الخميس, تشرين2 7, 2024

Κ. Μαυρίδης: Ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μέσω και της Αν. Μεσογείου

Κ. Μαυρίδης: Ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ μέσω και  της Αν. Μεσογείου

Την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης από τρίτες χώρες και αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πόρων της ΕΕ όπως στην Αν. Μεσόγειο, τόνισε ανάμεσα σε αλλά, σε παρέμβασή του  ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) στη συζήτηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. 

Στην παρέμβασή του,  ο κ. Μαυρίδης ανέφερε αρχικώς ότι «ως πολιτική ομάδα πρωτοστατήσαμε για να έχουμε αυτό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί την Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν με συγκεκριμένες δράσεις για αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία» και σημείωσε: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε προβάλει πολλά επιχειρήματα και προτάσεις, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα και ελπίζω ότι κατά αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθούν οι πολιτικές τόσο της Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου».

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε σε δύο σημεία του ψηφίσματος:
«Η προσπάθεια για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από άλλες χώρες εκτός ΕΕ. Αυτό δεν είναι ενεργειακή αυτονομία! Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω κάτι που έχω ήδη αναφέρει κι άλλες φορές. Θα πρέπει επιτέλους να επικεντρωθούμε και να δώσουμε προτεραιότητα με επενδύσεις στις εγχώριες πηγές ενέργειας
της ΕΕ και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου».

Το δεύτερο σημείο αφορούσε την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης προς τα κράτη-μέλη, τονίζοντας τα εξής: «Ως ο διαπραγματευτής εκ μέρους της πολιτικής μας ομάδας στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνω ότι ο Μηχανισμός αυτός σχεδιάστηκε με συγκεκριμένο σκοπό και χρονοδιάγραμμα, που ήταν η αντιμετώπιση  των επιπτώσεων από την πανδημία. Γι’ αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων. Χρειαζόμαστε νέες κοινές δράσεις».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης τόνισε: «Στηρίζουμε μια κοινωνική Ευρώπη με πρώτιστη έγνοια μας τους ευρωπαίους πολίτες και έτσι πρέπει να πρωτοστατούμε και σε αυτό το θέμα».

Listen Live