Σημαντική αναφορά για την Κύπρο συμπεριλήφθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ - S&D), ως Προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο σε ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε από τη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Η 16η σύνοδος της ολομέλειας, στην οποία συμμετέχουν 280 μέλη, ευρωβουλευτές, βουλευτές από τα Κοινοβούλια των κρατών της ΕΕ, καθώς και βουλευτές από: Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Παλαιστίνη, Συρία (η συμμετοχή της προς το παρόν έχει ανασταλεί), Τουρκία και Τυνησία. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ψήφισμα συμπεριλήφθηκε αναφορά που στηρίζει τις ενεργειακές προσπάθειες της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και τις εργασίες του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum» (EMGF).
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα ενεργειακά έργα θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή και να συμβάλουν στην απομάκρυνση των οικονομιών μας από τον άνθρακα και στη γεωπολιτική σταθερότητα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και σημειώνει ότι το EMGF χρησιμεύει ως πλατφόρμα θετικής περιφερειακής συνεργασίας.
Σημειωτέον ότι, τόσο στην Πολιτική Επιτροπή όσο και στη σύνοδο της Ολομέλειας συμμετέχει αντιπροσωπεία από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Το ψήφισμα, το οποίο αφορούσε προτάσεις για κοινές προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου για αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλήφθηκαν κι άλλες προτάσεις του κ. Μαυρίδη όπως η ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες όλων των χωρών της Μεσογείου για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα, η εξασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, το ζήτημα των
καταστροφικών πυρκαγιών και την ανάγκη ενίσχυσης των συνεργασιών και της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, την ανάγκη εφαρμογής συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, τον ρόλο της εκπαίδευσης, το ζήτημα της λειψυδρίας, οι επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγή κ.ά.
Το ψήφισμα, το οποίο στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για την ανάγκη ανάληψης κοινών και άμεσων δράσεων στην περιοχή της Μεσογείου για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη βάση του Διεθνούς Δικαίου υιοθετήθηκε αρχικώς από την Πολιτική Επιτροπή, υπό την Προεδρία του Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη και ακολούθως εγκρίθηκε από το σύνολο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή