Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου και Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ κ. Γιώργο Χατζηγεωργίου καθώς και στελέχη της ΦΠΚ Πρωτοπορία.
Ο κ. Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Φοιτητική Ένωση ΤΕΠΑΚ, τον Πρόεδρο και την ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Λεμεσού καθώς και με την ηγεσία και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ. Ο Πρόεδρος Νεοφύτου είχε επίσης συνάντηση με την ηγεσία του ΤΕΠΑΚ και τον Πρύτανη Kαθ. Παναγιώτη Ζαφείρη. Στις συναντήσεις του Προέδρου Νεοφύτου συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ και ιδιαίτερα το θέμα της φοιτητικής στέγασης για το οποίο ο κ. Νεοφύτου ανέλαβε πρωτοβουλία.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη Λεμεσό υπάρχει ένα συγκεκριμένο, μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αφορά τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ. Πρώτον στο να βρουν διαμέρισμα να μείνουν και δεύτερον να είναι προσιτό το ενοίκιο. Είμαι μιας σχολής, όχι μιας σχολής που καταγράφει το πρόβλημα αλλά μιας σχολής που δίνει λύσεις στα προβλήματα. Είμαι εδώ στη Λεμεσό για συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένες εισηγήσεις. Θέλω να ευχαριστήσω την Πρυτανεία, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, τους φοιτητές αλλά και την ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου μας. Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκα με τον Υπουργό Οικονομικών και τους συνεργάτες του γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα και μετά από τις διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, ιδιωτικό τομέα, που είναι οι ξενοδόχοι και τις Αρχές του ΤΕΠΑΚ, έχουμε συγκεκριμένη υλοποιήσιμη εισήγηση υλοποιήσιμη. Πρώτον και ευχαριστώ την ξενοδοχειακή βιομηχανία που είναι έτοιμη να δώσει όσες κλίνες χρειάζονται για τις ανάγκες των φοιτητών μας μέσα σε προσιτές τιμές. Αυτό δεν είναι δουλειά μου να το καθορίσω, θα ξεκινήσει διάλογος τις επόμενες ώρες μεταξύ των οργανωμένων ξενοδόχων και της διεύθυνσης και της διοίκησης του ΤΕΠΑΚ.
Το δεύτερο είναι να υπάρξει μια στήριξη προς τους φοιτητές. Υπήρξαν 600 αιτήσεις για φοιτητικές αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν 235, παρέμειναν 365 αλλά και κάποιοι που εν γνώση τους ότι δεν θα υπήρχαν διαθέσιμες φοιτητικές εστίες και δεν αποτάθηκαν. Μπορεί μέσα από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού και εκεί που χρειάζεται, να υπάρξει και στήριξη του κράτους, να δοθεί επιδότηση στους φοιτητές που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν μια φοιτητική εστία, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Η οποιαδήποτε βοήθεια έχει αξία όταν είναι στοχευμένη. Γι’ αυτό και η αρχή όσοι έχουν περισσότερη ανάγκη, με βάση τις δυνατότητες, θα πάρουν περισσότερα. Και όσοι έχουν λιγότερη ανάγκη θα πάρουν βοήθεια αλλά όχι στον βαθμό αυτών που τα κοινωνικοοικονομικά τους κριτήρια είναι σε θέση που να χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Θέλω καταλήγοντας να ευχαριστήσω ξανά το συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, την Πρυτανεία, τη Διοίκηση του ΤΕΠΑΚ, τους ξενοδόχους και τους φοιτητές μας και να στείλω ένα μήνυμα στην κοινωνία: Δεν υπάρχει πρόβλημα που αν βάλεις τη λογική κάτω και συνεργαστεί κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πρυτανικές αρχές και του Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, δεν βρίσκεις λύση. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου μας, φτάνει με ορθολογισμό και λογική να αξιολογούμε το πρόβλημα και να βρίσκουμε πρακτικές, εφαρμόσιμες και δίκαιες λύσεις».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, κ. Χρίστος Χωματάς, τόνισε τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο για αυτή του την παρέμβαση η οποία είναι η απαρχή για να λυθεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο μας και δεν το αφήνει τα αναπτυχθεί, το θέμα του στεγαστικού. Έχουμε θέσει και μια σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να δει. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο για το πώς θα διατεθούν αυτά τα λεφτά και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους ξενοδόχους, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε διότι είναι πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια για να επιλυθεί όσο γίνεται το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών μας».
Ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Παναγιώτης Ζαφείρης, τόνισε τα εξής:
«Συζητούμε σήμερα το μεγαλύτερο που έχει το Πανεπιστήμιο και αφορά τη στέγαση των φοιτητών μας. Το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει αρκετές δράσεις και φέτος για να ενισχύσει την φοιτητική κοινότητα σε θέματα στεγαστικού, πέραν του ότι διαθέτουμε σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή κάπου 300 εστίες, έχουμε επενδύσει κάπου 150.000 ευρώ σε επιδόματα σε 100 περίπου επιπρόσθετους φοιτητές που έχουν ανάγκη. Η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και γιατί έχει επενδύσει σημαντικό χρόνο από τη μέρα του μαζί με τους φοιτητές έχοντας ακούσει τα προβλήματά τους, μιλώντας με τους ξενοδόχους και διαβολευόμενος μαζί μας όσο αφορά τη λύση. Σίγουρα βοηθά σημαντικά στην επίλυση αυτού του προβλήματος και σίγουρα θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να επιλυθεί. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο των ξενοδόχων για τη μεγάλη τους προθυμία να μας βοηθήσουν».
Επανερχόμενος ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
«Η επιχειρηματική κοινότητα πρέπει να στηρίζεται. Να στηρίζεται δια κινήτρων για να παράγει εθνικό πλούτο. Την ίδια στιγμή η επιχειρηματική κοινότητα έχει και κοινωνική ευθύνη και θέλω να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων που ακόμη μια φορά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο. Εδώ στη Λεμεσό φίλε Χάρη το δείξατε όταν υπήρχαν οι πυρκαγιές, σε Παγκύπριο το δείξατε και συνεργαστήκατε με το κράτος την περίοδο του Covid, του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία και τώρα θέλω να σας ευχαριστήσω για δυο σας αποφάσεις: Η μια να διαθέσετε αριθμό δωματίων για τις κοινωνικές ανάγκες και δεύτερον, να μη δείτε αυτή την προσφορά σας ως πράξη για κέρδος αλλά μέσα από τις λογικές τιμές που αναμένω ότι θα συνεννοηθείτε με το ΤΕΠΑΚ, να συνεισφέρετε και εσείς μέσα από την κοινωνική σας ευθύνη να λυθεί αυτό το πρόβλημα».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ κ. Χάρης Λοϊζίδης τόνισε τα εξής:
«Φίλε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε του ΤΕΠΑΚ, αγαπητοί φίλοι, είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά να είμαστε εδώ σήμερα και να στηρίξουμε και εμείς μέσα στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου και σίγουρα δεν θα είναι μέσα στα πλαίσια του επιχειρηματικού ρόλου αλλά καθαρά του κοινωνικού, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια η οποία ομολογουμένως προ δεκαημέρου όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου για να εμπλακούμε, δεν υπολόγιζα ότι σε δέκα μέρες θα ήμασταν τόσο κοντά να την υλοποιήσουμε. Θέλω να εκφράσω την προθυμία μας, τη διάθεσή μας τη θετική. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, μαζί με τις Αρχές του ΤΕΠΑΚ, να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα είναι και για τους φοιτητές μας ικανοποιητικοί, αλλά και για το ΤΕΠΑΚ να λύσει αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό. Ευχαριστούμε που μας δώσατε αυτή την ευκαιρία να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο σαν επιχειρηματική τάξη».