Τον ρόλο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση καθώς και το ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ έθεσε με γραπτή παρέμβασή του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στη συζήτηση για τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε τα εξής:
«H Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι ετοίμασε 5ο πακέτο προτεινόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έχουμε, λοιπόν, το εξής παράδοξο: χώρες σε ενταξιακό καθεστώς, όπως η Τουρκία, όχι μόνο δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις αλλά έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών, θέμα για το οποίο επικρατεί σιωπή. Επιπλέον, η ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom», η οποία ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο και κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Άκκιουγιου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κύπρο, δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες κυρώσεις.
Οι ευρωπαίοι πολίτες, ιδιαίτερα στην Κύπρο, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο βάναυσο και καταπιεστικό είναι το καθεστώς Ερντογάν. Οι μόνοι που συμπεριφέρονται ως να μην γνωρίζουν είναι αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να γνωρίζουν και να δρουν ανάλογα απέναντι σε ένα βάναυσο καθεστώς που συνεχίζει να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια».
Συνεχίζοντας ο κ. Κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ υπογραμμίζοντας: «Η ομόφωνη θέση της ΕΕ για κοινή άμυνα και ασφάλεια και ενεργειακή αυτονομία, μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας, αφού οι απειλές είναι υπαρκτές. Όμως, για να λειτουργήσει η κοινή άμυνα και ασφάλεια απαιτούνται κοινοί κανόνες στον πυρήνα των οποίων πρέπει να βρίσκεται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο παραβιάζεται για 42 μέρες στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα και εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο, έδαφος της ΕΕ, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».