Άρχισαν το μεσημέρι στο Λονδίνο οι κύριες εργασίες της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των G7.
Είναι η πρώτη σύνοδος των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου με φυσική παρουσία εδώ και δύο χρόνια, με τους οικοδεσπότες Βρετανούς να έχουν λάβει προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, όπως όρια στους αριθμούς των μελών των αντιπροσωπειών, διαχωριστικά μεταξύ των συμμετεχόντων σε συνεδρίες, διαγνωστικά τεστ για όλους κ.ά.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υποδέχθηκε με μάσκα στο Lancaster House όπου διεξάγεται η σύνοδος τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
Έχουν επίσης προσκληθεί οι Υπουργοί Εξωτερικών Αυστραλίας, Ινδίας, Νότιας Κορέας και Νότιας Αφρικής, καθώς και ο Υπ. Εξωτερικών του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ ως προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών του Συνδέσμου Χωρών ΝΑ Ασίας.
Σύμφωνα με το Foreign Office, στη σύνοδο θα συζητηθούν γεωπολιτικά θέματα που θεωρούνται απειλή για τη δημοκρατία και την ασφάλεια, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δύση και αλλού στον κόσμο, όπως η ρωσική προπαγάνδα, η Κίνα, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κρίση στη Μιανμάρ, η βία στην Αιθιοπία, η κατάσταση στη Σομαλία, η συνεχιζόμενη σύρραξη στη Συρία, η κατάσταση στη Λιβύη, στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στα δυτικά Βαλκάνια.
Επί τάπητος θα τεθούν ακόμα η κλιματική αλλαγή, η ανάκαμψη μετά από την πανδημία και οι εμπορικοί δεσμοί με την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.
Ο κ. Ράαμπ δήλωσε ότι η βρετανική προεδρία του G7 είναι μια ευκαιρία να έρθουν κοντά ανοιχτές, δημοκρατικές κοινωνίες και να επιδείξουν ενότητα σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει πολλή ανάγκη για κάτι τέτοιο.