الجمعة, تشرين2 8, 2024

Κ. Μαυρίδης προς Τουρκική Αντιπροσωπεία: Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προστατεύει τους πολίτες της Κύπρου

Κ. Μαυρίδης προς Τουρκική Αντιπροσωπεία: Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο  προστατεύει τους πολίτες της Κύπρου

Παρέμβαση είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στην συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η οποία συνεδρίασε με αντιπροσωπεία βουλευτών από την Τουρκία, μετά από 3 χρόνια διακοπή.

Ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικά τα εξής:
«Ένα βασικό σημείο δεν γίνεται κατανοητό από την Τουρκική Αντιπροσωπεία. Η ΕΕ είναι χώρος κοινών αξιών, τις οποίες μετατρέπουμε σε δεσμευτικούς κανόνες και συγκεκριμένα στο θεμελιακό κράτος δικαίου της ΕΕ. Είναι υποχρέωση ο σεβασμός των θεσμών και των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Σκοπεύει η Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για τους ίδιους τους πολίτες της καθώς και για άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών της;

Όταν αναφερόμαστε στην επανένωση της Κύπρου, εκφράζουμε αυτό που η είπε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ότι δεν θα είμαστε ποτέ ολοκληρωμένοι ως ΕΕ και Ευρώπη, ενόσω τα τουρκικά στρατεύματα διχοτομούν την Κύπρο. Ενωμένη Κύπρος σημαίνει ότι το
ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ισχύει για όλους τους πολίτες της Κύπρου».

Σε σχέση με την Τελωνειακή Ένωση, ο κ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για εμπορική συμφωνία, η οποία είναι νομικά δεσμευτική και απαιτεί την εφαρμογή της από την Τουρκία με όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η Τουρκία έχει δεσμευτεί υπογράφοντας την συμφωνία». Συνεχίζοντας, σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε: «Η Ρωσία εισέβαλε σε μια κυρίαρχη και διεθνώς αναγνωρισμένη χώρα, την Ουκρανία και όλοι ευθυγραμμιστήκαμε με το Διεθνές Δίκαιο υποστηρίζοντας το θύμα, την Ουκρανία. Η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Κύπρο και αυτό δεν είναι πολιτική άποψη αλλά είναι η θέση των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων. Επαναλαμβάνω λοιπόν το  αρχικό μου σημείο. Όποιος σέβεται την (Ευρωπαϊκή) Ένωση αξιών, θα πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου και το Διεθνές Δίκαιο».

Τέλος, για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε ότι η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης «έχει αποφανθεί ότι η δικαστική εξουσία στην Τουρκία δεν είναι ανεξάρτητη, ούτε αμερόληπτη. Όταν μια χώρα δεν έχει ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική εξουσία, δεν μπορούμε να την θεωρούμε δημοκρατική χώρα πλέον. Όμως, προσδοκώ ότι μέσα από ειλικρινή διάλογο, θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα εάν πραγματικά πιστεύετε σε κοινές αξίες».

Listen Live