Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), ως διαπραγματευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Π. Τζεντιλόνι και επικεντρώθηκε στο ζήτημα του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου που αναμένεται στις οικονομίες της ΕΕ από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του σημείωσε αρχικά ότι οι αγορές αντιδρούν με βάση τις προσδοκίες και με αυτό ως δεδομένο, κάλεσε τους δύο εκπροσώπους της Επιτροπής να σχολιάσουν κατά πόσον η Επιτροπή έχει δώσει ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές ότι θα γίνει οτιδήποτε χρειαστεί (“whatever it takes”) ώστε να αποφύγουμε μια νέα ύφεση στην οικονομία. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι, όπως στην περίπτωση της πανδημίας, θα πρέπει και τώρα να προχωρήσουμε τάχιστα και ενωμένοι, στηρίζοντας δυναμικά τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εξακριβωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων φυσικού αεριού που βρίσκονται εντός ΕΕ;». Καταλήγοντας επεσήμανε: «αφού όλοι αναφερόμαστε στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας για λόγους στρατηγικής αυτονομίας, είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε τώρα σε μεγάλες επενδύσεις ώστε να αξιοποιήσουμε τους δικούς μας ενεργειακούς πόρους εντός της ΕΕ».
Στις απαντήσεις τους ο κ. Ντομπρόβσκις και ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσαν ότι, στις περιπτώσεις της πανδημίας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η ΕΕ έδρασε ενωμένα και συντονισμένα, και θα πρέπει ανάλογα να αντιδράσει και στην ανάγκη τώρα για μετριασμό του αρνητικού αντικτύπου στις οικονομίες μας. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμα να αξιολογηθεί το μέγεθος των αρνητικών επιπτώσεων κι αν θα είναι τελικά τόσο μεγάλες ή όχι.
Σχετικά με τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσογείου, ο κ. Τζεντιλόνι συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Μαυρίδη.