕΣ δήλωσε κατηγορηματικά ότι ήταν έτοιμος να εφαρμόσει το σχέδιο εντός του έτους και είμαστε στο 2020 και αναπτερώνονται οι ελπίδες των προσφύγων ότι επίκειται η ώρα που θα πάρουν κάποια αποζημίωση.

«Δυστυχώς είναι μια κοροϊδία την οποία ζούμε κάθε λίγο καιρό όποτε συζητάμε αυτό το θέμα, με διάφορες δικαιολογίες που έχει παρουσιάσει ο Υπουργός για τις αξίες των περιουσιών τότε και για διαφιλονικούμενα τεμάχια ή που δεν καταχωρήθηκαν. Υποτίθεται ότι αυτά τα συζητούσαν και τα διερευνούσαν και τα έλεγχαν όλο αυτό το διάστημα και έλεγαν ότι έχουν ψηφιοποιήσει όλους τους φακέλους που σχετίζονται με τους πρόσφυγες», ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως σήμερα στην Επιτροπή άκουσαν ότι ακόμη υπάρχουν θέματα προς διερεύνηση και μελέτη και «αντιλαμβάνεστε την κοροϊδία που νοιώθει ο προσφυγικός κόσμος».
 
Ανέφερε επιπρόσθετα πως αν θα λειτουργήσει το σχέδιο αυτό του επιδόματος για απώλεια χρήσης, θα τερματιστεί η προσφυγική στεγαστική που υφίσταται σήμερα και με διάφορα τερτίπια, όπως είπε, «προσθέτουν, αφαιρούν και στο τέλος θα καταργήσουν και την προσφυγική πολιτική και ούτε επίδομα για την απώλεια χρήσης θα δώσουν σε όσους περιμένουν στήριξη σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και θα οδηγηθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων ή με άλλο τρόπο να πωλήσουν τις περιουσίες τους».
 
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Βουλευτής Μαριέλλα Αριστείδου εξέφρασε ικανοποίηση για τη δημιουργία του μητρώου προσφύγων, προσθέτοντας ότι στη βάση των πληροφοριών αυτών θα υιοθετηθεί συγκεκριμένο σενάριο, αφού ξεπεραστούν όλα αυτά τα πρακτικά προβλήματα.
 
«Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα και δικαιότερα η προσφυγική πολιτική», ανέφερε.
 
Ο Ζαχαρίας Κουλίας, βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι ο Υπουργός ήταν πολύ κατατοπιστικός στην ενημέρωσή του στη συνεδρίαση αλλά πρόσθεσε πως ο ίδιος εκτιμά ότι στους σημερινούς καιρούς, δεν πρόκειται να γίνει κάτι αποτελεσματικό και να έρθει αρωγός το κράτος. Αναφέρθηκε σε παλαιότερη εισήγηση για μεταφορά συντελεστή δόμησης κατά παρόμοιο τρόπο που κάποιος που συντηρεί ένα διατηρητέο ή έχει πάρκο με φωτοβολταϊκά, λαμβάνει και συντελεστή δόμησης.

«Κάλλιστα αυτό που το κράτος δεν έχει να πληρώσει γρόσι αλλά είναι εθνικός πλούτος, δηλαδή ο συντελεστής δόμησης μπορεί να παραχωρηθεί στους εκτοπισθέντες, είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο και το πιο ανώδυνο που μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε.
 

Από την ΕΔΕΚ η Έλενα Λυμπουρή είπε πως το κόμμα της από το 1978 είχε καταθέσει πρόταση νόμου για ταμείο στήριξης , η οποία και επανακατατέθηκε και πρόσφατα, με στόχο τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενης γης, ώστε αντί της προσφυγής στην παράνομη επιτροπή περιουσιών, να προσφεύγουν στο ταμείο αυτό. Είναι σημαντικό, είπε, να διευκρινιστεί ότι δεν μιλάμε για μια συμβολική αποζημίωση για απώλεια  χρήσης και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να αντικαταστήσει την προσφυγική στεγαστική πολιτική του κράτους.

Listen Live